Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Rijk worden

Rijk worden
1 feb 2019 om 15:28

Nee, leuk was het niet. Beleggen in december 2018. Die maand bleek de slechtste decembermaand sinds de oprichting van de AEX Index in 1983. Op kerstavond keken beleggers aan tegen een AEX die in 3 weken tijd 8% van haar waarde was kwijtgeraakt. In harde euro’s verdampte er €40 miljard.

Een maand later is de beurs vrijwel hersteld van de koersval in december. Het onderschrijft wederom dat je als belegger tegen een stootje moet kunnen en dat beleggen een proces is dat een langere horizon vereist.

De korte termijnangst van een paar weken terug is naar de achtergrond verdwenen en de perikelen die toen de daling veroorzaakten, zijn waarschijnlijk elementen die we ons over een paar jaar niet eens meer kunnen heugen. Inmiddels ligt de focus op de jaarcijfers die bedrijven presenteren. Amerikaanse banken overlegden uitstekende winsten en in Amsterdam was ASML afgelopen week de eerste grote onderneming die haar cijfers overlegde. Daaruit bleek dat in het afgelopen kwartaal fors meer omzet was geboekt dan verwacht, maar ook dat het management voorzichtiger is over de rest van het jaar. Echter niet zo voorzichtig als wat beleggers eerder verwachtten. ASML herstelde fors en trok de AEX in het groen. Shell kende deze week na puike cijfers een identiek patroon.

De aandelenbeurs is bij uitstek de plek om je vermogen te laten groeien. De spaarrente is nagenoeg nihil en alleen al het dividend (winstdeling) levert beleggers dit jaar 4% rendement op.
Voor wie niet een succesvol eigen bedrijf heeft, niet de ijdele hoop om de loterij te winnen, maar gewoon een salaris ontvangt en toch rijk wil worden (of blijven), heb ik een gouden tip. Of eigenlijk twee:

Tip 1. Investeer iedere maand een vast bedrag in aandelenbeleggingen. Dankzij koerswinst, dividend en rente-op-rente-effect schrik je van het vermogen dat je uiteindelijk zult opbouwen.
Tip 2. Geef vooral zo weinig mogelijk uit. Want echt rijk word je alleen door zuinig te leven en wat je overhoudt… inderdaad zo verstandig mogelijk te investeren.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.