Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Jaap Koelewijn - dinsdag, 16 oktober 2018 16:27

Rente drukt de koersen, maar geen man overboord

Narigheid hoort erbij

Wat vinden beleggers nu wel of niet leuk? Een groeiende economie? Tot op zekere hoogte wel, maar ook weer niet echt. Dat is de afgelopen week maar weer eens gebleken. Het gaat goed met de Amerikaanse economie. Heel goed zelfs. Er komen meer banen bij, de werkloosheid daalt en daar lijkt voorlopig geen einde aan te komen.

Dit succes is tot op zekere hoogte goed voor aandelen. De winsten zullen stijgen, waardoor de waardering van aandelen normaliseert. De aandelenmarkten, vooral die in de VS, hebben op de doorgaande winstgroei geanticipeerd. Dat verklaarde de aanhoudende rally van de afgelopen jaren.

Het risico van snelle groei is duidelijk. Vroeg of laat loopt de inflatie op. Dat zien we nu in zeer beperkte mate in de VS. De Fed zet al twee jaar in op een geleidelijke verhoging van de rente. Dat doet men ook om speelruimte te scheppen voor als er weer eens een recessie komt.  De markten hebben deze rentestappen verwerkt zonder dat er brokken werden gemaakt.

Stijgende rente

Maar nu het zo lang goed gaat, kan het niet anders dan dat de lange rente ook gaat stijgen. Dat proces was al langer aan de gang en het versnelt nu wat. De hogere rente drukt uiteraard de koersen van aandelen. Obligaties worden juist weer wat aantrekkelijker. Een hele eenvoudige verklaring voor het negatieve sentiment van de afgelopen weken. Het gaat gewoon te goed.

Ik kan er niet wakker van liggen. Na een lange rally komt er altijd een terugslag. Daar kun je weinig aan doen. Het heeft ook weinig zin om in kas te gaan zitten. Deze vorm van timing levert te weinig op.

Laat het maar gebeuren en laten we hopen dat de Fed geen domme dingen doet. Keep calm and carry on.

De Aandeelhouder TV

januari 19, 2021

Deleted video

januari 19, 2021

AEX 19 jan 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 19, 2021

Deleted video

januari 19, 2021

Hoe doen Netflix en ASML het? | 19 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
19 jan 12:49 Redactie

Webinar: Favoriete aandelen 2021

19 jan 11:40 Marco Knulst

Goud beleggers worden getest

19 jan 09:15 Nico Inberg

ETF van de Week: Lithium & Battery Tech

19 jan 09:04 Bas Heijink

TA STOXX 600: Eindfase opgaande beweging?

18 jan 11:50 Nico Bakker

TA: HEINEKEN in trading range

Het laatste beursnieuws