--- ---

Narigheid hoort erbij

Wat vinden beleggers nu wel of niet leuk? Een groeiende economie? Tot op zekere hoogte wel, maar ook weer niet echt. Dat is de afgelopen week maar weer eens gebleken. Het gaat goed met de Amerikaanse economie. Heel goed zelfs. Er komen meer banen bij, de werkloosheid daalt en daar lijkt voorlopig geen einde aan te komen.

Dit succes is tot op zekere hoogte goed voor aandelen. De winsten zullen stijgen, waardoor de waardering van aandelen normaliseert. De aandelenmarkten, vooral die in de VS, hebben op de doorgaande winstgroei geanticipeerd. Dat verklaarde de aanhoudende rally van de afgelopen jaren.

Het risico van snelle groei is duidelijk. Vroeg of laat loopt de inflatie op. Dat zien we nu in zeer beperkte mate in de VS. De Fed zet al twee jaar in op een geleidelijke verhoging van de rente. Dat doet men ook om speelruimte te scheppen voor als er weer eens een recessie komt.  De markten hebben deze rentestappen verwerkt zonder dat er brokken werden gemaakt.

Stijgende rente

Maar nu het zo lang goed gaat, kan het niet anders dan dat de lange rente ook gaat stijgen. Dat proces was al langer aan de gang en het versnelt nu wat. De hogere rente drukt uiteraard de koersen van aandelen. Obligaties worden juist weer wat aantrekkelijker. Een hele eenvoudige verklaring voor het negatieve sentiment van de afgelopen weken. Het gaat gewoon te goed.

Ik kan er niet wakker van liggen. Na een lange rally komt er altijd een terugslag. Daar kun je weinig aan doen. Het heeft ook weinig zin om in kas te gaan zitten. Deze vorm van timing levert te weinig op.

Laat het maar gebeuren en laten we hopen dat de Fed geen domme dingen doet. Keep calm and carry on.

Jaap Koelewijn

Jaap Koelewijn werkt als hoogleraar Corporate Finance aan Universiteit Nyenrode is hij frequent te horen op BNR en te zien bij RTL Z. Hij studeerde algemene economie en promoveerde aan de Vrije Universiteit. Bij MeesPierson was hij actief als vermogensbeheerder en aandelenanalist van de Europese financiële sector. Vanaf 1996 was Jaap Hoofd research en strategie bij IRIS. Na een aantal jaren bij de AFM besloot Koelewijn zich volledig te richten op zijn eigen bedrijf Financieel Denkwerk. Jaap adviseert  verscheidene professionele partijen op het gebied van beurs, financiering, beleggen en toezicht. Hiernaast vervult Jaap een aantal commissariaten. Jaap belegt zelf rustig in voornamelijk indexfondsen. Benieuwd hoe zijn eigen portefeuille is opgebouwd? U kunt meekijken in zijn portefeuille bij ProBeleggen.

Geef een reactie