Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

ProBeleggen - maandag, 20 juli 2020 13:57

Shell: Rendement Certificaat levert 8% op in 6 maanden

Om u een beter beeld te geven van de dienstverlening van ProBeleggen bieden we u deze investment case gratis aan. Meer weten van ProBeleggen en kennismaken? Klik Hier en kijk 2 weken mee voor € 1.


2020, het jaar dat de future voor de olieprijs -$35 dollar per vat aantikte. Voor de coronacrisis ondenkbaar maar zo geschiede het. Door het coronavirus daalde de vraag naar olie enorm. De productie lag 10 miljoen vaten hoger dan de vraag. Resultaat een olieprijs die zelfs voor de historische dag van 20 april reeds op een verlies van 60% voor het jaar stond. Op 20 april gebeurde het ondenkbare. Een negatieve olieprijs. Met opslagruimtes voor olie die bijna tot de rand vol stonden was olie het een afdankertje dat niemand wou hebben. Per vat olie (159L) kon de afnemer $35 ontvangen i.p.v. ervoor te hoeven betalen.

Olieprijs per vat in 2020 (bron: Reuters)

Shell en de Olieprijs

Het verbaast dan natuurlijk niemand dat Shell het zwaar heeft. De prestaties van Shell zijn gelieerd aan de olieprijs. Een daling van $10 per vat lijdt immers tot een $6 miljard lagere kasstroom volgens Shell zelf. Op 1 januari noteerde de olieprijs iets meer dan $61 per vat. Op 18 maart was hetzelfde vat nog maar $20 waard. Sindsdien herstelde de olieprijs en eind mei stabiliseerde de prijs tussen de $35 – $40 per vat. Vergelijken met 2019 een 33% lagere prijs.

Schrappen van het dividend

Dat Shell een uniek jaar beleeft is een understatement. Vooral ook omdat het voor het eerst in 80 jaar haar kwartaaldividend verlaagde met 66% van $0,47 naar $0,16. Voorheen, zoals in 2019, sloot Shell leningen af om het dividend te handhaven maar dat was in de ogen van CEO van Beurden nu niet verstandig. Volgens van Beurden zou Shell zonder het verlagen van het dividend zich niet kunnen positioneren voor herstel en toekomstige groei.

De oorzaak van het schrappen van het dividend is duidelijk. De aanhoudende onzekerheid over de midden- en lange termijn over de olieprijs en vraag. Mocht Shell het dividend weer willen laten groeien zal het aan die twee factoren liggen.

Afschrijving

Eind juni kondigde Shell aan dat het $22 miljard zal afschrijven door de aanhoudende slechte marktomstandigheden. Dit volgt op een afschrijving van BP van $17,5 miljard twee weken eerder. De afschrijvingen komen als gevolg van de lagere vraag naar olie dan waar Shell op rekende. De afschrijvingen kondigde Shell op haar olie- en gasvelden, installaties en raffinaderijen aan.

Transitie naar Groen

Op de korte termijn blijft olie een essentieel onderdeel van de samenleving. Op de lange termijn zal Shell ook aan de energietransitie moeten geloven. In tegenstelling tot verschillende Amerikaanse oliebedrijven lijkt dit besef bij Shell wel te zijn doorgedrongen. In de tweede helft van 2020 presenteert van Beurden details over het plan om de overgang van Shell naar een koolstofarm bedrijf te versnellen.

Kijken naar de toekomst

Shell noteert 45% lager dan aan het begin van het jaar. Shell besloot de hele “kitchen sink” aan slecht nieuws er uit te gooien. Al dit zit nu in de prijs verwikkeld dus begint Shell weer met een waarschijnlijk schone lei. Momenteel verwachten wij niet dat de aandelenkoers van Shell weg zal schieten van het huidige niveau. Ook verwachten wij niet dat Shell weer zal dalen naar haar dieptepunt in maart toen Shell €10,65 noteerde.

 

Gebruik van een RC

Omdat wij geen sterke positieve of negatieve koersbewegingen verwachten denken wij deze positie goed te kunnen invullen met een rendement certificaat. Het rendement certificaat die wij kiezen biedt een maximale uitkering van €16,45, oftewel 8% rendement in 6 maanden. Zolang Royal Dutch Shell niet onder €9,80 handelt tussen nu en 18 december 2020 ontvangt je € 16,45. Zoals eerder benoemd noteerde Shell niet op dit niveau tijdens de coronacrisis, en de laatste keer dat Shell wel op €9,80 handelde was in 1993.

  • ISIN: NL0014925737
  • Peildatum: 18 december 2020
  • Royal Dutch Shell: €14,50 (mag 31% dalen)
  • Prijs certificaat: €15,25
  • Ondergrens: €9,80
  • Bonusgrens: €16,45
  • Potentieel rendement: 10%

Met vriendelijke groeten,

Het ProBeleggen Team


Om u een beter beeld te geven van de dienstverlening van ProBeleggen bieden we u deze investment case gratis aan. Meer weten van ProBeleggen en kennismaken? Klik Hier en kijk 2 weken mee voor € 1.

 

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

De Aandeelhouder TV

maart 8, 2021

Herstel AEX | 8 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 7, 2021

Correctie in tech-aandelen nog niet voorbij

maart 6, 2021

Zijn de inflatiezorgen van beleggers terecht?

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

Columns

Nieuw
08 mrt 07:53 Coinmerce

Meer dan 100 miljoen crypto-gebruikers wereldwijd

06 mrt 07:08 Jordy Beuving

Uitgelicht: Tech-aandeel AMS AG

05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak

04 mrt 13:10 Redactie

ETF van de Week: Inflatie ETF

Het laatste beursnieuws