AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Redactie vrijdag, 15 april 2022 14:28

Paaseitjes zoeken op de beurs

Het komend Paasweekend biedt de kans om extra te genieten van chocolade. De paaseitjes zullen weer veelvuldig uit de schappen gevist worden. Maar ook zonder een zoetekauw te zijn, kun je genieten van chocolade. Op de beurs zijn er diverse mogelijkheden om te investeren in chocolade of cacao. ”Als easter egg neemt Saxo Bank de grootste, genoteerde chocoladeproducenten onder de loep.

Veel chocoladefabrikanten zijn als familiebedrijf gestart – vooral in landen als België en Zwitserland. Een aantal grote spelers, zoals het Amerikaanse Mars (o.a. Mars, Bounty, Twix) en het Italiaanse Ferrero (o.a. Nutella, Kindersurprise) is in private handen. 

Toch is op de internationale beurzen ook een aantal toonaangevende chocoladebedrijven genoteerd. Hieronder vijf bekende producenten (op volgorde van populariteit onder Saxo Bank-beleggers). 

Nestlé 

De Zwitserse gigant die niet alleen groot is in chocolade (o.a. Kitkat, Rolo en Smarties), maar ook in koffie (o.a. Nespresso) en veel andere consumentenproducten. Met een omzet van ruim 100 miljard euro ook duidelijk groter dan haar concurrenten en daarmee ook concurrerend met bedrijven als Unilever. 

Mondelez 

Na het bij iedereen bekende Mars-concern is het op de Nasdaq genoteerde Mondelez de grootste Amerikaanse aanbieder van consumentenchocolade met merken als Milka, Toblerone en Oreo. Het bedrijf komt voort uit het Kraft-concern en nam ruim tien jaar geleden het Britse Cadbury over. 

Hershey  

Minder bekend in Europa, maar een grote speler op de Amerikaanse markt is het op NYSE genoteerde Hershey. Het lanceerde ooit onder meer M&M’s (inmiddels is M&M’s overigens onderdeel van Mars). Niet gerelateerd aan Pasen maar evengoed lekker, Hershey is bekend van de Hershey Kisses en de Reeses Peanut Butter Cups.

Barry Callebout 

Net als Nestlé is ook deze Belgisch-Zwitserse combinatie genoteerd aan de beurs van Zurich. In tegenstelling tot de concurrentie ligt de focus minder op consumentenmerken, maar wordt chocolade geleverd aan de multinationals en aan lokale middenstand (o.a. bonbons). 

Lindt & Sprüngli 

Het Zwitserse en aldaar beursgenoteerde Lindt past wellicht nog het meest in de traditie van Pasen en chocolade, want zij waren het die in 1952 als eerste gouden chocoladekonijnen op de markt brachten. Ook kleuren zij ruim 50 jaar later veel bakkerijen en speciaalzaken met hun bijzondere chocoladecreaties.

Hoewel het in sommige opzichten aandelen lijken om de vingers bij af te likken is bovenstaand lijstje slechts een opsomming van enkele grotere chocoladefondsen en geen advies hier in te beleggen. 

De Aandeelhouder TV

januari 30, 2023

Gaan aandelen Unilever weer stijgen?

januari 30, 2023

Philips trapt drukke beursweek af | 30 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 29, 2023

Aandeel ASML is goedkoop

januari 29, 2023

Zet de goede jaarstart van de beurs door?

Columns

Nieuw
30 jan 13:49 Redactie

(Video) Beursupdate Nico: Philips, ASML, de Fed + Unilever

30 jan 10:28 Cees Smit

Column: Cijfers, Cijfers en nog eens…

27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver