Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

OPEC+ verrassing in een week gedreven door Omicron-angst

OPEC+ verrassing in een week gedreven door Omicron-angst
6 dec 2021 om 08:55

Wekelijks grondstoffenoverzicht Saxo Bank

De grondstoffensector handelde vorige week voor de tweede week lager in reactie op nieuwe bezorgdheid over de vraag en de groei als gevolg van de nieuwe variant van het coronavirus, Omicron. Bovendien heeft de Amerikaanse Federal Reserve, zoals vermeld in onze laatste update, officieel haar focus verlegd van het scheppen van banen naar het bestrijden van de opflakkerende inflatie. Hierdoor is het vooruitzicht ontstaan van een versnelde afbouw van stimuleringsmaatregelen en stijgende rentetarieven.

Het verlies over twee weken, gemeten door de Bloomberg Commodity Index, bereikte het hoogste niveau sinds maart 2020. OPEC+ verraste de markt met een stijging van de olieproductie.

Landbouw: De wekenlange sterke vraag naar landbouwgrondstoffen zag een kleine ommekeer toen de Omicron-variant en verbeterde regionale weersontwikkelingen hielpen om winst te nemen bij enkele recente hoogvliegers, geleid door katoen, suiker en tarwe. In de afgelopen weken hebben fondsen agressief voedselgrondstoffen opgekocht en hun blootstelling aan energie en metalen verminderd. Het resultaat was een stijging van de gecombineerde longposities in dertien belangrijke futurescontracten tot het hoogste punt in zes maanden.

Dit helpt om een deel van de prijszwakte van de voorbije week te verklaren, waarbij recent opgezette longs werden afgebouwd, als onderdeel van de algemene risicovermindering in reactie op de Omicron-onzekerheden.

In de loop van vorige week publiceerde de VN-voedselorganisatie FAO haar maandelijkse index van de wereldvoedselprijzen voor november en deze toonde een stijging van 1,2% op maandbasis. De jaar-op-jaar groei vertraagde tot een nog steeds zeer hoge 27,3%. De index ligt nu minder dan 0,5% onder het record van 2011. De stijging van vorige maand is vooral te danken aan sterke stijgingen bij granen.

De aardgasprijzen blijven wereldwijd uiteenlopen. De prijzen in de VS zijn ingestort tot bijna $4 per MMBtu. In Europa blijft de prijs van het Nederlandse TTF-benchmarkgas boven $30 per MMBtu steken als gevolg van een krap aanbod en een sterke vraag als gevolg van het koude weer. De gasprijzen in de VS daarentegen zijn onder druk komen te staan door milder dan normaal weer en stijgende productie. Dat leidde vorige week tot een prijsdaling van 22%, de grootste wekelijkse daling sinds 2014.

Ruwe olie kende een zeer volatiele week met traders die moesten worstelen met het risico van een nieuwe virusgerelateerde daling van de vraag, de recente aankondiging van het vrijgeven van de Strategische Petroleum Reserve in de VS en niet in het minst de reactie van de OPEC+ groep van producenten die bijeenkwamen om hun productiedoelstelling voor januari vast te stellen. Vóór die tijd was de prijs van Brent ruwe olie met 21% gedaald ten opzichte van het hoogtepunt in oktober. De zeer brede handelsmarges weerspiegelden een diepe onzekerheid in de markt, waarbij de prijzen heen en weer schommelden, afhankelijk van de ernst van het Omicron-nieuws

Voorafgaand aan de vergadering van donderdag had de markt de verwachting opgebouwd dat de groep de olieprijzen zou verdedigen door de productieverhoging van januari te beperken of mogelijk zelfs te annuleren. In plaats daarvan slaagden ze erin een opmerkelijke prestatie te leveren door de prijs te ondersteunen en tegelijkertijd de productie te verhogen met de gebruikelijke 400k vaten per dag. Er zijn verschillende redenen waarom ze dit voor elkaar kregen:

  • De markt had al rekening gehouden met een aanzienlijke, nog niet gerealiseerde, daling van de vraag als gevolg van de Omicron.
  • De groep heeft de vergadering ‘in sessie’ gehouden, wat betekent dat ze op korte termijn kunnen vergaderen en de productieniveaus kunnen aanpassen vóór de volgende geplande vergadering op 4 januari
  • Het besluit om de politieke spanningen met grote verbruikers, onder aanvoering van de VS, te verminderen, wat ertoe kan leiden dat minder strategische reserves worden opgeslagen wegens een gebrek aan vraag van de raffinaderijen.
  • Leden met reservecapaciteit, zoals Rusland en Saudi-Arabië, wilden hun productie verhogen, deels om het tekort van producenten als Nigeria, Angola en Equatoriaal-Guinea te compenseren, die momenteel ongeveer 500.000 vaten per dag minder produceren dan hun toegewezen quota.

Wij blijven positief gestemd over de oliemarkt op lange termijn. Deze zal immers jaren van waarschijnlijk te lage investeringen tegemoet gaan, omdat de oliemultinationals hun honger naar grote projecten zullen verliezen. Dit is deels te wijten aan de onzekere lange termijn vooruitzichten voor de vraag naar olie, maar ook in toenemende mate aan de kredietbeperkingen die banken en investeerders worden opgelegd vanwege een focus op ESG en de groene transformatie.

Vanuit een technisch perspectief werd donderdag een zogenaamde hamer gecreëerd, die vaak een ommekeer van de recente trend signaleert. Om dat te bevestigen zou Brent ruwe olie weer boven haar 200-daags voortschrijdend gemiddelde moeten sluiten, momenteel op $72,85.

Bron: Saxo Groep

Goud zakte tot een laagste punt in één maand op $1762, minder dan drie weken na de mislukte opwaartse doorbraak naar $1877. Het benadrukt een markt die in de afgelopen vijf maanden veel mislukte uitbraakpogingen in beide richtingen heeft gezien, met als eindresultaat een luidruchtige, maar range-gebonden markt die worstelt bij het kiezen van een richting. Wat daar op korte termijn verandering in zou kunnen brengen, blijft onduidelijk. Het metaal vindt enerzijds steun bij aanhoudend lage reële rendementen en toegenomen virusonzekerheid, en anderzijds worstelt het met de agressievere inflatiebestrijdingshouding van de Amerikaanse Federal Reserve.

Het huidige technische plaatje ziet er erg rommelig uit met weerstand nu op $1792, wat samenvalt met de gemiddelde prijs van de afgelopen vijf maanden. De dichtstbijzijnde zone van steun kan worden gevonden rond $1760, gevolgd door $1720.

Bron: Saxo Groep

De sector van de industriële metalen handelde vlak tijdens de week, zonder grote prijsbewegingen voor de belangrijkste metalen, zoals koper en aluminium. De focus van de markt begint te verschuiven naar wat mogelijk in petto ligt voor 2022. Niet in het minst de potentiële prijsimpact van de vertragende groei in China versus de stijgende vraag naar de zogenaamde groene metalen die sleutelcomponenten zullen zijn in de energietransitie.

De voorbije maanden heeft koper relatief goed gepresteerd, rekening houdend met de toegenomen bezorgdheid over de economische vooruitzichten voor China. Met name zorgen over de Chinese vastgoedsector, die geconfronteerd werd met bijna wanbetalingen en een inzakkende verkoop van woningen. Bijkomende tegenwind werd gecreëerd door de sterkere dollar en centrale banken die zich meer beginnen te concentreren op inflatie dan op stimulus. De Chinese vicepremier Liu He verklaarde dat de regering meer steun voor het bedrijfsleven plant. Liu He wilde met deze verklaring de bezorgdheid over de Chinese economische groei wegnemen.

Hoogwaardig koper noteert sinds april gemiddeld $4,35. Belangrijke steun kan worden gevonden in de $4-zone. Het gebrek aan momentum in de voorbije maanden heeft geleid tot een scherpe daling van de speculatieve longs aangehouden door hedgefondsen, een ontwikkeling die een aanzienlijke hoeveelheid activiteit zou kunnen uitlokken zodra het technische en/of fundamentele plaatje duidelijker wordt.

Bron: Saxo Groep

Ole Hansen, Hoofd Grondstoffenstrategie Saxo Bank

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.