Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Onno (Gala): ‘Langer blijven’

Onno (Gala): ‘Langer blijven’
28 dec 2020 om 09:39

Afgelopen week was Onno van de Stolpe, de flamboyante topman van Galapagos, te gast bij BNR Zakendoen om tekst en uitleg te geven over het mislukken van de Reuma-aanvraag voor Filgotinib in de VS.

De 200 mm dosering is voor Gala het meest kansrijk maar de FDA wou daar eerst de resultaten van het onderzoek naar de gevolgen voor sperma voor zien. De 100 mm dosering kon eventueel wel door, maar Gilead vindt daarvan dat er onvoldoende marktaandeel kan worden gewonnen om de introductiekosten goed te maken.

Filgotinib aangaande reuma is dus een gesloten boek, wat de VS betreft. In Europa en Japan wordt het wel geïntroduceerd, en dat moet Galapagos zelf doen. Daarom krijgt het $160 mln toegeschoven van Gilead waarvoor er wel een royalty betaald moet worden over de verkopen straks. Een aantal highlights uit het interview:

Vraag: Hoelang blijft Onno nog bij Galapagos:

Van de Stolpe laat duidelijk merken dat hij niet al te lang meer aan boord zal zijn bij Galapagos. Eigenlijk was de marktintroductie van filgotinib in de VS zijn eindpunt, zo hoor je tussen de regels door, maar nu het daar mis is gegaan, blijft hij toch nog wat langer. Maar over vijf jaar doet ie duidelijk wat anders.

Beluister het fragment over zijn positie bij Galapagos hier.

Wat is de volgende blockbuster?

Kantelpunt nu moet zijn eventuele positieve data over de eerstkomende blockbuster. Dat is ziritaxestat, tegen ideopatische longfibrose. Galapagos verwacht dat in 2022 data beschikbaar komen uit een grote fase 3 studie.

Wordt Galapagos ooit nog groter dan Philips?

Om een marktkapitalisatie van €50-75 miljard te bewerkstelligen was er drie keer succes nodig bij onze blockbusters filgotinib, ziritaxestat en toledo. De eerste is nu deels mislukt, maar de andere twee lopen nog en filgotinib is natuurlijk ook nog kansrijk tegen andere aandoeningen als de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.

Is onderzocht of filgotinib ook werkt tegen corona?

Ja, daar was men mee bezig, maar Gilead ziet hier geen heil in omdat enerzijds het medicijn nog niet goedgekeurd is en anderzijds wanneer dit tegen die tijd wel het geval is, het virus waarschijnlijk al weer weg is.

Luister hier het gehele interview terug op BNR met Thomas van Zijl.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Galapagos

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.