Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Olieprijs verder omlaag?

Olieprijs verder omlaag?
9 feb 2023 om 08:57

We maken gebruik van de West Texas Intermediate (WTI) in Amerikaanse dollars als we de olieprijs technisch willen analyseren.

Ondanks de consolidatie op een laag niveau in de afgelopen maanden is de langere trend in te olieprijs neerwaarts gericht. Ik verwacht een verder neerwaarts vervolg in de komende maanden richting in eerste instantie de USD 62.

Neerwaartse trend intact

Een van de vaker genoemde intermarktindicatoren is de olieprijs (tesamen met de rente, valuta en goud) en deze hebben een aanzienlijke invloed op de bewegingen en richting  van de aandelenmarkten. De olieprijs vormde ruim een half jaar geleden een top bij USD 123 waarna hij dus ruim USD 50 is teruggevallen. Tijdens deze terugval brak hij alle opgaande trendlijnen. In de afgelopen maanden zagen we meerdere keren een tijdelijke zijwaartse kortetermijnfase die uiteindelijk zorgden voor een volgende lagere top.

Tijdelijke zijwaartse fasen zorgen nog steeds voor lagere toppen in het langetermijnbeeld. Deze consolidatiefasen blijken continuatiepatronen te zijn. Pas boven de toppen van deze fasen treedt een verbetering op.

Tijdelijke consolidatie tussen de 72 en 83

Kijkend naar de afgelopen 2 maanden zien we een brede consolidatie tussen grofweg de USD 72 en USD 83. Ik acht de kans realistisch dat deze binnenkort aan de onderkant wordt verlaten voor een volgende neerwaartse beweging richting de meermaals geteste horizontale steun van USD 62.

Binnenkort volgende neerwaartse fase richting 62?

Bij de USD 62 ligt overigens ook het 50%-Fibonacci-retracementniveau van de voormalige bullmarkt, een belangrijke en krachtige steun. Verbetering in de technische situatie treedt op zodra de dubbele top bij USD 93,75 wordt gebroken, een 1e verbetering in het kortetermijnbeeld treedt op boven de USD 83. Onder de USD 72 ontstaat de volgende neerwaartse fase richting de USD 62.

Op weg naar de USD 62? Hier ligt een sterke steun maar ook het 50% niveau van de voormalige bullmarkt vanaf de bodem in april 2020.  

Visie technische analyse:

Trend steunniveaus weerstandniveaus
Short 76,25 / 72 – 72,50 / 70 81,50 / 82,70 / 86

Grafiek Olieprijs WTI op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 8 februari 2023. Zie ook onze uitleg van technische begrippen

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal =    
Macro-economie =/-   Groei wereldeconomie zwakt af, reële kans op een recessie
Liquiditeit / rente   Centrale banken schalen stimulering in forse stappen af; financiële condities verkrappen
Waardering +/=   Aandelen en obligaties zijn na stevige koersdalingen aantrekkelijker gewaardeerd
Sentiment¹ =   Sentimentindicatoren zijn gestegen naar meer neutrale niveaus
Technische analyse² =   Vooral in veel Europese aandelenindices is het technische beeld verbeterd
Deze tabel wordt maandelijks geüpdatet. Laatste wijziging: 25 januari 2023

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.