Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Neerwaarts vervolg in AEX realistisch

Neerwaarts vervolg in AEX realistisch
1 sep 2020 om 10:28

De AEX beweegt al 3 maanden in een brede consolidatiefase. Pas buiten de grenzen van deze consolidatie zal een volgende fase worden ingezet. Ik acht de kans op een neerwaarts vervolg daarbij het grootst.

Klassieke terugtest naar onderkant van voormalige bullmarkt

Vooral tussen de Europese en Amerikaanse indices zien we de laatste tijd grote verschillen. Daarbij braken meerdere Amerikaanse indices al boven hun all-time high. We zien in deze indices overigens wel een extreme versteiling momenteel. Sinds de jaarbodem in maart dit jaar zien we in de VS veel en steeds steilere bewegingen. De kans op een top acht ik daarbij groot waarna een forse tot zeer forse terugval kan plaatsvinden in de laatste maanden van 2020. Dit soort scenario’s hebben we in het verleden vaker gezien. Kijken we naar de Europese indices, dan zijn de herstelbewegingen vanaf de dieptepunten in maart ook zeer fors. Deze indices wisten echter niet hun eerdere jaartoppen van begin dit jaar te doorbreken of zelfs te bereiken. De bewegingen in de verschillende Europese indices lijken onderling ook veel op elkaar. Als we kijken naar de langetermijngrafiek van de AEX dan zorgde deze herstelbeweging sinds maart dit jaar voor een klassieke terugtest naar een van de voormalige stijgende bodemlijnen van de voormalige bullmarkt (sinds 2009). Deze bullmarkt werd overigens al in 2018 beëindigd waarna in 2019 nog wel een krachtige opgaande beweging plaatsvond naar hogere jaartoppen sinds 2009. Ik gaf vorig jaar al aan dat er geen sprake was van een nieuwe bullmarkt. De vrije val in februari-maart zorgde voor een terugval van 240 punten tot een dieptepunt op 16 maart bij 389. Vanaf dit niveau startte een zeer krachtige herstelbeweging die aanzienlijk krachtiger was dan ik in maart had verwacht. We zagen ten tijde van de bodem al duidelijke signalen voor deze herstelbeweging, maar mijn 2e opwaartse doel lag maximaal bij 528. Als we echter ook kijken naar de opgaande bodemlijn vanaf de 389-bodem, dan zien we dat deze begin juni neerwaarts werd doorbroken.

Grafiek AEX-index op weekbasis

Meerdere toppatronen gevormd tijdens de huidige consolidatiefase van de afgelopen 3 maanden
In juli werd een top neergezet bij 587. Of hiermee de definitieve top is gezet van deze herstelbeweging is echter nog niet te zeggen. Daarvoor moet meer bevestiging worden gegeven. Zolang deze bevestiging uitblijft, blijft de huidige brede (sinds juni) aanwezige consolidatiefase intact. Een opwaartse vervolgbeweging is daarbij ook niet uit te sluiten, ofwel een structurele doorbraak boven de 587. In dat scenario mag een verder opwaarts vervolg worden verwacht richting de zone 600 – 610. Deze kans lijkt momenteel wel steeds verder af te nemen. Kijken we bijvoorbeeld naar de technische indicatoren (RSI en MACD) dan zagen we daar sinds juni al de nodige negatieve divergentie. Dit betekent dat de RSI en de MACD lagere toppen vormden terwijl de toppen in de AEX zelf nog verder werden opgehoogd. Momenteel bevinden beide indicatoren zich in een dalende trend met al meerdere raakpunten langs een nieuwe dalende toppenlijn. Kijken we naar de consolidatiefase van de afgelopen 3 maanden dan zien we verder meerdere toppatronen. Vanaf begin juni werd een stijgende wig gestart. Ondanks de positieve naam van dit patroon, is dit een toppatroon. Bij een dergelijk patroon stijgen de bodems sneller dan de toppen. Aan het einde van dit patroon werd nog wel de hogere top bij 587 op de borden gezet. Maar direct daarna werd de stijgende bodemlijn neerwaarts gebroken. Vanuit dit patroon is voor de komende tijd een eerste doel te berekenen van 529, ofwel het startpunt van deze gebroken stijgende wig. Verder zagen we bij de vorming van de top ook een driedaags toppatroon ontstaan, een zogenoemde ‘evening star’. Dit zijn relatief zeldzame toppatronen. Zolang de top bij 587 niet wordt gebroken, blijft dit toppatroon intact. Als we verder ook naar de situatie sinds begin juni kijken zien we verder de contouren van een complex hoofd-schoudertoppatroon ontstaan. De neklijn van dit patroon ligt bij de recentelijk tweemaal geteste steun bij 543,60 – 545. Een neerwaartse doorbraak onder deze neklijn zou het patroon activeren met een te berekenen koersdoel bij ongeveer 500 punten. Verder zien we als laatste patroon in de AEX een dalende driehoek vanaf de top bij 587. Dit betekent een gelijke bodemlijn bij 543,60 – 545 en een dalende toppenlijn. Vorige week werd een volgende lagere top gevormd bij 568,20. Een doorbraak boven deze dalende toppenlijn met bevestiging boven deze 2e lagere top bij 568,20 zou het patroon neutraliseren en de weg vrijmaken voor een hertest van de 587. Dit zou ook een vervolg van de brede consolidatiefase betekenen.

Belangrijke steunzone bij 543,60 – 545
Binnen de grenzen van de huidige consolidatiefase zien we ook de belangrijkste gemiddelden bewegen. Enige tijd geleden brak het 50-daags gemiddelde opwaarts door het 200-daags gemiddelde. Dit is naar mijn mening geen opmaat voor een krachtig verder opwaarts vervolg maar de resultante van een krachtige en langdurige herstelbeweging. Momenteel noteert de AEX weer onder beide gemiddelden. Belangrijker dan deze gemiddelden zijn momenteel de grenzen van deze consolidatiefase en de buitengrenzen van meerdere toppatronen in de AEX. De neklijn van het hoofdschouderpatroon en de horizontale onderkant van de dalende driehoek liggen in de zone 543,60 – 545 als eerste steunpunt. Daaronder ontstaat ruimte naar de belangrijke 528 – 530. Onder deze laatste zone zal in het middellangetermijnbeeld de definitieve bevestiging optreden voor de topvorming in het langere beeld. In dat scenario zal de neerwaartse druk snel toe kunnen nemen naar niveaus tot onder de 500 punten. Ik acht de kans op dit scenario groot in de komende periode. Weerstand ligt als eerst bij de dalende toppenlijn van nu 566. Hierboven liggen de 2 lagere toppen bij 568,20 en 575,70. Deze toppen moeten worden gebroken voor een verder opwaarts vervolg richting de top van de herstelbeweging bij 587. In dat scenario zal het consolidatieproces langer gaan duren. Naar mijn mening kan de neerwaartse druk in de komende tijd op de 543,60 – 545 verder toenemen en is een neerwaartse doorbraak hieronder het meest realistisch scenario.

Grafiek technische indicatoren (RSI en MACD) AEX-index op dagbasis

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.