Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Metalen stijgen door speculatie over Covid-versoepelingen China

Metalen stijgen door speculatie over Covid-versoepelingen China
7 nov 2022 om 10:07

Grondstoffen handelden overwegend hoger tijdens een week waarin de focus wisselde tussen optimisme over de heropening van China en een verlengde renteverhogingscyclus in de VS die een negatief effect heeft op de wereldwijde groei en vraag. Daarnaast blijft de energiemarkt zich richten op de prijsondersteunende impact van de OPEC+ productieverlagingen en de komende EU-sancties tegen de verkoop van Russische ruwe olie. De Bloomberg Commodity Index, die een korf van belangrijke grondstoffentermijncontracten volgt die gelijkmatig verdeeld zijn over energie, metalen en landbouw, handelde meer dan 4% hoger, in de buurt van het hoogste punt in drie weken. Dat schrijft Ole Hansen, hoofd grondstoffen bij Saxo, in zijn wekelijkse grondstoffenoverzicht.

Na de verwachte renteverhoging van woensdag met 75 basispunten, de vierde in deze cyclus, bracht Fed-voorzitter Powell een tijdelijke klap toe aan het sentiment op de markten, nadat hij zei dat een pauze “erg voorbarig” is. Het is echter ook duidelijk dat het FOMC zich zal laten leiden door economische gegevens, en elk teken van zwakte zou deze visie kunnen veranderen nadat de Fed in haar verklaring het vooruitzicht op een pauze opende om het effect van de “cumulatieve verkrapping” te beoordelen.

Het tijdsverloop tussen renteverhogingen en de economische impact blijft een zorg die de obligatiemarkt probeert in te calculeren via een steeds meer omgekeerde Amerikaanse rentecurve. Deze week sprong de spread voor 2-10 jaar naar -61 basispunten, de meest omgekeerde die we sinds de jaren 1980 hebben gezien. Deze ontwikkelingen hielpen goud en zilver te ondersteunen, die beide sterk opveerden na een aanvankelijke en mislukte poging om ze door de belangrijkste steun te drukken.

Goud herstelt van nog een FOMC-dump

Goud handelde hoger in de week, nadat het erin slaagde te herstellen van de sterkere dollar en de stijgende rente na de persconferentie van Fed-voorzitter Powell. Door de aanvankelijke zwakte kwam goud voor een derde keer in aanraking met de belangrijke steun in de $1615-zone, maar de daaropvolgende bounce werd gesteund door short covering en een zachtere dollar. Ook de genoemde verdere inversie van de Amerikaanse rentecurve, die wijst op een verhoogd risico van een economische vertraging, ondersteunde de prijs. Nu de markt is teruggekeerd naar veiliger oorden, zal zij de inkomende economische cijfers in de gaten houden, te beginnen met de Amerikaanse loonlijsten op vrijdag, die ondanks de sterke kant de rally van goud aan het einde van de week niet tegenhielden.

Bij Saxo houden wij vast aan ons lang gekoesterde standpunt dat de inflatievooruitzichten op middellange termijn waarschijnlijk naar boven toe zullen verrassen, waarbij een bandbreedte van 4% tot 5% voor het komende decennium niet zo gek is. Gedreven door een nieuwe geopolitieke situatie waarin de wereld in twee delen uiteenvalt en alles zich ontwikkelt rond deglobalisering, gedreven door de behoefte aan zelfredzaamheid. Samen met de energietransitie staan we voor een decennium dat grondstof- en kapitaalintensief zal zijn en waarin de schaarste aan grondstoffen en arbeid de inflatie langer hoog zal houden, en hoger dan het niveau van 3% dat momenteel via de swapmarkt is ingeprijsd.

Een dergelijk scenario, gecombineerd met het risico van een economische vertraging die de verwachtingen voor renteverhogingen door centrale banken doet omslaan, waardoor de rente en de dollar dalen, kan volgens ons in 2023 krachtige rugwind creëren voor goud en zilver. Onderliggende steun wordt al geboden door centrale banken, die in het derde kwartaal een recordhoeveelheid van 400 ton kochten en daarmee een vermindering van 227 ton in het totale bezit van door edelmetaal ondersteunde ETF’s ruimschoots compenseerden. Met steun stevig gevestigd op $1615, wacht de eerste belangrijke opwaartse uitdaging in de $1675-80 zone, waar wij een recent hoogtepunt, de 50-daagse moving en trendlijn van het hoogtepunt van maart vinden.


Stieren voor ruwe olie krijgen de overhand

Ruwe olie blijft op koers voor een derde week van stijgingen met Brent en WTI ruwe olie die beide de bovenkant van hun gevestigde ranges naderen met de focus op het effect van OPEC+ productieverminderingen en komende EU-sancties tegen Russische olie en een krappe productmarkt, terwijl de vraagzijde verscheurd is tussen het vooruitzicht van een opleving van de Chinese vraag zodra de Covid-beperkingen worden opgeheven en de bezorgdheid dat de wereldwijde economische activiteit in de komende maanden zal blijven verzwakken.

Terwijl ruwe olie sinds juli overwegend binnen een bandbreedte bleef, bleef de markt voor brandstofproducten krap omdat het aanbod in Europa en de VS steeds schaarser werd, waardoor de raffinagemarges voor benzine en destillaatproducten zoals diesel, stookolie en vliegtuigbrandstof stegen. Het zwaartepunt van de krapte blijft de productmarkt op het noordelijk halfrond, waar de lage voorraden diesel en stookolie zorgen blijven baren. De markt is ontwricht door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland, een belangrijke leverancier van geraffineerde producten aan Europa. Bovendien hebben de hoge kosten voor gas de overstap van gas naar andere brandstoffen, met name diesel en stookolie, bevorderd.

Deze krappe marktsituatie wordt nu nog verergerd door het slecht getimede besluit van de OPEC+ om de productie vanaf deze maand te verlagen. Terwijl de verdere vrijgave van Amerikaanse (lichtzoete) ruwe olie uit de strategische reserves de productie van benzine zal ondersteunen, zullen de OPEC+ productieverlagingen voornamelijk worden doorgevoerd door Saudi-Arabië, Koeweit en de VAE – allemaal producenten van de middelzware/zware ruwe olie die de grootste hoeveelheid distillaat oplevert.

Zolang de productmarkt zo krap blijft, lijkt het risico van lagere prijzen voor ruwe olie – ondanks de huidige bezorgdheid over een recessie – gering. Daarom handhaven wij onze prognose voor een prijsrange in Brent voor dit kwartaal tussen $85 en $100, waarbij de verkrappende productmarkt het risico in toenemende mate naar boven bijstelt.

Sterke week voor industriële metalen op hoop op heropening

De Bloomberg Industrial Metals Index stevende af op zijn beste week sinds juli, met stijgingen onder aanvoering van de drie belangrijkste metalen nikkel, aluminium en koper na niet-geverifieerde berichten dat China dichter bij de beëindiging van zijn strikte Covid-nulbeleid zou kunnen komen, alsook verhoogde bezorgdheid over een krapper wordend aanbod door een verhoogde activiteit van Chinese kopers. Koper kreeg bovendien een boost door de stopzetting van de activiteiten van MMG’s gigantische Las Bambas-mijn in Peru, een van de grootste ter wereld. Sinds 31 oktober worden de activiteiten bemoeilijkt door blokkades van de lokale bevolking.

Volgens de onderstaande grafiek handelde HG-koper, dat sinds juli binnen een bandbreedte bleef, scherp hoger door een paar weerstandsniveaus, maar om een echt herstel te bevestigen, zou het boven het hoogste punt van augustus op $3,78 per pond moeten breken. Alleen dan kunnen we mogelijk nieuwe impulsaankopen zien van speculanten die al maanden de voorkeur geven aan handel in het metaal met een short bias.

Katoen stijgt door short covering en tekenen van een vraagherstel

Katoen, sinds mei met meer dan 50% gedaald door zorgen over de gezondheid van de wereldeconomie en daarmee de vraag naar kleding van consumenten, is sinds afgelopen vrijdag met 20% opgeveerd. Ondanks een nieuwe sterke dollar die op andere landbouwgrondstoffen weegt, is katoen opgeveerd door tekenen dat de Chinese garenproductie lijkt aan te trekken. Een verhaal dat wordt ondersteund door de wekelijkse Amerikaanse export naar China, die 98% hoger ligt dan een jaar geleden.

Achtbaanweek voor tarwe

De tarwehandel in Chicago en Parijs steeg aan het begin van de week nadat Rusland een opschorting van de Oekraïense graanexportovereenkomst had aangekondigd. De prijzen hielden niettemin een bod op de groeiende bezorgdheid over droogte in Argentinië en de Amerikaanse vlakten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.