Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Metalen aan de top in historische week op alle markten

Metalen aan de top in historische week op alle markten
14 nov 2022 om 11:58

Af en toe ontvangen handelaren op grondstoffen en financiële markten nieuws dat onmiddellijke en historische bewegingen teweegbrengt. De afgelopen week zal de geschiedenisboeken ingaan – met dank aan een iets zachter dan verwachte Amerikaanse CPI voor oktober, die de markten in een roes stuurde in de overtuiging dat de Amerikaanse Federal Reserve eindelijk het nieuws heeft gekregen dat nodig is om zijn verkrappingstempo te vertragen. Door Ole Hansen, hoofd grondstoffen bij Saxo.

De Amerikaanse consumentenprijsindex steeg in oktober minder sterk dan verwacht, na een stijging met 0,4% op maandbasis tot 7,7% op jaarbasis. Tegelijkertijd steeg de kerninflatie – die door de marktdeelnemers sterk wordt gevolgd – met 0,3% in de maand en met 6,3% over de afgelopen twaalf maanden. Hoewel beide cijfers 0,2% lager uitvielen dan verwacht, is dit nog steeds onaangenaam hoog voor de Amerikaanse Federal Reserve, maar het lijkt te bevestigen dat de inflatie in de Verenigde Staten langzaam afneemt.

De reactie van de markten was historisch: Amerikaanse aandelen stegen met meer dan 5%, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente met 30 basispunten daalde. Een daling van de dollar droeg bij tot het positieve marktsentiment, vooral voor grondstoffen, waar metalen de recente sterke winsten verlengden en ruwe olie eerdere verliezen omboog. De Japanse yen – de meest gedekte valuta ten opzichte van de dollar – boekte de grootste eendagswinst sinds 1998, terwijl de euro voortbouwde op een reeds herstellend sentiment door te stijgen naar het hoogste punt in drie maanden op €1,0350.

Volgens de prestatietabel hierboven is de grondstoffensector in november over het algemeen sterk van start gegaan. Industriële en edele metalen lopen voorop, terwijl de graansector, ondanks de zachtere dollar, lager handelt. De belangrijkste oorzaak van de zwakte is tarwe, waarvan de prijzen in Chicago en Parijs daalden door de verwachting van een groter wereldaanbod dat op de markt drukt. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw zag in zijn maandelijkse vraag- en aanbodrapport (de World Agricultural Supply and Demand Estimates) de wereldtarwevoorraden op 268 miljoen ton, iets hoger dan zijn prognose van 268 miljoen ton in oktober en hoger dan analisten voorspelden voor een kleine daling tot 266,5 miljoen ton. Bovendien stonden de tarweprijzen ook onder druk door het nieuws dat Rusland zijn troepen uit Kherson heeft gelast, wat het vooruitzicht op een verlenging van de huidige overeenkomst over een veilige corridor in Oekraïne kan verbeteren wanneer de bestaande overeenkomst op 19 november afloopt.

Wekenlang werd gespeculeerd dat China overweegt een aantal van zijn strenge Covid-regels te versoepelen, maar dat werd vrijdag eindelijk bewaarheid toen de Chinese gezondheidsautoriteiten 20 nieuwe richtsnoeren bekendmaakten. De belangrijkste maatregelen waren: vermindering van het aantal quarantainedagen, versoepeling van sommige gecentraliseerde quarantaineregels tot quarantaine thuis, beperking van PCR-tests, verbod op buitensporige verlenging van lockdowns, bevordering van vaccinatie en behandelingen en een verbod voor de plaatselijke autoriteiten om de productie, scholen en het vervoer stil te leggen zonder toestemming.

Deze versoepeling, die wordt doorgevoerd op een moment dat het aantal nieuwe gevallen de pan uit rijst, is een sterk signaal dat China eindelijk op weg is naar een groeivriendelijke houding en de grondstoffen reageerden dienovereenkomstig. De industriële metaalsector stevende af op zijn beste prestatie over twee weken sinds maart, wat leidde tot een rally van +12% onder aanvoering van koper – dat hoger steeg en een bedreiging vormde voor de sell-into-rallies mentaliteit die nu al vele maanden heerst.

Goud breekt hoger om een langverwachte ommekeer te signaleren

Goud stevent af op zijn grootste wekelijkse winst sinds maart, nadat de zwakker dan verwachte CPI-druk metalen, inclusief zilver, een belangrijke impuls gaf door de daaropvolgende daling van de rente en de dollar. Het gele metaal steeg de afgelopen twee weken met 7% nadat het opnieuw steun vond in de $1615-zone, nu een drievoudige bodem. Of de doorbraak boven de weerstand die nu steun wordt op $1735 een verandering in het handelsgedrag van speculanten inluidt, van sell-into-strength naar buy-on-weakness, valt nog te bezien.

De onderliggende verbetering van het sentiment werd ondersteund door de recent gepubliceerde Gold Demand Trends Q3 2022 update van de World Gold Council. De update schetste hoe de vraag van de centrale banken, ondanks een gouddaling van 8%, een kwartaalrecord bereikte van bijna 400 ton, waarmee een uitstroom van 227 ton uit door goud gedekte ETF’s werd gecompenseerd. Over het geheel genomen steeg de year-to-date vraag met 18% ten opzichte van dezelfde periode in 2021, wat wijst op een terugkeer naar pre-pandemische niveaus.

In het algemeen handhaven wij ons lang gekoesterde positieve standpunt. Dit komt vooral door de verwachting van een belangrijke prijsherziening wanneer de markt beseft dat de langetermijninflatie zich op een hoger niveau zal stabiliseren dan de sub-3% die momenteel wordt ingeprijsd. ETF-beleggers – al maanden nettoverkopers – en speculanten op de futuresmarkt (die de markt met een negatieve voorkeur hebben verhandeld) hebben nu de sleutel in handen die verdere winsten kan ontsluiten. Zonder steun van deze belangrijke segmenten van de markt, zullen goud en zilver de meeste richtinggevende inspiratie blijven halen uit bewegingen in de rente op staatsobligaties en de dollar. Verwacht enige consolidatie en mogelijk een hercontrole van de steun op $1735 met weerstand op $1765 en $1789.

Koper leidt industriële metaalsector hoger

Koper handelde in de buurt van een hoogste punt in vijf maanden, waarbij de winst van +12% in de afgelopen twee weken werd gesteund door een zwakkere dollar en het vooruitzicht dat China bereid zou zijn om de economische groei te ondersteunen door een versoepeling van de Covid-beperkingen toe te staan, ondanks het feit dat de infecties stegen tot het hoogste niveau sinds april. Aangezien de wereldwijde economische vooruitzichten nog steeds vertroebeld worden door het vooruitzicht van een recessie in sommige economieën, is het in dit stadium waarschijnlijk nog te vroeg om een uitspraak te doen over het potentieel voor een duurzaam herstel. Voorlopig zien wij dat handelaars en beleggers op de hogere prijzen reageren door negatieve vooringenomen posities af te bouwen.

Wij handhaven een positieve langetermijnvisie op de sector industriële metalen, gezien de verwachte toename van de vraag naar wereldwijde elektrificatie. Met betrekking tot koper – de zogenaamde koning van de groene metalen – verwachten wij dat het vooruitzicht van een tijdelijke verhoging van de productiecapaciteit volgend jaar door mijnbouwers overal ter wereld, vooral uit Midden- en Zuid-Amerika en Afrika, het vooruitzicht op een nieuwe stijging naar een nieuwe recordhoogte op korte termijn waarschijnlijk zal temperen.

De koperintensieve elektrificatie van de wereld zal verder aan kracht winnen, na een jaar van intense weerstress overal ter wereld en de noodzaak om de afhankelijkheid van in Rusland geproduceerde energie uit gas, olie en steenkool te verminderen. Maar om ervoor te zorgen dat de elektriciteitsnetten de extra basislast aankunnen, zullen de komende jaren massaal nieuwe koperintensieve investeringen nodig zijn. Bovendien zien we nu al dat producenten zoals Chili, ’s werelds grootste koperleverancier, moeite hebben om de productiedoelstellingen te halen door de afnemende kwaliteit van het erts en watertekorten. De vertraging in China wordt als tijdelijk beschouwd en de economische stimulans door stimuleringsmaatregelen zal waarschijnlijk gericht zijn op infrastructuur en elektrificatie – beide gebieden waarvoor industriële metalen nodig zijn.

HG-koper is binnen bereik gekomen van een belangrijk weerstandsgebied rond $4, de doorbraak waaronder de inzinking van juni werd veroorzaakt. Net als bij goud verwachten wij dat de aandacht zich zal richten op consolidatie om na te gaan of de huidige vraag- en aanbodvooruitzichten sterk genoeg zijn om de huidige niveaus te ondersteunen.

Source: Saxo

Ruwe olie blijft binnen bereik met focus op dollar en China

Brent- en WTI-olie handelden deze week hoger, maar bleven binnen hun gevestigde bandbreedte, rond $95 per vat voor Brent en $90 per vat voor WTI. Terwijl de lagere CPI-druk de prijzen ondersteunde door een verbeterd sentiment en de zwakkere dollar, werd de prijs ook gestimuleerd door de genoemde versoepeling van de beperkingen in China. Een besluit dat de groeivooruitzichten kan verbeteren en daardoor de vraag naar grondstoffen, waaronder ruwe olie, kan doen aantrekken.

Terwijl ruwe olie sinds juli meestal binnen een bandbreedte bleef, bleef de markt voor brandstofproducten krap omdat het aanbod in Europa en de VS steeds schaarser werd, waardoor de raffinagemarges voor benzine en distillaten zoals diesel, stookolie en vliegtuigbrandstof stegen. Wat de krapte betreft, blijft de nadruk liggen op de productmarkt op het noordelijk halfrond, waar de lage voorraden diesel en stookolie zorgen blijven baren. De markt is ontwricht door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland – een belangrijke leverancier van geraffineerde producten aan Europa. Bovendien hebben de hoge kosten voor gas de overstap van gas naar andere brandstoffen, vooral diesel en stookolie, bevorderd.

Zolang de productmarkt zo krap blijft, lijkt het risico van lagere prijzen voor ruwe olie – ondanks de bezorgdheid over de recessie – gering.  Wij handhaven onze prognose voor een prijsvork in Brent voor dit kwartaal tussen $85 en $100, waarbij de verkrappende productmarkt, de OPEC+ productieverlagingen en de komende EU-sancties tegen Russische olie het risico steeds meer naar boven doen overhellen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.