AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Marco Knulst dinsdag, 2 november 2021 16:30

META: Nieuwe naam, Nieuwe kansen

Tijdens het Facebook Connect-event op 28 oktober jl. maakte CEO Mark Zuckerberg van Facebook de nieuwe naam van zijn bedrijf bekend. Facebook wordt Meta. Het moederbedrijf van o.a. de onderdelen Facebook, Instagram en Whatsapp krijgt als volledige beursnaam Meta Platforms Incorporation.

De naamswijziging volgt nadat Facebook al wekenlang negatief in het nieuws is na onthullingen door klokkenluider Francis Haugen. Zij zegt dat Facebook winst maken boven de veiligheid van de gebruikers verkiest. Volgens Francis zou uit eigen onderzoek blijken dat apps de geestelijke gezondheid van jonge gebruikers kan schaden en dat er allerlei negatieve gevolgen zijn voor het gebruik van algoritmes.

Het woord 'meta' is het Griekse woord voor “ verder”, en dat is precies wat Zuckerberg wil bereiken met zijn vernieuwde focus op augmented en virtual reality. Meta is echter ook een anagram van meat. Maar ook van mate, team, atem (Egyptische farao) en amet (latijns voor laat hem/haar liefhebben). In het Spaans en Portugees betekent meta “goal of doelstelling”, in het Duits “adem”. De nieuwe naam werkt in Israël echter op de lachspieren waar meta in het Hebreeuws namelijk “dood” betekent.

Gaat deze naamswijziging zorgen voor nieuwe (beleggings)kansen?

Als wij de grafiek, wat eigenlijk een weergave is van wat beleggers vinden van meta, uitzoomen op 5 jaars basis, dan zien we dat de koers met ongeveer 175% is gestegen. Reeds een prachtig rendement, maar hoog kan altijd hoger.

Belangrijker is natuurlijk waar Zuckerberg naar toe wil met Meta, een allesomvattende digitale wereld in virtual reality (VR). "people-first" is het nieuwe motto. Meta moet zich meer richten op de nieuwe mediavormen zoals AR en VR. Met AR (augmented reality) wordt digitale informatie toegevoegd aan het werkelijke zicht, met virtual reality wordt via een speciale VR-bril de zichtbare werkelijkheid simpelweg vervangen door computer gegenereerd beeld waardoor het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent. Zuckerberg heeft een aantal ambitieuze plannen. Zo wordt er momenteel gewerkt aan Project Cambria, een nieuwe VR-bril met een hoge resolutie die je gelaatsuitdrukkingen moet kunnen lezen. Ook werkt het techbedrijf in het Project Nazarra aan een nieuwe augmented-reality-bril, die je een laag over de werkelijkheid laat leggen. Andere dingen op het wensenlijstje zijn technologie om fotorealistische avatars (digitale weergaves van onszelf) van mensen te maken en grote sociale ruimtes waar mensen gemakkelijk in en uit kunnen springen. Het metaverse is een samensmelting tussen de virtuele en echte wereld. Zuckerberg beseft dat dit voor veel mensen nu nog als sciencefiction klinkt. Het doet denken aan een combinatie van de bekende sciencefiction film van Steven Spielberg “Ready Player One” en kaskraker “Avatar”.

Zuckerberg verwacht in Europa zo’n 10.000 mensen nodig te hebben in de aankomende 5 jaar om deze metaverse ambities waar te kunnen maken. Voor beleggers die geloven in een samensmelting tussen de virtuele en echte wereld kan dit een prima instapmoment zijn. Wel moeten beleggers door de naamswijziging van Facebook een nieuwe naam verzinnen voor de FAANG aandelen. Evenals het anagram van Meta kan er nu gekozen worden voor MAGNA, oftewel “met groot lof”.

Voor de historie van onze Grafieken van de Dag, dient u te beschikken over een abonnement.

De Aandeelhouder TV

januari 30, 2023

GALAPAGOS “Wacht op wit” – 30jan23

januari 30, 2023

Gaan aandelen Unilever weer stijgen?

januari 30, 2023

Philips trapt drukke beursweek af | 30 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 29, 2023

Aandeel ASML is goedkoop

Columns

Nieuw
30 jan 14:37 Nico Inberg

Philips krijgt het voordeel van de twijfel

30 jan 13:49 Redactie

(Video) Beursupdate Nico: Philips, ASML, de Fed + Unilever

30 jan 10:28 Cees Smit

Column: Cijfers, Cijfers en nog eens…

27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft