Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Met een 60/40 portefeuille red je het niet meer

Met een 60/40 portefeuille red je het niet meer
16 feb 2023 om 14:14

Van academisch onderwijs tot het boek ‘The intelligent investor,’ vrijwel iedereen is groot geworden met MPT (‘modern portfolio theory’). Uiteraard zijn wij niet geheel onbevooroordeeld in deze, maar afgezien daarvan, aan alles komt een eind. 

Met de komst van hoge inflatie en oplopende rente, werd de 60/40 portefeuille tijdelijk klinisch doodverklaard met een negatief rendement van 18% in 2022. Inmiddels opperen steeds meer economen en analisten dat je het niet meer gaat redden met een 60/40 portefeuille, rekening houdend met een regime chance. Zo hebben wij o.a. economen Hoogduin en Mujagić gesproken en ook zij delen deze mening.

Prof. Lex Hoogduin: ‘’Er zijn sterke aanwijzingen dat we in een ander regime terecht zijn gekomen. De laatste 35-40 jaar hebben we na een inflatiepiek in de jaren ’70 een periode gekend met structureel dalende rentes, en die lage rentes hebben een enorme rugwind gegeven aan de financiële markten en beleggers. Niet alleen aan vastrentende waarden, ook de aandelen- en huizenmarkt.

Één ding weten we vrijwel zeker en dat is dat we de komende 35 jaar niet meer in dit regime zullen verkeren, wat mijns inziens vergaande consequenties heeft voor hoe de markten werken. Als we inflatie op de ene as nemen, en groei op de andere as; denk ik dat wij meer bewegen in de richting van een cyclus met een relatief hoge inflatie en een relatief lage groei afgewisseld met mogelijke periodes van lagere rentes en deflatie. Ook is mogelijk meer volatiliteit te verwachten.’’

Ofwel men wordt enigszins bewogen meer gediversifieerd te gaan beleggen om een fatsoenlijk rendement te kunnen realiseren en de inflatie te kunnen compenseren.  Bovenop het negatieve rendement van de 60/40 portefeuille vorig jaar, is volgens onderzoek van JP Morgan gebleken dat retailbeleggers in 2022 gemiddeld zo’n 30% van hun portefeuille zagen verdampen. Enerzijds door de teloorgang van 60/40 portefeuille; anderzijds doordat men exposure in risicovolle techaandelen zocht in de zoektocht naar yield om de schade te beperken. Uiteraard neigt dit algauw naar speculatie en aangezien de meeste beleggers geen traders zijn, was 2022 hier de definitie van.

Over de afgelopen 51 jaar heeft een 60/40 portefeuille een gemiddeld rendement gerealiseerd van 10% per jaar. Koek en ei ten tijde dat de inverse correlatie geldt, maar zodra er een ‘high positive’ correlatie ontstaat en aandelen als eerst van de brug springen, volgen obligaties. 

Ofwel een negatief compound effect, doordat de inverse correlatie wordt doorbroken. Dit zien we zodra we ons begeven in een klimaat van hoge inflatie en oplopende rente. Met een eenvoudige hedge had het verlies aanzienlijk beperkt kunnen worden. Ook voor de lange termijn is het van belang dat men een hedge inbouwt in zijn/haar portefeuille met inachtneming van hetgeen professor Hoogduin zegt. 

Edin Mujagić (OHV Vermogensbeheer): ‘’In het verleden was het heel gangbaar om te zeggen: ‘je moet een 60/40 portefeuille samen te stellen. Ik denk dat de regime change hier inmiddels wel van toepassing is. Ik denk dat je er niet meer komt met een 60/40 portefeuille. De belangrijkste reden hiervoor is dat je in tegenstelling tot de afgelopen 30-40 jaar er inmiddels serieus rekening mee moet houden met aanmerkelijk hogere perioden van inflatie de komende decennia. En dat betekent dat je als een prudente belegger in je beleggingsportfolio een verzekering moet inbouwen. Een verzekering kan zijn dat je van die 60/40 verdeling ruimte vrijmaakt voor bijvoorbeeld goud en zilver.’’

Hierin heeft Mujagić volkomen gelijk. In bovenstaande grafiek komt duidelijk naar voren dat real assets zoals goud, zilver, vastgoed e.d. beter renderen dan een 60/40 portefeuille gedurende hoge inflatie. Het belang van een hedge wordt behoorlijk ondergewaardeerd, omdat men als benchmark 10% per jaar op lange termijn in het achterhoofd heeft. ‘Alles komt goed.’ Er gaan zelfs alweer ideeën op dat 2023 de terugkeer wordt van de 60/40, omdat de inflatie langzaam begint te dalen alsmede dat er vroeg of laat een pivot zit aan te komen. 

Ten eerste: één zwaluw maakt nog geen zomer, en feit blijft dat we dit jaar nog zullen kampen met ‘permanent’ hoge inflatie als we kijken naar de ramingen c.q. ontwikkelingen. Ten tweede wordt het kaf van het koren gescheiden in de jaren waar de klappen vallen, degenen die real assets in hun beleggingsportefeuille hadden waren bij uitstek spekkoper.

Concluderend, het is van belang na te denken als belegger over een gediversifieerde portefeuille die bestendig is tegen perioden van hoge inflatie. Omdat niet iedereen kapitaalkrachtig genoeg is om te kunnen beleggen in vastgoed is edelmetaal veruit de meest gemakkelijke verzekering voor een portefeuille. 

Beleggen in goud heeft de laatste 23 jaar een rendement van 9% gemiddeld per jaar opgeleverd. Een belegging in zilver deed het nog net wat beter met een rendement van 9,4% gemiddeld per jaar. Het grote voordeel van edelmetaal is dat edelmetaal veel sneller liquide is te maken dan vastgoed. 

Doijer & Kalff begeleid beleggers bij het beleggen in fysiek goud en zilver. Via het online account kunt u veilig en gemakkelijk edelmetaal kopen dat onder uw naam wordt opgeslagen in de kluis bij Brinks in Zurich, Zwitserland. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.