fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Stefaan Casteleyn -dinsdag, 25 september 2018

Make Belgium Great Again

Heeft België nood aan een Donald Trump ? Een jaar geleden zou ik me niet hebben kunnen voorstellen dat ik de vraag zou stellen. Als belegger moet ik dit jaar echter het enorme verschil in beursprestatie tussen de Amerikaanse en de Belgische markt vaststellen. Uiteraard is dit verschil in de eerste plaats te danken aan Jef Beezos, Tim Cook, en anderen die de Amerikaanse bedrijven naar nieuwe toppen hebben geduwd. De enige echte hervorming die Donald Trump heeft doorgevoerd nl. een stevige “Tax Cut” heeft de aandelen echter nog een duwtje in de rug gegeven.

In vergelijking daarmee is de prestatie van de Belgische beurs wel erg ontgoochelend. Zelfs na een opmerkelijke herstelweek (de BEL20 is vorige week met 3,7% gestegen en kende met 12 winstdagen zelfs de langste winstperiode sinds de financiële crisis) staat de BEL20 op dit ogenblik nog steeds fors negatief sinds het begin van het jaar (-5,1%).

Klik hier voor de live koersen van de BEL20

Is er dan toch een economische logica in het beursgebeuren ? Landen met een hogere groei kennen een betere beursevolutie ? Het is in ieder geval opmerkelijk dat ook Nederland met een hogere groei (en betere cijfers op alle gebieden!) ook betreffende beursevolutie België dit jaar overklast. Is er echter nog hoop voor de Belgische aandelen ? Volgend jaar zijn er parlementsverkiezingen en tot dan zal er in ieder geval op politiek vlak niets spectaculair gebeuren. De voornaamste hoop voor de Belgische aandelen ligt eigenlijk in het feit dat de bedrijven komende uit een klein land gemiddeld een belangrijk gedeelte van hun winst buiten België halen en dus niet uitsluitend afhankelijk zijn van de binnenlandse evolutie. Er is vooral nood aan een geloof dat Belgische aandelen opnieuw groot kunnen worden. Zo kunnen de Belgische aandelen minstens opnieuw aansluiten bij hun lange-termijn prestatie.

De krant de “Financieel Economische Tijd” heeft recent zijn 50e verjaardag gevierd. Het mag verbazen dat het enige Vlaamse financiële dagblad nog maar een halve eeuw oud is. Dit is tekenend voor de Belgische geschiedenis. De Franstalige tegenhanger “L’Echo de la Bourse” werd reeds in 1881 opgericht. Tot midden vorige eeuw was het financiële wereldje in België nagenoeg volledig Franstalig. Ondertussen behoort L’Echo net zoals De Tijd toe aan het Vlaamse Mediafin.

Naar aanleiding van haar vijftigste verjaardag heeft De Tijd dan berekend welke belegging in België over deze periode de beste zou zijn geweest. Het mag ons niet verbazen dat dit inderdaad aandelen zijn. Wie begin 1968 omgerekend 1 € zou belegd hebben in Belgische aandelen zou nu 22,8 € bezitten. Een rendement van 2.200%!  Op jaarbasis klinkt dit al heel wat minder indrukwekkend: 6,5 % op jaarbasis. Maar toch, opnieuw wordt bewezen dat aandelen op lange termijn, ook in België, de beste belegging zijn.

Wie over dezelfde periode in Belgische staatsobligaties zou belegd hebben, heeft een rendement van 4,5% op jaarbasis behaald. Dus “maar” 2 % per jaar extra voor de aandelen. De kracht van samengestelde return wordt hier wel duidelijk. Na 50 jaar is 1 € belegd in Belgische staatsobligaties aan 4,5% per jaar gestegen tot 9,1 € (tegenover dus 22,8 € voor de aandelen). Wie het bijzonder slechte idee zou gehad hebben om het geld onder de matras te stoppen zou na 50 jaar ontdekt hebben dat 1 € gecorrigeerd na inflatie nog slechts 17 cent waard is.

Op korte termijn is het rendement van de Belgische aandelen jammer genoeg heel wat minder goed. De voornaamste Belgische beursindex, de BEL-20, is het jaar gestart aan een koers van 3.977,88 punten. Ik heb de hoop niet opgegeven dat België toch al een beetje minder klein wordt...

De Aandeelhouder TV

november 18, 2019

Studentenbeleggers Nyenrode kiezen voor Bayer – #Beursspel

november 18, 2019

AEX 18 november 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 18, 2019

Fed en ECB focus valutamarkt

november 18, 2019

KPN heeft doorbraak in octrooizaak | 18 november 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
15 nov 16:32 Redactie

Grootste Beursgang ooit: Saudi Aramco IPO

15 nov 16:45 Rob Stuiver

Ik mis niks dankzij de VIX

15 nov 12:49 Redactie

Bulls op ramkoers! Bij Airfrance KLM

14 nov 10:16 Bas Heijink

Hoever kan de AEX doorstijgen? Bas Heijink

14 nov 10:22 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Meer steun nu groei China vertraagt