Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Macro: inflatie verder omlaag

Macro: inflatie verder omlaag
30 nov 2022 om 12:08
In deze macro update vind je de laatste ontwikkelingen omtrent inflatie, rente-ontwikkelingen en de Fear & Frenzy Sentiment Index.


Notulen Fed: tempo rentestappen omlaag

Met enige spanning werd uitgekeken naar de notulen van de laatste Federal Reserve vergadering. Deze worden zes weken na de meeting openbaar gemaakt.

De markten werden blij verrast met de uitkomst hiervan. In de notulen zagen we een meer genuanceerd beeld van de Fed. Powell gaf eerder, tijdens zijn laatste persconferentie, nog aan dat de Fed voorlopig nog niet klaar was en afficheerde zich hiermee wat meer als een hardliner.

Belangrijkste headline (vertaald) uit die notulen:

–      ‘Een substantiele meerderheid van de deelnemers oordeelden dat het vertragen van het tempo van renteverhogingen binnenkort gepast was’

Gezien het feit dat een extra rentestap de Federal Reserve Target Rate (verder) in verkrappent terrein brengt, lijkt een stap van 50 basispunten in december logisch.

Bovendien krijgen we voor die vergadering nog een extra cpi-rapport (dinsdag 13 december) en het lijkt er nu wel op dat de inflatie verder aan het afnemen is.

Europese inflatie kalft ook af

Blij met een inflatie percentage van 10%? Het kan verkeren. De Europese inflatie cijfers vielen licht mee vandaag (woensdag). De Europese cpi kwam uit op 10% waar 10.4% verwacht werd.

Eveneens lager dan de vorige maand, toen 10,6% afgeklokt werd. De kerninflatie, zonder energie en voedsel, kwam uit op 5%.

Afbeelding

De ECB gaf eerder aan nog niet aan te nemen dat de inflatie al op zijn retour was, maar dit cijfer lijkt dat toch te suggereren.

A bad dream?

Natuurlijk is het feit dat de Fed de rente verder omhoog wil brengen nog niet echt een draai. Maar het is wel logisch dat de Fed blij is dat de inflatie eindelijk wat afkomt.

 

 

Maar, aangezien we pas aan het begin staan van een economische vertraging, wat uiteindelijk zal uitmonden in een recessie, terwijl de winstgroeiverwachtingen nog steeds positief zijn, is de kans op een nieuwe pullback aanzienlijk.

Niet in het minst omdat de aandelenmarkten vaak worstelen met draaipunten van de Fed.


Olie: vraag en aanbod balans verslechtert

De olieprijs is aan het dalen. In de afgelopen twee weken is de prijs van een vat olie met zo’n 15% gedaald.

De balans tussen vraag en aanbod is recent wat de verkeerde kant opgegaan. De G7 naties kijken naar een prijs cap op Russische olie dat moet uitmonden in een prijs van $65-70 per vat dat dan betaald zou moeten worden voor Russische olie.

Dat heeft natuurlijk weinig zin als je ziet dat momenteel Urals crude wordt verkocht voor $62 per vat….Met de kosten die de Russen per vat moeten maken ($20 per vat) moeten we er niet op rekenen dat Rusland zijn productie zal matigen.

Het voorstel van de Europese Commissie om een price cap in te stellen voor gas is al evenzeer een grap.

Die price cap wordt gezet op €275. In augustus is de prijs even boven de €350 geweest maar daarna is het snel omlaag gegaan en we zijn nu ver weg van die €275.

Energie-aandelen: nu niet instappen

De correlatie tussen energie-aandelen en de olieprijs is altijd significant geweest. Maar ondanks dat de olieprijs dalende is, hebben energie-aandelen nauwelijks onder gedaan voor de brede markt.

Daarom is het nu geen goed instappunt voor energie-aandelen.

Sentiment

Dichter bij Frenzy

Tot slot kijken we nog even naar onze Fear & Frenzy Sentiment Index zit in het oranje vak, steeds dichter bij Frenzy. Op het huidige niveau vinden we een eerste waarschuwing dat markten waarschijnlijk iets te ver voor de muziek uitlopen.

Deze publicatie kwam mede tot stand door Jeroen Blokland van True Insights. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.