Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Macro: Fed gaat teugels verder aantrekken

Macro: Fed gaat teugels verder aantrekken
3 nov 2022 om 13:48

Als het goed is heb je veel gelezen over de FED-beslissing van deze week om de rente met 75 basispunten te verhogen. Het belangrijkste wat we er uit halen is dat je een hoop fantasie moet hebben om dit nog als een dovish pivot te kwalificeren waar de markt het de afgelopen week over had.

Powell maakte het heel erg duidelijk dat er een significante hoeveelheid aanvullende verkrapping aan zit te komen.  Misschien langzamer, qua tempo, maar wel een hogere piekrente in het verschiet.

Pas het tempo aan

Hieronder zie je de belangrijkste zin uit het FOMC statement:

‘In determining the pace of future increases in the target range, the Committee will take into account the cumulative tightening of monetary policy, the lags with which monetary policy affects economic activity and inflation, and economic and financial developments.’

Powell gaf ook al tijdens eerdere persconferenties aan dat het tempo van de renteverhogingen op een gegeven moment wordt aangepast. Niets nieuws onder de zon, omdat elke FOMC meeting ons dichter bij dat punt brengt.

Langer en hoger

Maar Powell’s officiele statement na de FOMC meeting bevatte een aantal krachtige uitspraken zoals ‘we have still some ways to go’ en ’the ultimate rate level (is) higher than previously expected,’ en ‘we have some grounds to go.’

Dit betekent dat op basis van de huidige beschikbare data, de nieuwe Dot Plot (verwachtingen van Fed-bestuurders) opnieuw hoger komt te liggen, en significant ook. Niet in het minst omdat Powell benadrukte dat de risico’s op overshooting wel meevielen.

‘I don’t think we have overtightened’, zei Powell, gevolgd door: ‘If we were to overtighten, we could use our tools to support the economy later on; from a risk management perspective, that’s a better risk to run than to underdeliver on tightening and risk inflation getting entrenched.’

Het gaat om de bestemming

Gedurende de persconferentie maakte Powell duidelijk dat de markt niet zo bezig moest zijn met het tempo, maar meer met de uiteindelijke hoogte van de rente, de piekrente straks en hoe lang de rente dan op dat niveau diende te blijven om de inflatie onder de knie te krijgen.

Beurzen omhoog? No, way!

Tegen het einde van de persconferentie werd Powell door één van de journalisten verteld dat de markten stegen naar aanleiding van de FOMC meeting (wat overigens niet het geval was, alleen in eerste instantie) en wat hij daarvan vond.

In plaats van een diplomatiek antwoord herhaalde Powell echter bijna al zin hawkish statements van eerder die dag.

Voor alle duidelijkheid dus: dit was een FOMC meeting met een hawkishe kernboodschap.

Conclusie

We blijven onderwogen in risicovolle assets (ongeveer 8% in totaal) en denken niet dat er een directe reden zal zijn om dat aan te passen.

Aandelen prijzen al een recessie in met een kans van 75% en terwijl aandelen misschien terugzakken naar eerdere lows, blijft de hoop op een draai bij de Fed hoog.

De belangrijkste reden om onderwogen te blijven in aandelen is dat de bedrijfswinsten binnenkort significant zullen dalen in de komende kwartalen.

Voor wat betreft valauta: de Amerikaanse dollar zal sterk blijven. Dus overwogen US dollar, onderwogen euro en Britse pond.

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Jeroen Blokland van True Insights.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.