Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Maandag Wall Street dicht: Juneteenth

Maandag Wall Street dicht: Juneteenth
17 jun 2022 om 09:22

Maandag 20 juni is Wall Street gesloten vanwege de viering van Juneteenth. Dit is een nieuwe officiele feestdag, sinds vorig jaar ingesteld door president Biden. Met Juneteenth ( een samentrekking van June en Nineteenth) wordt de afschaffing van de slavernij herdacht.

Deze dag wordt in de VS ook wel Freedom Day, Jubilee Day, Liberation Day of Emancipation Day genoemd.

Op 19 juni 1865 tekende de Noordelijke Generaal Gordon Granger een decreet (general order) dat vanaf die dag alle slaven in Texas vrij waren.

Generaal Gordon Grangers General Order No. 3 van 19 juni 1865. (Foto: Wikipedia)

De slavernij werd in 1862 al verboden door de Noordelijke Staten via de Emancipatieproclamatie maar er was een burgeroorlog voor nodig om ook de Zuidelijke Staten zich aan het verbod te laten houden.

Deze eeuw werd Juneteenth vooral in de grote steden van de Verenigde Staten gevierd. Sinds vorig jaar (17 juni) is het voor het gehele land een nationale feestdag, waardoor ambtenaren in ieder geval vrij hebben en bedrijven zich daar bij aan kunnen sluiten.

Hoe vieren ze het?

Uit wikipedia:

De moderne vieringen zijn meestal lokaal van aard. Tradities zijn onder meer de voorlezing van de Emancipatieproclamatie, het zingen van traditionele liederen zoals “Swing Low, Sweet Chariot” en “Lift Every Voice and Sing”, en het voorlezen van werken van bekende Afrikaans-Amerikaanse schrijvers zoals Ralph Ellison en Maya Angelou.

Er zijn festiviteiten als rodeo’s, straatmarkten, cookouts, familiereünies, parkfeesten, historische re-enactments (naspelen van historische gebeurtenissen) en Miss Juneteenth-wedstrijden.

<

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.