Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Maand van de waarheid voor Just Eat Takeaway

Maand van de waarheid voor Just Eat Takeaway
8 jun 2021 om 09:00

Huidige Aandelenkoers: €74,34

Een van de grootste profiteurs van de coronapandemie presteert de laatste 15 maanden eerder in mineur. De hoogtes van een koers boven €100 bereikte Just Eat Takeaway voor laatst begin november en staat de koers nu bijna 30% lager. Dat de koers onder druk staat komt door meerdere factoren, waarvan de grootste de overname van het Amerikaanse Grubhub is. Doordat Just Eat Takeaway gekozen heeft deze overname in aandelen te betalen, zit er tot de afronding van de deal een link tussen de twee aandelenkoersen.

Druk op de koers toegenomen

Vanwege de link hebben verschillende arbitragefondsen short posities opgebouwd. De fondsen lenen aandelen op die vervolgens in de markt te verkopen om in te spelen op een koersdaling. Verder kopen de fondsen aandelen in Grubhub. Reden hiervoor is om dubbel te profiteren van een potentieel hoger bod door Just Eat Takeaway op Grubhub. Op de grafiek hieronder zie je een weergave van de huidige short positie. Wanneer er duidelijkheid komt of de deal doorgaat of afgeblazen wordt, zullen de arbitragefondsen hun posities weer sluiten. Hetzelfde fenomeen vond bij de overname van Just Eat ook al plaats (de eerste piek). Begin vorig jaar werd de bekend en direct na de afronding bouwde de fondsen hun shorts af.

Bron: shortsell.nl

Juni gaat de maand van de waarheid worden wanneer de aandeelhouders van Grubhub mogen stemmen of ze akkoord gaan met bod van Just Eat Takeaway. Mijn enthousiasme over de overname blijft beperkt. Just Eat Takeaway stapt wederom een markt in dat veel investeringen vergt met kapitaalkrachtige concurrenten. Hier speelt de relatief lage waardering van Just Eat Takeaway partte. Waar concurrenten Prosus (Delivery Hero) en Uber eenvoudig geld van investeerders kunnen ophalen, is dat voor Just Eat Takeaway niet eenvoudig. Het bedrijfsmodel en groei die Just Eat Takeaway in haar huidige markten vertoont, maakt de business case nog steeds zeer interessant.

Het Bedrijf

Just Eat Takeaway beheert websites waar mensen eten van vele verschillende restaurants kunnen bestellen. De onderneming wil graag een zo breed mogelijk aanbod van restaurants. Door de sluiting van de horeca kwam dit in een versnelling. Restaurants zoeken omzet en sloten zich massaal aan bij het platform van Just Eat Takeaway. Aan de andere kant zoeken consumenten naar mogelijkheden om makkelijk thuis te eten en bestelden massaal eten bij Just Eat Takeaway. Uiteindelijk resulteert dit ook in klanten die vaker bestellen en gemiddeld duurder bestellen. De CEO van Just Eat Takeaway noemt dit het platformeffect.

Blik op het Verenigd Koninkrijk

Bij de eerste kwartaalcijfers van Just Eat Takeaway waren de blikken gericht op de prestaties in het Verenigd Koninkrijk. Aan het begin van het jaar maakte CEO Groen bekend dat ze fors zullen investeren in deze markt. De behaalde winst uit volgroeide markten zoals Nederland en Duitsland zouden gebruikt worden om marktaandeel te winnen. Met een ordergroei van 96% tot 63,8 miljoen orders bleek het Verenigd Koninkrijk de sterkst groeiende markt te zijn. CEO Groen liet zich positief uit over het uitrollen van de leveringsdiensten. Just Eat Takeaway breid het netwerk stevig uit en dit vertaalde naar een stijging in zogenoemde delivery orders van 695%. Just Eat Takeaway leverde in het eerste kwartaal 22,9 miljoen delivery orders vergeleken met 2,9 miljoen een jaar eerder. In relatie tot de concurrenten groeit Just Eat Takeaway harder en lijken de cijfers de claim van marktaandeel winnen te ondersteunen. CEO Groen ziet in het Verenigd Koninkrijk een groeimotor en de nieuwe partnerships met Starbucks, Chipotle en Costa Coffee zullen het aanbod vergroten.

Vooruitzicht

JET geeft aan dat het een verdere accelererende ordergroei in 2021 verwacht relatief tot 2020. Als het eerste kwartaal een voorbode is, kan het een spectaculair jaar voor Just Eat Takeaway worden. Verder blijft Just Eat Takeaway op de huidige koers varen waar het omzetgroei over EBITDA prioriteit geeft. Just Eat Takeaway zal de goede resultaten in Nederland en Duitsland gebruiken om in andere markten te investeren.

Rendement Certificaat Just Eat Takeaway

Rendement certificaten kunnen een interessant rendementspotentieel bieden en als alternatief voor een directe investering in de aandelen dienen.

Onderstaande rendement certificaat op Just Eat Takeaway kan bijvoorbeeld 7% potentieel rendement opleveren voor de komende 4 maanden. Een rendement certificaat werkt als volgt: onder voorwaarde dat de aandelenkoers gedurende de looptijd niet de ondergrens raakt, ontvang je na einddatum een vaste uitkering. Raakt de aandelenkoers wel de ondergrens? Dan ontvangt u na einddatum een bedrag gelijk aan de slotkoers van de aandelen op einddatum. U loopt dus wel risico! Daalt het aandeel fors, dan zal ook het bijbehorende rendement certificaat dalen.

BNP Paribas heeft op Just Eat Takeaway een rendement certificaat beschikbaar dat afloopt op 17 september 2021. Dat is over 4 maanden. De ondergrens van het certificaat ligt op € 60,00. Een marge van 19%.

De prijs van dit rendement certificaat is zelfs goedkoper dan de koers van het aandeel met €73,55 tegenover omgerekend €74,34 van het aandeel. Onder voorwaarde dat het aandeel de komende 4 maanden ook boven de ondergrens van € 60,00 blijft, ontvangt u in september een uitkering van €79,00. Dus bijna €5,45 meer dan de investering nu. Dat betekent een rendement van 7%. In onze optiek een interessant potentieel rendement in 4 maanden. Daarbij biedt de marge van 19% een degelijke buffer.

Het rendement is wel gemaximeerd. Meer dan €79,00 krijgt de belegger niet, ongeacht hoe hoog Just Eat Takeaway op 17 september 2021 noteert. In ruil voor een positief resultaat bij een zijwaartse beweging of beperkte daling, geeft u dus naar boven toe rendementspotentieel op.

Mocht de koersreactie toch negatief zijn, dan is er voor de belegger in dit rendement certificaat niets aan de hand, zolang de aandelenkoers de komende 4 maanden maar boven de ondergrens van €60,00 blijft. Daaronder loopt u hetzelfde risico als met de aandelen zelf. In het geval dat Just Eat Takeaway de ondergrens namelijk wel raakt, betekent dit dat u na de einddatum een bedrag ontvangt gelijk aan de slotkoers van Just Eat Takeaway die dag. Wie reeds in aandelen Just Eat Takeaway belegt, een investering overweegt te doen, of gewoon op zoek is naar rendement met het hiervoor beschreven risico, kan dit certificaat van BNP Paribas overwegen.

Rendement Certificaat Just Eat Takeaway – NLBNPNL18NH0 (bron: BNP Paribas)

Prijs op het moment van schrijven: €73,55

Einddatum: 17 september 2021

Ondergrens: €60,00

Maximale uitbetaling: €79,00

Matthijs Kok is verbonden aan ProBeleggen.nl en DeAandeelHouder.nl en heeft zowel privé en zakelijk een long positie in Just Eat Takeaway.

Bronnen: BNP Paribas Markets, Reuters Eikon, shortsell.nl, kwartaal- en jaarverslagen Just Eat Takeaway en Marketscreener.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.