Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Jaap Koelewijn: saai en grijs

Jaap Koelewijn: saai en grijs
5 dec 2017 om 09:56

Saai, saaier, saaist

Als je een Buy en Hold portefeuille heb, dan is het soms lastig om een prikkelend verhaal te schrijven. Daar heb ik nu even heel erg last van. Het is een beetje as met het herfstweer van de laatste weken. Het is een beetje grijs, soms wat druilerig en dan krijg je opeens een forse storm. Net zo gemakkelijk kan het ook weer een paar dagen zonnig zijn. Ja, er komt een winter aan, maar die kan meevallen en we weten ook dat het ooit weer voorjaar wordt.

Het was rustig op de markten, met de kanttekening dat na een paar hele mooie weken het nu wat minder gaat. Dat hoort erbij. De koersen liepen op door de goede daden van Mario Draghi en de aanhoudende beloftes van Trump dat hij iets aan de belastingen zou gaan doen.

Het goede nieuws van Draghi, minder QE maar een open einde, is ondertussen wel verwerkt. Dat laat onverlet dat het goed nieuws is. De stroom van goedkoop geld gaat voorlopig nog wel even door. Ik maak me alleen wel wat zorgen over de overwaarderingen die in bepaalde segmenten van de markt ontstaan. Ik denk daarbij aan de huizenmarkt in de Randstad, maar ook aan de technologieaandelen in de VS. Het wordt allemaal erg duur. De vraag is of het een hype is. Dat weten we natuurlijk pas achteraf, maar zoals het er nu naar uit ziet valt dat nog wel mee. Huizen in Nederland zijn duurder geworden, maar het prijspeil ligt nog onder dat van 2007. Ondertussen is de rente fors gedaald, terwijl ook de inkomens zijn opgelopen. Met uitzondering van Amsterdam is er geen sprake van een overspannen huizenmarkt.

Als we ons even naar de andere kant van de wereld verplaatsen, Wall Street, dan zien we dat de Nasdaq onmiskenbaar hard gestegen is. Met nam de technologie, en dan helemaal specifiek de FAANG aandelen, doet het prima. Is het een hype? Apple staat op een K/W van 20, terwijl Nike op 25 staat. Natuurlijk zijn dit nogal willekeurige voorbeelden, maar de situatie op de financiële markten is totaal anders dan in 1999 – 2000. Toen gingen bedrijven zonder enig verdienmodel, laat staan winst, naar de beurs. Google, Apple en Amazon maken allemaal winst, zij het dat die winst wel fors wordt gewaardeerd. Bedrijven als Google en Facebook zouden last kunnen krijgen van toezichthouders die ze dwingen zorgvuldig met privacy en marktmacht om de gaan. Dat zou op termijn een bedreiging kunnen zijn voor de zegetocht. Google staat – terwijl het winst maakt en groeit – op een K/W van dertig. KPN stond in 2000 op een K/W van 150.

Ik ben me heel erg bewust van de hoge koersen (en waardering) van de aandelenmarkt. Ook op delen van de kredietmarkt is er sprake van oplopende spanning, maar er is nog geen aanleiding om de stormbal te hijsen. Zolang de rente laag blijft, is er geen alternatief voor aandelen.

Het grote risico waar we nu mee moeten dealen is dat in een situatie van hoge waarderingen er maat weinig voor nodig is om een hevige reactie teweeg te brengen. Dat kan van alles zijn: een toespraak van Draghi die verkeerd valt, slechte cijfers van Apple of een stevige crisis op de oliemarkt. We weten het niet en het kan allemaal zomaar gebeuren. Het heeft alleen zo weinig zin om je portefeuille in te richten op een crash die ooit eens gaat komen.

Ik blijf dus zitten waar ik zit. We zullen de komende tijd wat last blijven houden van een dalende dollar. Zolang Trump niet doorkomt met betere belastingplannen, zal de dollar afbrokkelen. Niet leuk, maar het is niet anders. Daarbij komt dat men in Duitsland geen coalitie weet te vormen. Dat is heel onhandig, maar ook dat zal men met kunst- en vliegwerk tot een goed einde brengen. Het zorgt wel voor onrust en dat is niet plezierig.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.