AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Peter Garnry vrijdag, 12 november 2021 13:49

General Electric inspiratiebron voor Amazon?

De stap van General Electric om het conglomeraat op te splitsen in drie afzonderlijke bedrijven volgt op een zeer succesvolle splitsingsstrategie van Siemens. Al vinden we zelf dat Siemens nog verder zou kunnen worden vereenvoudigd.

Deze twee iconische industriële conglomeraten zijn eindelijk met hun tijd meegegaan. Tegenwoordig willen beleggers ‘pure spelers’ in de verschillende sectoren en technologieën. Kijk maar naar hoe Tesla door beleggers wordt beloond omdat het de enige pure player is, gericht op de toekomst van elektrische voertuigen.

Op korte termijn lijkt het er niet op dat beleggers onder de indruk zijn van het plan van GE, waarin de splitsing van de schuld een van de belangrijkste onopgeloste kwesties is. Op langere termijn is het echter een juiste beslissing en zouden meer bedrijven hun activiteiten onder de loep moeten nemen en nagaan of er synergiën tussen zitten. Zo niet, dan moet het bedrijf worden vereenvoudigd.

De grotere vraag is of de drang om bedrijven af te stoten die geen duidelijke synergiën hebben, ook naar technologiebedrijven zal overslaan. Amazon is een interessant geval, waar de synergie tussen de cloud business (AWS) en de e-commerce tak vrij laag is. In 2020 genereerden de AWS-activiteiten 13,5 miljard dollar aan bedrijfsinkomsten, vergeleken met 9,4 miljard dollar voor de gecombineerde e-commerceactiviteiten. 

De cloud business heeft een veel hogere operationele marge en minder kapitaaluitgaven (CAPEX) nodig om toenemende inkomsten te genereren. Een pure speler op 's werelds grootste cloud business zal beleggers zeer interesseren. Zal General Electric misschien een inspiratiebron zijn voor Amazon?

Peter Garnry, hoofd Equity Strategy bij Saxo Bank

De Aandeelhouder TV

oktober 2, 2022

Beursexperts halen roze bril uit de kast

september 30, 2022

Vrees voor harde landing maakt aandelen onaantrekkelijk

september 30, 2022

Ontvang 3 maanden GRATIS DeAandeelhouder Premium

september 30, 2022

AEX Hopen of Vrezen? – 30sep22

Columns

Nieuw
01 okt 07:03 Nico Inberg

Paniek in Engeland: Truss zal plannen moeten inslikken

30 sep 16:01 Coinmerce

Apple ondersteunt NFT’s in App Store

30 sep 15:20 Redactie

Waarom staan ASML, ASMI en BESI vandaag in het rood?

29 sep 10:32 Redactie

Terugkijken: Q&A met Nico Inberg

29 sep 10:38 Redactie

ETF v/d Week: Emerging Markets High Yield

Het laatste beursnieuws