AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Peter Garnry vrijdag, 12 november 2021 13:49

General Electric inspiratiebron voor Amazon?

De stap van General Electric om het conglomeraat op te splitsen in drie afzonderlijke bedrijven volgt op een zeer succesvolle splitsingsstrategie van Siemens. Al vinden we zelf dat Siemens nog verder zou kunnen worden vereenvoudigd.

Deze twee iconische industriële conglomeraten zijn eindelijk met hun tijd meegegaan. Tegenwoordig willen beleggers ‘pure spelers’ in de verschillende sectoren en technologieën. Kijk maar naar hoe Tesla door beleggers wordt beloond omdat het de enige pure player is, gericht op de toekomst van elektrische voertuigen.

Op korte termijn lijkt het er niet op dat beleggers onder de indruk zijn van het plan van GE, waarin de splitsing van de schuld een van de belangrijkste onopgeloste kwesties is. Op langere termijn is het echter een juiste beslissing en zouden meer bedrijven hun activiteiten onder de loep moeten nemen en nagaan of er synergiën tussen zitten. Zo niet, dan moet het bedrijf worden vereenvoudigd.

De grotere vraag is of de drang om bedrijven af te stoten die geen duidelijke synergiën hebben, ook naar technologiebedrijven zal overslaan. Amazon is een interessant geval, waar de synergie tussen de cloud business (AWS) en de e-commerce tak vrij laag is. In 2020 genereerden de AWS-activiteiten 13,5 miljard dollar aan bedrijfsinkomsten, vergeleken met 9,4 miljard dollar voor de gecombineerde e-commerceactiviteiten. 

De cloud business heeft een veel hogere operationele marge en minder kapitaaluitgaven (CAPEX) nodig om toenemende inkomsten te genereren. Een pure speler op 's werelds grootste cloud business zal beleggers zeer interesseren. Zal General Electric misschien een inspiratiebron zijn voor Amazon?

Peter Garnry, hoofd Equity Strategy bij Saxo Bank

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver

26 jan 09:56 Redactie

Grote overname DSM roept vraagtekens op

25 jan 13:24 Redactie

De beurs gaat crashen – Jeremy Grantham