Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Is duurzaamheid winstgevend?

Is duurzaamheid winstgevend?
5 apr 2019 om 10:44

Betrouwbaar onderzoek: goede duurzaamheidspraktijken kunnen de bedrijfskosten verlagen, de winst verbeteren en de aandelenkoers doen excelleren.

De financiële sector heeft een grote verantwoordelijkheid, namelijk het zorgvuldig beheren van spaar- en pensioenactiva. De fiduciaire verantwoordelijkheid van vermogensbeheerders gaat nog verder. Als financiële instelling en als belegger kan een vermogensbeheerder als een hefboom werken en het gedrag en het management van de bedrijven waarin het belegt voor zijn klanten positief beïnvloeden. Er is een vergelijkbare rol te spelen in de relatie met de regelgever.

Goed beheer staat gelijk aan goede resultaten

Onderzoek heeft aangetoond dat bedrijven die hun milieu- en sociale impact het best managen en betere bestuurspraktijken hebben, op de middellange tot lange termijn winstgevender zijn. Academici en financiële analisten hebben tal van studies over dit onderwerp uitgevoerd.

Aan de ene kant is het moeilijk om voor het ene of het andere resultaat te kiezen bij het onderzoeken naar hoe dergelijke ESG-factoren bijdragen aan de prestaties van beleggingsfondsen. Dit komt door de enorme verscheidenheid aan variabelen en parameters, met name ten aanzien van de bekeken periodes. Enerzijds moet men de performance van individuele effecten die door de fondsmanager worden geselecteerd om zuiver financiële redenen scheiden van de performance die uit ESG-criteria voortvloeit.

Het lijkt ons echter valide om het uitgangspunt te herhalen dat bedrijven waarvan de ESG-prestaties superieur zijn, over het algemeen rendabeler zijn op de middellange tot lange termijn.

Een positieve correlatie tussen duurzaamheid en economische rentabiliteit

Oxford University en Arabesque Partners hebben een metastudie uitgevoerd met de titel ‘From the stockholder to the stakeholder’ op basis van een gedetailleerde analyse van meer dan 200 verschillende bronnen. Deze studie bevestigt dat er een sluitende correlatie bestaat tussen goede zakelijke praktijken op het vlak  van duurzaamheid en economische rentabiliteit.

Lees hier een gedetailleerdere analyse van de win-winaanname dat goede duurzaamheidspraktijken de winstgevendheid kunnen verbeteren.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.