Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

Internationale vrouwendag: Data Trade Republic tonen dat vrouwen mannen kunnen leren hoe ze moeten beleggen

Internationale vrouwendag: Data Trade Republic tonen dat vrouwen mannen kunnen leren hoe ze moeten beleggen
10 mrt 2023 om 09:37
  • In 2022 presteerden Nederlandse vrouwen beter dan mannen op de kapitaalmarkten.
  • Zij bereikten dit door te beleggen voor de lange termijn: ze handelden 20% minder vaak en 36% meer met gediversifieerde instrumenten zoals ETF’s.
  • Toch belegden vrouwen gemiddeld 37% minder geld. Voorzichtigheid of mogelijk een weerspiegeling van inkomensongelijkheid?

Amsterdam, 08 maart 2023. Net op tijd voor Internationale Vrouwendag geeft Trade Republic, Europa’s grootste spaarplatform, inzicht in het spaar- en beleggingsgedrag van vrouwen in Nederland. In een moeilijke marktomgeving, gekenmerkt door hoge inflatie, hoge rente en recessiezorgen, hebben vrouwen gemiddeld meer succes met beleggen dan mannen. Zij beleggen op een verantwoordelijke manier door meer ETF’s te gebruiken en minder frequent te handelen dan mannen.

Voor Internationale Vrouwendag analyseerde Trade Republic de klantgegevens van 2022 in Nederland, met bijzondere aandacht voor de beleggingskeuzes van vrouwen tijdens de turbulente marktperiode. Terwijl de S&P 500 2021 afsloot met een positieve performance van ongeveer 27%, kelderde deze het jaar daarop met bijna 19%, wat van spaarders sterke zenuwen en uithoudingsvermogen vroeg. Interessant is dat vrouwen in 2022 op bijna alle geanalyseerde gebieden beter presteerden dan mannen en het goede voorbeeld gaven met beter risicobeheer.

Uit de gegevens van Trade Republic blijkt dat vrouwelijke beleggers vaker winst maakten dan mannen. Vrouwen handelden doorgaans 20% minder vaak en ze hadden 37% meer ETF’s in hun portefeuille, wat wijst op volwassenheid bij het beleggen en een minder impulsieve benadering van marktbewegingen.

Vrouwen toonden ook minder belangstelling voor volatiele activa zoals cryptomunten en hielden doorgaans meer cash aan (+11%) dan mannen, wat wijst op een conservatievere benadering voor het genereren van rendement. Deze trend is nog meer uitgesproken bij jonge vrouwelijke beleggers (18 tot 25 jaar) en versnelt in 2023 met de invoering door Trade Republic van een jaarlijkse rente van 2% op niet-geïnvesteerde gelden.

Deze conclusies kon Trade Republic niet alleen in Nederland trekken: ook in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk maken vrouwen meer winst, terwijl in Spanje mannen vaker succesvol zijn.

“Op basis van onze gegevens kunnen we duidelijk zien dat vrouwen zelfs in uitdagende tijden, die werden gekenmerkt door stijgende rentetarieven en recessiezorgen, niet alleen consequent blijven sparen, maar hun spaaractiviteiten nog verder uitbreiden”, zegt Matthias Baccino, Country Manager France & Benelux van Trade Republic. “Ze hebben met name hun aandeel in ETF’s aanzienlijk verhoogd en richten zich op het vergroten van hun spaargeld op de lange termijn. Hieruit blijkt dat vrouwen met meer vertrouwen en gezond verstand handelen om de onzekerheid op de kapitaalmarkten het hoofd te bieden.”

In 2022 investeerden vrouwen gemiddeld 37% minder geld dan mannen, blijkt uit de gegevens van Trade Republic. Dit zou het resultaat kunnen zijn van een voorzichtiger benadering van turbulente markten, of waarschijnlijker de alarmerende weerspiegeling van inkomensongelijkheid.

Uit de cijfers van Trade Republic blijkt dat er de afgelopen jaren in Nederland een nieuwe generatie vrouwelijke spaarders is opgestaan. Zij beleggen meer gediversifieerd en duurzamer dan mannen, en zijn daardoor succesvoller.

De missie van Trade Republic is het faciliteren van vermogensvorming en pensioenzekerheid voor iedereen met veilige, gemakkelijke en provisievrije toegang tot kapitaalmarkten, maar de vraag blijft: doen we als samenleving genoeg om gelijke kansen op financieel succes te creëren?

Trade Republic

Matthias Baccino

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.