Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Inspelen op crypto

Inspelen op crypto
22 dec 2021 om 09:25

“Goud! Goud! Er komt goud uit Amerikaanse rivieren!’’ schreeuwde een man die van de veerboot stapte in het toenmalige vissersdorpje San Francisco. Als bewijs liet hij een fles vol goudkorrels zien. Zijn naam van Samuel Brannan.

Geruchten over de ontdekking van goud in Californië leidde begin 1848 tot de beroemde ‘’Gold Rush’’ (goudkoorts). Vanuit heel Amerika reisden honderdduizenden mensen af naar Californië om hun geluk te beproeven bij het vinden van goud, in de hoop een fortuin te verdienen.

Gold Rush miljonair
Slechts enkelen waren in staat een fortuin te verdienen. Samuel Brannan was één van hen. Hij werd de eerste ‘’Gold Rush miljonair’’. Hij werd echter geen miljonair door goud te delven, maar door in te spelen op de behoeften van goudzoekers en hun scheppen, pikhouwelen en zeefpannen te verkopen. Het business model: ‘’When everyone is digging for gold, sell shovels’’.

Crypto miljonair
De Gold Rush uit de jaren 1850 in het Amerikaanse Californië doet denken aan het huidige sentiment rondom crypto’s (digitale munten). Geobsedeerd door succesverhalen beproeven opnieuw talloze mensen hun geluk in de hoop een fortuin te verdienen. Bitcoin, Etherium, Ripple of een andere crypto? De massa is op zoek naar de winnaar van de toekomst, alleen is het nog volkomen onduidelijk wie de winnaar zal zijn. Wel is duidelijk dat de techniek waarop crypto’s gebaseerd zijn, de ‘blockchain’, meer en in bredere zin in gebruik wordt genomen.

‘Sell shovels’
Terug naar beleggen en investeren. Stijgende en volatiele crypto’s leiden vanzelfsprekend tot vragen. Zijn crypto’s een onmisbare nieuwe beleggingscategorie of is dit pure speculatie?

Bij 1Vermogensbeheer hebben we niet de kennis (of de illusie?) de winnende crypto te selecteren. Wel vinden we de toepassing van de blockchaintechnologie een zeer interessante ontwikkeling.

De geschiedenis lijkt zich hiermee te herhalen: ‘When everyone is digging for gold, sell shovels’. Anders gezegd: in plaats van op zoek te gaan naar de winnende cryptomunt is het wellicht rendabeler te investeren in de techniek. Het goud van vroeger zien we als de cryptomunten van nu, de ‘shovels‘ als de blockchaintechnologie. Beursgenoteerde bedrijven als betalingsapp en handelsplatform Coinbase draaien miljarden omzetten door de handel in crypto’s te faciliteren. Het zijn de Samuel Brannans van nu.

Inspelen op de Blockchain
Binnen de portefeuilles van onze cliënten spelen wij in op de groei van de blockchaintechnologie middels de ‘’Siren NexGen Economy ETF’’: een breed gespreid mandje met ongeveer 65 onderliggende aandelen dat ernaar streeft de ‘blockchain-economie-index’ te volgen.

In deze ETF zijn bedrijven opgenomen die het gebruik en de inzet van blockchain technologie bevorderen, bijvoorbeeld door:

  • De distributie en verificatie van internationale betalingen te stroomlijnen
  • Digitale gegevens efficiënter op te slaan en te beveiligen in de cloud
  • Vertrouwde transacties mogelijk te maken op basis van gegevensbeveiliging en privacy
  • Risico’s in (onder meer) supply chain management te beperken.

De directe correlatie met cryptomunten is beperkt, waardoor de volatiliteit van de ETF ook lager is. Voorbeelden van aandelen binnen de ETF zullen u wellicht bekend voorkomen; PayPal, MicroStrategy, Coinbase en Nvidia. Kortom, een stabielere belegging vergeleken met een wilde gok in een willekeurige cryptomunt.


Disclaimer
Laurens Tabak is investment specialist bij 1Vermogensbeheer.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een beleggingsaanbeveling. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk profiel.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.