Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Impact nieuwe virusvariant: strovuur of bosbrand?

Impact nieuwe virusvariant: strovuur of bosbrand?
29 nov 2021 om 11:46

Op Black Friday hing op de markten paniek in de lucht. Zodra in Europa de handel van start ging, keken ontnuchterde beleggers tegen een verlies van 3% tot 4% voor de grote indices aan. 

De oorzaak was bezorgdheid over een nieuwe virusvariant die in Zuid-Afrika is opgedoken. De vele mutaties die hij vertoont, voeden de vrees dat hij niet alleen besmettelijker is dan de al bekende varianten, maar ook minder vatbaar voor de beschikbare vaccins. De informatie over die nieuwe variant is vooralsnog echter gefragmenteerd en grotendeels gebaseerd op modellen in plaats van op harde cijfers. Mogelijk is er dus sprake van een overreactie. 

Bruuske marktreactie

Bovendien deed de correctie zich voor in een minder liquide markt, aangezien de beurzen in de VS op donderdag 25 november gesloten waren en vrijdag de 26e niet de hele dag geopend waren. Dat verklaart deels de bruuske marktreactie. De terugval volgde daarenboven op een bijzonder sterk parcours – alle grote aandelenindices noteerden op dat ogenblik namelijk meer dan 30% hoger dan op 9 november 2020, de dag waarop het eerste vaccin tegen Covid-19 werd aangekondigd. Die opmars ging trouwens voorbij aan het gezondheidsrisico en negeerde de deltavariant en de sporadisch opflakkerende besmettingen. 

Buiten de aandelenmarkten werd vrij overdreven gereageerd – de rente daalde fors doordat beleggers verwachtten dat de centrale banken een verruimender beleid zouden gaan voeren. Sectoren die afhankelijk zijn van de heropstart van de economie kregen logischerwijs de hardste klappen, terwijl sectoren die profiteren van inperkingsmaatregelen veel minder hard getroffen werden. 

Nieuwe strenge regels

De nieuwe virusvariant kan leiden tot nieuwe strenge regels die het verkeer van mensen, goederen en diensten verminderen, maar daarbij moet gezegd dat bedrijven en overheden daar in de bijna twee jaar sinds de start van de coronacrisis veel beter mee hebben leren omgaan.

Het is wellicht nog te vroeg om te oordelen of de reactie van de markt terecht was of niet. Om te beginnen is over deze variant nog weinig geweten en valt de impact ervan dus moeilijk te voorspellen. De talrijke mutaties in de eiwitten die het virus gebruikt om de mens te besmetten, baren zorgen. Of hij ook zieker maakt, weten we momenteel echter niet. Als dat het geval blijkt, ontketent hij wellicht een bosbrand die de economie opnieuw kan doen stilvallen. Valt het daarentegen mee, dan gaat het slechts om een strovuur en kunnen aandelen en de economie hun opmars met vernieuwde energie voortzetten.

Clément Inbona, fondsmanager La Financiere De l’Echiquier (LFDE)

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.