Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Hoe Ethereum stapsgewijs richting Ethereum 2.0 gaat

Hoe Ethereum stapsgewijs richting Ethereum 2.0 gaat
21 jul 2021 om 14:57

Je kunt het niet ontkennen: in de afgelopen jaren heeft het Ethereum-netwerk verschillende verbeteringen doorgevoerd. Het hoopte hiermee fouten te elimineren die voor verschillende problemen hebben gezorgd. Neem bijvoorbeeld het Proof of Work (PoW) consensus algoritme, dat binnenkort niet meer door Ethereum gebruikt wordt.

Tot nu toe hebben deze stappen een positief resultaat opgeleverd. Dat is ook te zien in de prijs, welke in de eerste helft van 2021 omhoog is geschoten. Zo was ETH in januari 2021 nog $1.300 waard, maar was het in mei 2021 al meer dan $4.000 waard.

De problemen van Ethereum

Ondanks het succes, werd Ethereum geplaagd door een aantal problemen. Denk bijvoorbeeld aan zijn schaalbaarheid en hoge transactiekosten. Veel ontwikkelaars en cryptohandelaren vonden dit laatste een doorn in het oog. Dit zorgde ook mede voor de snelle opkomst van de Binance Smart Chain (BSC).

Maar waardoor stegen die transactiekosten zo snel? Eén van de oorzaken was het stijgende aantal gedecentraliseerde apps (dApps) dat op het netwerk draait. Mensen moesten soms ongeveer $20 voor een transactie uitgeven, maar het kwam ook voor dat men tot $100 moest betalen om bijvoorbeeld Uniswap te gebruiken.

De upgrade naar Ethereum 2.0 zou de schaalbaarheidsproblemen moeten aanpakken en tegelijkertijd de transactieprijzen moeten verlagen. Dat is in ieder geval waar de gemeenschap die achter Ethereum staat op hoopt.

Ethereum 2.0 (ook bekend als Serenity) is een update van Ethereum waarbij de overstap zal worden gemaakt van Proof of Work (PoW) naar Proof of Stake (PoS). Deze verandering in het consensus algoritme zou de problemen met het huidige Proof of Work algoritme moeten oplossen. Het zal Ethereum’s meest significante update tot nu toe zijn.

Het begint met de Berlin hard fork

De overgang naar Ethereum 2.0 zal in fases plaatsvinden. Elke fase is een hard fork, met de Berlin hard fork als eerste die live is gegaan op 15 april 2021. Deze hard fork moet onder andere de transactiekosten verlagen. Hiervoor wordt EIP-2565 gebruikt. EIPO-2718 moet de transactiecompatibiliteit verbeteren.

Verder maakt de Berlin hard fork gebruik van EIP-2929 om de transactiekosten te verhogen en de code van Ethereum te beschermen tegen DDoS-aanvallen. Ten slotte wordt EIP-2930 gebruikt om cryptohandelaren in staat te stellen wallet adreslijsten te gebruiken, wat resulteert in goedkopere transactiekosten.

De genoemde voordelen waren niet onmiddellijk zichtbaar toen de update werd doorgevoerd. Het zou vooral zichtbaar worden op lange termijn. Ondanks dat waren er nog genoeg mensen in de Ethereum-gemeenschap die zich zorgde maakte over de update.

De London hard fork is de volgende stap

De Berlin hard fork richtte zich op transactiekosten, terwijl de London hard fork zich richt op de blokken van de blockchain. Deze upgrade zal naar verwachting worden uitgevoerd op 4 augustus 2021. Er is nog wel een mogelijkheid dat dit wordt uitgesteld, zoals bij de Berlin hard fork ook het geval was.

Het protocol zal worden gewijzigd als onderdeel van deze upgrade door EIP-1559, dat een deel van de transactiekosten zal verbranden om het rendement van miners te verlagen. EIP-3554 wordt ook gebruikt om de moeilijkheidsgraad van de mining te verhogen.

Waarom doen ze dat op deze manier? Iedereen zal uiteindelijk moeten overstappen op Proof of Stake. Huidige miners zullen eerder overstappen op Proof of Stake als mining zo onaantrekkelijk mogelijk wordt gemaakt.

EIP-1559 valt niet bij iedereen in goede aarde. Het verbiedt Ethereum-gebruikers namelijk om hogere transactiekosten te betalen in ruil voor snellere verwerking van hun transacties. Als gevolg daarvan zullen miners (en toekomstige validators) voor hun inspanningen worden gecompenseerd tegen een lager tarief.

De Shanghai hard fork maakt de upgrade af

De Shanghai hard fork zal het werk moeten afmaken nadat de London hard fork is doorgevoerd. Deze zou tegen het einde van 2021 klaar moeten zijn. Houd er ook hier rekening mee dat dit nog uitgesteld kan worden.

Er zijn leden van de Ethereum-gemeenschap die blij zijn met de upgrade, maar er zijn er ook die er niet blij mee zijn. Natuurlijk zullen de transactiekosten dalen, maar de beloningen zullen ook afnemen. Dat is natuurlijk nauwelijks iets om enthousiast over te zijn wanneer je een miner of validator bent.

Waarom zijn er verschillende hard forks nodig?

Het is niet gek als je jezelf afvraagt waarom er meerdere hard forks nodig zijn. Kan de upgrade niet gewoon in één keer worden doorgevoerd? Bij een centraal systeem zou dat inderdaad kunnen. Maar niet bij een gedecentraliseerd zoals de blockchain.

Ethereum wil natuurlijk dat alle nodes de updates downloaden, en dat het hierna nog steeds goed werkt. Dat kan alleen wanneer dat in verschillende stappen gebeurt. Per hard fork worden er eigenlijk al voorbereidingen getroffen voor de volgende hard fork. Nadat de Shanghai hard fork is doorgevoerd, is Ethereum 2.0 officieel een feit. 


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Coinmerce.

Coinmerce is een Nederlandse Crypto broker die staat voor gemak en veiligheid. Met registratie bij De Nederlandsche Bank en breed aanbod van coins, zijn zij dé crypto broker van Nederland waar je eenvoudig, snel en veilig kunt kopen en verkopen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.