Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Het lange termijn potentieel van infrastructuur op de beurs

Het lange termijn potentieel van infrastructuur op de beurs
27 jun 2022 om 10:21

Infrastructuurbedrijven hebben niet altijd de aandacht getrokken van individuele beleggers, maar hun prestaties in 2022 verdienen zeker de interesse. Op het eerste gezicht lijkt de infrastructuur te groot en te kostbaar voor een typische retailbelegger.

Beleggers kunnen zich echter via de aandelenmarkt positioneren in infrastructuur en in feite het soort activa bezitten dat centraal zal staan bij het uitbouwen van een toekomstige Net Zero-economie.

Zonder investeringen in infrastructuur wordt Net Zero zinloos, aangezien de drie grootste producenten van koolstofemissies de sectoren energieopwekking, transport en industrie zijn.

Bovendien wordt geschat dat er tegen 2040 $94 biljoen aan infrastructuurinvesteringen nodig zijn (Global Infrastructure Hub, Financial Times, 2021). Beursgenoteerde infrabedrijven spelen bijvoorbeeld al een grote rol in de energietransitie en zijn minstens zo belangrijk bij het borgen van energiezekerheid.

Wat zien beleggers in infrastructuur?

Beleggers wenden zich om verschillende redenen tot infrastructuur, maar zien vooral kansen in infrastructuur in de huidige omgeving van lage groei. Bovendien zien langetermijnbeleggers in infrastructuur doorgaans ook waarde in de defensieve kenmerken van de activaklasse, het vermogen om inflatie af te dekken en consistente kasopbrengsten te leveren.

De interesse in beursgenoteerde infrastructuur leek gerechtvaardigd in de huidige onzekere marktomstandigheden. Beursgenoteerde infrastructuur kende een uitstekende start van 2022 en presteerde beter dan REIT’s en wereldwijde vastgoedbedrijven, evenals de obligatie- en de bredere aandelenmarkten die in mei opnieuw positief presteerden.

In de niet beursgenoteerde sector worden de beleggingen gezien als een buy-and-hold-strategie. Dat is natuurlijk een benadering die een aandelenbelegger ook kan volgen.

Dat kan door de bedrijven te kopen die de economische blootstelling hebben waarnaar ze op zoek zijn, zoals luchthavens, hernieuwbare energiebronnen, communicatie of spoorwegen, en vervolgens hun aandelen voor de lange termijn vast te houden.

Dat is een aantrekkelijk kenmerk van beleggen in aandelen. Men kan de infrastructuur segmenten naar believen kopen en vasthouden of verhandelen. De sector infrastructuur levert een gezonde 3% tot 4% aanvraagrendement op, afhankelijk van jurisdictie en marktsegment. Maar het is niet alleen de zoektocht naar rendement die de aandacht trekt.

De markt in 2022 

Het energie transport- en opslag segment van de infrastructuursector heeft geprofiteerd van hernieuwde zorgen over energietekorten in de winter van 2021/22, niet in de laatste plaats sinds de Russische invasie van Oekraïne.

Evenzo hadden gasbedrijven een zeer positief jaar tot nu toe, naast het meer esoterische segment van satellietcommunicatie. Daarentegen hebben de telecommunicatie infrastructuur en waterbedrijven, evenals de communicatie- en passagiers spoorinfrastructuur een teleurstellende eerste 5 maanden van het jaar achter de rug.

Van de individuele namen hebben de energie- en transportbedrijven het voortouw genomen in de VS en Canada, zoals tabel 2 laat zien, met rendementen van meer dan 35% tot nu toe.

Daarentegen behoorden Amerikaanse waterbedrijven dit jaar tot de slechtste presteerders, samen met Chinese gasbedrijven die het moeilijk hadden te midden van COVID-19-gerelateerde lockdowns.



De vraag naar infrastructuur zal waarschijnlijk evolueren en groeien

Infrastructuurbedrijven en investeringen staan ​​centraal in de discussie over duurzaamheidsdoelstellingen en spelen een spilfunctie in de energietransitie.

Zij zijn de generatoren, zenders en distributeurs van energie en zullen meer aandacht krijgen vanwege de toenemende bezorgdheid over de energiezekerheid, veroorzaakt door wereldwijde energietekorten sinds de pandemie en vóór de Russische agressie in Oost-Europa.


Shaun Stevens is een strateeg en investeerder met meer dan 30 jaar ervaring in de REIT- en real assets sector en werkt voor Real Assets Research. Hij belegt sinds 2001 in vastgoed op wereldwijde publieke en private markten en werkte eerder voor BNP Paribas, Meyer Bergman en Aberdeen Asset Management. Eerder werkte hij als adviseur voor de Britse hypotheeksector over ontwikkelingen in de Europese residentiële investerings- en schuldmarkten. Hij begon zijn loopbaan in de vastgoedsector met onderzoek naar de Britse sector betaalbare huisvesting na een stage bij het Office of National Statistics.  Hij is een Chartered Surveyor (MRICS) en is gevestigd in de regio Amsterdam.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.