Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Grote gevolgen voor goud(beleggers)

Grote gevolgen voor goud(beleggers)
22 jun 2021 om 11:22

Beleggers in goud zijn al weken in rep en roer. Evenals de beleggers in zilver verwachten zij een soort squeeze waardoor de goudprijs naar boven spuit. Wat is namelijk het geval? Vanaf volgende week maandag 28 juni gaan er onder Basel 3 en/of 4 nieuwe regels gelden.

De Net Stable Funding Requirement (NSFR) regels van de Bank of International Settlements (BIS) gaan dan officieel in. Het belangrijkste kenmerk van deze nieuwe regels is dat de bezittingen de verplichtingen moeten matchen. Onder de oude regels mochten banken hun papieren goudcontracten hetzelfde waarderen als fysiek goud.

Er werd immers vanuit gegaan dat de papieren vordering dezelfde zekerheid had. Onderliggend ging men er dus vanuit dat een vordering op papier ALTIJD geleverd zou worden. 50% van deze waarde, zowel van het papieren contract als van het fysieke goud, mochten banken als zekerheid gebruiken voor het aangaan van nieuwe verplichtingen.

Dit gaat veranderen. Er komt onderscheid tussen papieren goud en fysiek goud. Fysiek goud krijgt vanaf volgende week een dekking van 100% en papieren goud een dekking van 0%. Als een groot deel van de goudbezittingen uit papieren goud bestaat, dan daalt de dekkingswaarde van dit deel naar NUL.

De dekkingswaarde van het fysieke goud gaat daarentegen volledig meetellen. Echter, in het fysieke goud wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen ‘allocated’ en ‘unallocated gold’. Gealloceerd goud is een specifiek bezit van een hoeveelheid goud waarvan iemand eigenaar is.

Een andere partij mag niet over het gealloceerde goud bezitten. Bij ongealloceerd goud is niet bekend wie welk specifiek goud bezit. Als een belegger bijvoorbeeld belegd in een ETF (tracker) in fysiek goud, dan heeft de belegger een aandeel in de totale onderliggende waarde van de ETF.

Dit bezit wordt dus niet gespecificeerd door bijvoorbeeld een uniek nummer op de goudbaren die gekoppeld zijn aan een bepaalde belegger.

De BIS gaat nu met deze nieuwe reserve regels onderscheid maken in de berekening van de dekkingswaarde van de onderliggende zekerheden van een bank. Deze nieuwe regels liggen al jaren op de tekentafel en het zou ons sterk verbazen als de partijen die hiermee te maken gaan krijgen inmiddels niet gezorgd hebben voor voldoende dekking na de implementatie ervan.

Voor particuliere beleggers verandert er door de nieuwe regels vooralsnog niets. Wat nog een hele belangrijke opmerking is waar wij nauwelijks aandacht voor zien, is het laatste regeltje bij punt 96 (zie hierboven).

Banken lopen enkel 0% risico (dus 100% dekking) als de goudbezitting staat tegenover een goudverplichting. Hoeveel verplichtingen hebben banken die luiden in goud? Onze inschatting is dat de meeste verplichtingen van banken luiden in valuta zoals de US dollar, euro of yen.

Ons inziens staat er niet in de nieuwe regels onder de Basel 3/4 dat allocated gold 100% dekking heeft als er geen goudverplichtingen tegenover staan. Stel een bank heeft veel gealloceerd goud maar geen enkele verplichting om dit goud aan iemand te moeten leveren, dan is ons inziens de dekkingswaarde ook nul.

Marginverplichtingen

In gewone mensentaal zijn de nieuwe regels van de BIS het beste aan een belegger duidelijk te maken door middel van de marginverplichtingen die sommige beleggers hebben. Wanneer een belegger belegd in derivaten die verplichtingen veroorzaken, zoals het schrijven van putopties, het ongedekt schrijven van call-opties of futures, dan dient deze belegger zekerheden aan te houden om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen.

Zijn effectenportefeuille en liquiditeiten dienen dan als zekerheid. De verschillende effecten hebben een bepaalde dekkingswaarde. Stel je hebt goud ETFs in de portefeuille. En de waarde van deze ETFs wordt nu voor 70% meegenomen in de berekening van de dekkingswaarde. De regels worden nu aangepast zodat de waarde van uw goud ETFs geen enkele dekkingswaarde meer hebben.

Minder dekkingswaarde

Dan heeft de belegger in één klap minder dekkingswaarde waardoor hij mogelijk in de problemen komt door onvoldoende zekerheden ten opzichte van de aangegane verplichtingen. Hij zal dan door zijn bank gedwongen worden om zekerheden bij te storten en/of posities af te bouwen.

Verschillende specialisten verwachten nu dat door de werking van de nieuwe regels banken hun papieren unallocated goudbezittingen zullen gaan omzetten naar allocated gold. Maar ons inziens geeft dat weinig verandering omdat er pas 100% dekkingswaarde kan worden ontleend als er goudverplichtingen tegenover staan.

Vergelijk het maar als een particuliere belegger die zijn goud ETFs gaat omruilen naar fysiek goud om zijn potentiële afnameverplichtingen op zijn geschreven puts Royal Dutch Shell mee af te dekken.

Meer stabiliteit in systeem

Als de regels van de BIS, nu alleen van toepassing op financiële instituten, doorgetrokken zou worden naar de particuliere beleggerswereld, dan gaat er waarschijnlijk meer gebeuren. Wij denken dat de nieuwe regels van de BIS op zich kunnen zorgen voor meer stabiliteit in het financiële systeem.

Bezittingen en verplichtingen moeten beter op elkaar worden afgestemd. Euro-bezittingen tegenover euro-verplichtingen, dollar-bezittingen tegenover dollar-verplichtingen, goud-bezittingen tegenover goud-verplichtingen etc.

Extra risico’s

Zodra er sprake is van verschil aan beide kanten van de balans, dan is er sprake van extra risico. Golden Crosses juicht het verbeteren van de spelregels in het financiële systeem van harte toe. Sinds de kredietcrisis is het totale systeem één groot wankel kaartenhuis geworden.

Centrale banken lappen de regels aan hun laars om het systeem maar overeind te houden. De BIS, de bank van de centrale bankiers, heeft de afgelopen jaren verschillende keren gewaarschuwd, maar de grote centrale banken hebben weinig oog gehad voor het belang van de wereld in zijn totaliteit.

Allocated of unallocated, papieren- of fysiek goud, het maakt in de kern allemaal niet zoveel uit onder de voorwaarde dat de spelregels netjes worden nageleefd. De geschiedenis zit helaas vol met voorbeelden dat geopolitiek boven regeltjes gaat.

Toen de Europese centrale banken hun allocated gold opeisten van de VS, eind jaren ’60/begin jaren ’70, gaf de VS niet thuis. Zij lapten de regels aan hun laars. De inwisselbaarheid van de US dollar voor goud werd met een plotselinge éénzijdige pennenstreep doorgehaald.

Goud niet terug

Toen Venezuela in de recente geschiedenis zijn eigen goud opeiste bij de Bank of England kreeg het zijn goud niet terug. Tot de dag van vandaag, zie bovenstaande publicatie van 2 juni (klik hier voor hele artikel), heeft Venezuela zijn goud niet terugontvangen.

De regering van President Maduro wordt niet officieel meer erkend. Dat is GEOPOLITIEK! Tot de dag van vandaag worden goudbelangen niet zomaar vrijgegeven. Centrale banken verdedigen hun bezittingen.

Verschillende centrale banken hebben hun belangen zelfs fors uitgebreid de afgelopen jaren, vooral de landen die niet-Westers georiënteerd zijn. De nieuwe regels van de BIS worden in de wandelgangen ook als een antwoord gezien van het Westen tegenover de Chinezen en hun bondgenoten.

Boost voor goud?

De vraag is of de nieuwe regels van de BIS de goudprijs een boost zullen geven. Waarschijnlijk wordt het opnieuw een tijdelijke anti-climax, zoals de zilver belegger begin dit jaar dacht dat zij de prijs konden opjagen met een squeeze.

Het woord “silversqueeze” zien wij nauwelijks nog terug in de media en de zilverprijs in dollars is teruggezakt tot onder het niveau van eind 2020. De bovenstaande grafiek van goud geeft volgens onze risico-indicator aan dat de kans aanmerkelijk aan het toenemen is dat de goudprijs verder gaat dalen.

Vandaag is de 4de dag dat de goudprijs onder haar 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode) lijn noteert zonder de lijn te raken. Wanneer vandaag vóór het slot geen contact is gemaakt met de rode lijn, dan voldoet de grafiek aan onze zgn. “3-dagen-regel”.

Met toenemende waarschijnlijkheid stijgt dan de kans op een nieuwe dalingsfase. Het golden cross-signaal wat tot een paar weken terug aanstaande leek, zal dan niet plaatsvinden. En als dit signaal de komende dagen toch mocht plaatsvinden met koersvorming onder de rode lijn, dan voorspelt dit ook weinig goeds.

Een vals koopsignaal is dan waarschijnlijk. Het financiële systeem is gebouwd op list en bedrog. In onze lezing ‘Geld (r)evolutie, de strijd om de wereldmacht‘ leggen wij de verbanden bloot tussen het financiële systeem en de rol van geld, oorlogen, geopolitiek, pandemieën, sociale onrust etc. Goud speelde een enorm belangrijke rol in de geschiedenis.

De spelregels rondom geld worden voortdurend herschreven en worden ook even zoveel keren overtreden. De BIS doet een nieuwe poging om het financiële systeem stabieler te maken, maar voor het betere knip-en-plakwerk is een sterker verband nodig.

Een New Bretton Woods-achtig akkoord, zoals het IMF heeft aangekondigd, zou een veel grotere herziening betekenen van de onderliggende spelregels. De BIS, het IMF, de Wereldbank, de Verenigde Naties ect. zijn allemaal internationale instituten die doen vermoeden dat alle wereldmachten het met elkaar eens zijn en dat de instituten het wereldbelang verdedigen.

Echter, de stemverhoudingen en onderliggende belangen zijn nog steeds erg scheef verdeeld. De BIS geeft de beleggers in goud hoop, maar keer op keer betreft het slechts valse hoop.

Heeft u als particuliere goudbelegger weleens gealloceerd goud gekocht via een bullion dealer? Heeft u uw goud weleens gezien? Heeft u het op kunnen vragen? Probeer het maar. Wil dit zeggen dat u het niet moet doen?

Nee, diversificatie is zeer belangrijk maar ook gealloceerd goud is niet altijd een zekerheid. Zo geeft bijvoorbeeld bullion dealer The Silver Mountain helder op zijn website aan dat u tegenpartijrisico loopt. Er zijn weinig zekerheden in de wereld. 0% risico en 100% dekkingswaarde is allemaal prachtig en mooi, maar de geschiedenis leert anders.

Voor de historie van onze Grafieken van de Dag, dient u te beschikken over een abonnement.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.