Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Ruud Starreveld - vrijdag, 11 mei 2018 12:47

Golf en beleggen: 6 gelijkenissen

Meer dan andere sporten vereist golf karaktereigenschappen die verder gaan dan alleen atletische prestaties. Zonder oefening, zelfbeheersing en het vermogen om heldere strategische beslissingen te nemen, zult u als golfer niet snel uw handicap verlagen.

Succesvolle beleggers hebben dezelfde eigenschappen. Geduld, focus en doorzettingsvermogen zijn essentieel om uw resultaten te verbeteren en lange termijn vermogensgroei te realiseren.

Focus
Bij het slaan van een golfbal moet u zich keer op keer voor de volle 100% richten op de plek waar u de bal wilt laten landen. In een ronde van 18 holes zijn een paar slechte slagen niet erg, maar als u uw focus verliest, dan is uw ronde voorbij.

Hetzelfde geldt voor beleggen. Als u een aandeel koopt, dan ligt uw focus op het bedrijf en de bedrijfscijfers. Als het aandeel kort na de koop daalt, dan brengt dat een negatieve emotie. Als uw rationele analyse echter onveranderd positief blijft, dan kunt u overwegen om bij te kopen. Tenzij er iets fundamenteel is veranderd in het bedrijf, zou u het aandeel moeten aanhouden.

Wanneer u over het doel van uw belegd vermogen nadenkt, dan kan dat (een aanvulling op) uw pensioen zijn, het afbetalen van een huis of een goed doel. Dat doel ligt in de toekomst, dus op lange termijn. Houd uw lange termijn focus en laat u niet van de wijs brengen door korte termijn gebeurtenissen.

Heb een plan
Focus op het doel is belangrijk, maar de bal vliegt niet vanzelf naar de vlag. U moet de juiste club en strategie kiezen. In golf noemen we dat ‘course management’.

Bepaal vooraf hoe u de hole wil spelen: aan welke kant van de fairway wilt u staan na uw afslag, vanaf welke kant wilt u de green aanspelen, wilt u bunkers of out-of-bounds vermijden?

Hetzelfde geldt voor beleggen, dat noemen we ‘portefeuille management’. Wij beleggen niet al uw geld in slechts één aandeel of beleggingscategorie. Wij spreiden. In uw beleggingsplan bepalen wij samen welk percentage van het vermogen in aandelen, obligaties of vastgoed wordt geïnvesteerd.

Durf, maar wees niet roekeloos
Wat scheidt durf van roekeloosheid? Dat hangt af van uw situatie in het golfspel of in uw beleggingsportefeuille.

In veel gevallen zou u de bal niet recht op de vlag moeten mikken, want de vlag staat vaak dichtbij een bunker of een waterhindernis. Het is veel slimmer de bal naar het midden van de green te spelen, zo neemt u veel risico’s uit het spel.

Zo kunt u in uw beleggingsportefeuille kiezen voor defensieve investeringen of volatiele aandelen. Kiest u voor zekerheid, of neemt u wat meer risico? Dit is mede afhankelijk van uw beleggingshorizon. Beleggers met een korte tijdshorizon beleggen in de regel conservatiever dan beleggers met een lange horizon omdat eventuele dalingen gedurende de tijd kunnen worden terugverdiend.

Accepteer tegenslagen
Niemand mikt de bal bewust in een bunker, maar als het gebeurt dan moet u er simpelweg voor zorgen dat de bal weer in het spel komt. Pak uw sandwedge, mik een paar centimeter voor de bal in het zand en sla goed door de bal. Er is een slag verloren, maar heus niet direct de wedstrijd.

Het is hetzelfde als een positie in uw portefeuille die anders uitpakt dan verwacht. U koopt een aandeel en denkt het bedrijf goed te kennen. Vervolgens kondigt het bedrijf een winstwaarschuwing aan en het aandeel daalt. Dan moet u rustig blijven en kleine aanpassingen doorvoeren. Iedere belegger krijgt hiermee te maken, hoe u hiermee omgaat bepaalt uiteindelijk de mate van succes.

Blijf kalm
Als u op hoger niveau golf speelt, dan krijgt u te maken met druk en daar moet u mee om kunnen gaan. In een trainingsronde is alles net even wat makkelijker. Het is te vergelijken met beleggen in opgaande markten, dan kan iedereen beleggen. Een succesvolle belegger maakt echter het verschil in neerwaartse markten.

Gaat er iets anders dan verwacht? Raak dan niet in paniek, maar houd vast aan uw plan. Succesvolle beleggers en goede golfers hebben geduld.

Zoek de beste caddie
Op topniveau is de relatie tussen de pro en de caddie enorm belangrijk. Veel caddies helpen hun speler om grote kampioenschappen te winnen. Een caddie die zijn speler goed kent, weet welke club hij moet aanbieden als de situatie daarom vraagt.

In uw beleggingen is een ​​nauwe relatie met uw adviseur of vermogensbeheerder van groot belang. Zo kunt u gezamenlijk de strategie bepalen die het beste bij u past. Idealiter is er een gezamenlijk belang: een goed resultaat.

Uiteindelijk is er één algemene vereiste om te slagen in golf en beleggen: we moeten in onszelf blijven investeren. Je kunt geen goede golfer worden zonder er serieus mee bezig te zijn. Hetzelfde geldt voor beleggen.

Training en onderzoek, een strategie die zich aanpast naar de situatie en sterke mentale weerbaarheid leiden tot succes.

De Aandeelhouder TV

januari 28, 2021

Sentiment draait | 28 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 27, 2021

Opvallend sterke kwartaalcijfers Microsoft

januari 27, 2021

AEX 27 jan 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 27, 2021

Stilte voor de storm | 27 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
28 jan 09:30 Bas Heijink

TA S&P500: Stijgende wig gebroken

28 jan 09:59 Bas Heijink

TA AEX: Krachtige neerwaartse omkeer

28 jan 07:48 Redactie

De 10 beste NASDAQ aandelen om te kopen

27 jan 17:14 Van Eck

Investeren in het zenuwstelsel van technologie: halfgeleiders

27 jan 11:30 Nico Inberg

Meest geshorte Nederlandse aandelen

Het laatste beursnieuws