Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Marco Knulst - vrijdag, 31 juli 2020 11:30

GOLDEN CROSS wereldwijde aandelen en AEX

Op de slotkoers van gisteren is er een golden cross-signaal voor de wereldwijde aandelenindex en voor de AEX-index. Gezien de hoge correlaties in koersbewegingen in de wereld is het niet geheel toevallig dat de Nederlandse aandelenindex op dezelfde dag hetzelfde koopsignaal geeft. In heel de wereld worden steunpakketten van vele biljoenen euro's, dollars, yen etc over de financiële markten uitgekieperd, inclusief directe noodpakketten aan bedrijven die normaliter door de corona crisis zonder hulp allang het loodje hadden gelegd. Over heel de wereld zie je dan ook aandelenindices vrijwel dezelfde bewegingen maken, uitzonderingen daargelaten. Beleggers wanen zich veilig met de steun van centrale bankiers en dit nieuwe koopsignaal zal hen hierbij mogelijk extra steunen. Of moeten ze toch waakzaam zijn?

Voor wat betreft de wereldwijde aandelenindex, door ons gevolgd via de iShares Core MSCI World ETF in euro's, is de periode 2015/2016 de laatste grote wijze les. Ook die periode kenmerkte zich door grote zorgen op de financiële markten over de Chinese schuldenbubbel. Deze keer wordt het door de Amerikanen het "China-virus" genoemd. De Chinezen krijgen simpelweg overal de schuld van. Van een Chinese schuldenbubbel alleen kan zeker niet worden gesproken. De hele wereld bezwijkt onder een zware schuldenlast die enkel kan worden gedragen door het bijdrukken van geld om zo nieuwe "extra" schulden te creëren. In de periode eind 2015/ begin 2016 was er ook een schok op de financiële markten van meer dan 20%. In augustus van 2015 vond er een ware crash plaats. In een paar dagen tijd daalde de bovengenoemde tracker van EUR 39 naar een dieptepunt van EUR 32. Vervolgens vond er herstel plaats tot bijna het hoogste niveau van dat beursjaar. Dit herstel resulteerde in nieuwe koersen boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (de rode lijn). Vervolgens werd dit gevolgd door een golden cross-signaal. Maar let op! Het koopsignaal vond plaats op een dag dat de koers van de iShares Core MSCI World al was gezakt onder deze belangrijke psychologische barrière! Kijk nu naar de bovenste grafiek van dit artikel met de koersen van 2020. Gisteren was er een koopsignaal, maar uitgerekend op deze dag zakte de koers van de tracker onder de rode lijn. Wij zijn dus gewaarschuwd! Want dit is een zwak voorteken. Wanneer de koers meer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder de rode lijn gaat noteren, zonder deze lijn te raken, dan is het koopsignaal direct geneutraliseerd. Wij kunnen ons gezien de economische situatie in de wereld, de verder voortwoekerende corona pandemie, de geopolitieke turbulentie, sociale ontwrichtingen etc. voorstellen dat een nieuwe dalingsgolf helemaal niet ondenkbaar is. Centrale bankiers kunnen er wel weer biljoenen tegenaan gooien, maar de totale geloofwaardigheid van het financiële systeem gaat steeds verder verloren. Centrale bankiers en overheden raken steeds meer verstrikt in hun eigen web.

Ook de Nederlandse AEX-aandelenindex gaf gisteren op zijn slotkoers een koopsignaal. Maar hetzelfde beeld tekent zich ook hier af. Op de dag van de golden cross verliest de AEX-index veel terrein waardoor de koers ver onder de rode lijn uitkwam. Hetzelfde verhaal, en dus ook dezelfde waarschuwing, is ook van toepassing op de AEX-index.

Om ons grote respect voor de Golden Crosses risico-indicator te tonen, sluiten wij af met de grafiek van de AEX in dezelfde periode als de iShares Core MSCI World in euro's. In 2015 vond er in de Nederlandse hoofdgraadmeter eenzelfde correctie plaats. Echter, de opleving liep dood op de rode lijn. Het was een beweging exact conform de spelregels die wij op basis van onze risico-indicator mochten verwachten. Geen valse bewegingen! De psychologisch belangrijke barrière deed zijn werk.

Resumerend:

De huidige koopsignalen voor wereldwijde aandelen en de AEX-index geven hoop. Maar de risico-indicator is zelden 100% accuraat. De bewegingen van de laatste weken boven de respectievelijke 200-daags voortschrijdend gemiddelde lijnen kunnen weleens een collectieve dwaling zijn geweest. Beleggers zijn mogelijk te optimistisch geweest. Wanneer de koersen opnieuw dalen onder de rode lijn en meer dan 3 dagen geen contact meer maken met deze lijn, dan is een scenario zoals in 2015/2016 reëel. Terug naar het dieptepunt!

De Aandeelhouder TV

januari 24, 2021

Bullish scenario AEX nog altijd intact

januari 22, 2021

AEX week 3 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 22, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 2 – Hollandse Topaandelen

januari 22, 2021

Tesla: Omzetgroei niet te handhaven

Columns

Nieuw
23 jan 16:32 Redactie

Vandaag in DAZ: PostNL, ASML, Intel, Carrefour

22 jan 15:51 Redactie

Aflevering 2 van DAH Podcast – Hollandse Topaandelen

22 jan 09:16 Redactie

TA DAX: Vermoeidheidsverschijnselen

22 jan 07:12 Nico Inberg

PostNL wordt dividendtopper

21 jan 12:30 Redactie

DAH.nl opende de beurs bij Euronext!

Het laatste beursnieuws