Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Golden Cross Grondstoffen

Golden Cross Grondstoffen
6 nov 2019 om 11:00

De Lyxor Commodities CRB ETF, onze benchmark voor brede grondstoffen, geeft een golden cross-signaal. Het is het 2de koopsignaal van 2019. De eerste werd al snel in de kiem gesmoord. Grondstoffenbeleggingen in de volle breedte hebben het sinds de kredietcrisis per saldo slecht gedaan. Waar veel aandelen- en vastgoedindices sindsdien zijn hersteld tot nieuwe records, is dit voor veel soorten grondstoffen anders. Alle 4 de subcategorieën (energie, industriële metalen, edelmetalen en agrarische grondstoffen) noteren nog betrekkelijk ver weg van hun all-time highs. De wereld heeft de afgelopen 10 jaar een economische groeifase doorgemaakt, terwijl verschillende grondstoffenprijzen zijn gehalveerd in prijs. De Lyxor Commodities CRB ETF noteerde begin juli 2008 nog een hoogste niveau van EUR 29,50. Inmiddels, ruim 11 jaar verder, is er opnieuw een golden cross-signaal wat correspondeert met een niveau van EUR 15,60.

Eigenlijk vreemd, dat onze grondstoffen op zich eindig zijn en ondanks de economische expansie halveren in prijs. Dit moet wel impliceren dat er veel meer grondstoffen in onze aardbodem aanwezig zijn, dan ons veelal wordt voorgehouden. Een bijkomend nadeel van de prijsvorming van grondstoffen ten opzichte van veel andere goederen en diensten is dat de klimaatproblematiek enkel maar wordt versterkt. Hoe lager de grondstoffenprijzen des te meer roofbouw er gepleegd kan worden. Lage prijzen zijn tenslotte een consumptieve stimulans. Daarnaast heeft de ontwikkeling op de grondstoffenmarkt van de afgelopen 11 jaar nog een bijkomende negatieve factor, die ons inziens niet mag worden onderschat. Het zorgt er namelijk voor dat de kloof tussen arm en rijk vergroot wordt. Afgelopen weken hebben wij hier aandacht aan besteed, door de scheefgroei in de bedrijfskolommen te benadrukken. Degenen bij de bron hebben de afgelopen jaren niet of nauwelijks geprofiteerd van de economische opleving. Daarentegen hebben grote multinationals, veelal in oligopolie situaties, de marges sterk verhoogd.

In landen die sterk afhankelijk zijn van grondstoffenexporten heerst momenteel sociale onrust. Landen en daarmee burgers die slechts nog de helft krijgen voor hun producten worden als een zeem uitgewrongen wanneer prijzen van bijvoorbeeld levensonderhoud stijgen. Lees hiervoor ook onze Beursvisie “Resource curse” die wij eerder hebben gepubliceerd. Stijgende grondstoffenprijzen kunnen goed zijn om het evenwicht in de wereld, in de bedrijfskolom, maar zelfs ook in de natuur te herstellen. Veel van de geopolitieke strijd in de wereld is ook te herleiden naar een strijd om grondstoffen. Kolonialisme en imperialisme zijn ontwikkelingen die te maken hebben met het veroveren van macht en grondstoffen. Het evenwicht in de wereld is momenteel zoek. Machtsverhoudingen worden uitgedaagd. Stijgende grondstoffenprijzen kunnen het evenwicht deels doen herstellen. Het beleggen in grondstoffen is meer risicovol dan het beleggen in aandelen. In veel gevallen kan er enkel in grondstoffen belegd worden via derivaten. Termijncontracten kunnen anders reageren dan de spotprijzen. Bij aandelenbeleggingen hoeft men geen gebruik te maken van afgeleide producten. Echter, onze stelling is dat een bedrijf failliet kan gaan en een grondstofprijs niet. Een belegging in Royal Dutch Shell kan anders bewegen dan de olie- en/of gasprijs. Met een goed gespreide grondstoffenbelegging, zoals bijvoorbeeld de Lyxor Commodities CRB ETF, kan extra spreiding in een beleggingsportefeuille worden gerealiseerd. Het stoplicht voor grondstoffen staat opnieuw op groen. Gaat dit de definitieve trendommekeer worden?

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.