fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Albert Jellema - dinsdag, 29 oktober 2019 11:15

Flow Traders presteert al tijden beneden mijn verwachting

Handelshuis Flow Traders publiceerde 1 1/2 week geleden de resultaten over het tweede kwartaal. De netto handelsinkomsten kwamen uit op € 53,3 miljoen wat € 2,1 miljoen onder de gemiddelde verwachting van € 54,4 ligt. De operationele winst (EBITDA) van € 19,5 miljoen komt € 1,7 miljoen lager uit dan verwacht.

De lager dan verwachte handelsinkomsten en daaruit voortvloeiende lagere winstgevendheid komt enkel en alleen voort uit de zogenaamde revenu capture (opbrengst per transactie in basispunten) in de Verenigde Staten. Deze lag op 0,8 basispunt versus 1,4 in het 2e kwartaal. Bij gelijk blijvende marge in de VS hadden de netto handelsinkomsten op € 60 miljoen gelegen. Erg zuur zeker gezien de groei in marktaandeel.

Zo groeit Flow Traders qua verhandelde volumes met 12% kwartaal op kwartaal versus een marktgroei van 6%. Daarbij ontwikkelden de kosten zich in lijn met mijn verwachting. Uit onderstaande opmerking van de verantwoordelijke voor de handelsactiviteiten blijkt dat ze slecht hebben gepresteerd in de obligatie handel in de Verenigde Staten. Hij anticipeert op verbetering naar de toekomst.

Chief Trading Officer Folkert Joling added:
“3Q19 was a good quarter from a market trading activity perspective. Flow Traders was able to benefit from this increased pace of activity, particularly in APAC, although the increase in market activity in the US was notably visible in domestic equities. Fixed Income trading performance in the US was not as expected, which resulted in a lower NTI contribution from this region. We anticipate improved performance going forward. On the OTC front, momentum remained strong and we expect this to continue with the growing use of RFQ tools. In EMEA, we consolidated our leading position as liquidity provider in ETPs.”

Mooier kunnen we het niet maken

De resultaten van Flow Traders vielen tegen vanwege 1 punt. De opbrengst per transactie in de Verenigde Staten. Dit gaat er in resulteren dat de taxaties voor dit jaar met een procent of vijf gaan zakken richting een winst per aandeel taxatie van € 1,46 per aandeel. Op de huidige koers een koers- winstverhouding van 15x  de winst. Het te betalen dividend zal dan wel rond de € 1 uitkomen. Het dividendrendement ligt daarmee op 4,6%. Niet overdreven duur, maar ook geen koopje.

Ik ben een beetje klaar met Flow Traders. De aandelen staan dit jaar inclusief het uitgekeerde dividend op een verlies van circa 7%. Nu weet ik dat Flow een goede hedge moet zijn in bewegelijke beurstijden. In 2018 verdienden ze € 3,46 per aandeel wat exceptioneel is natuurlijk. Ik raak er alleen steeds meer van overtuigd dat de druk op de marges structureel is en eerder toeneemt dan afneemt. De lage marge in de VS hebben we al eerder gezien. Deze concurrentie neemt ook toe in Europa en Azië waar de marges nu nog substantieel hoger ligger. Eerder dacht ik dat een gemiddeld ‘runrate’ winstgevendheid voor Flow rond de € 30 miljoen operationele winst zou liggen, maar dit gaat eerder richting de € 20 a € 25 miljoen.

De aandelen lijken niet overdreven duur, maar de enige trigger voor hogere koersen lijkt mij nu een ‘crisis’ zoals een Brexit en escalerende handelsoorlog. Dit kan ik niet voorspellen dus kijk ik alleen naar de fundamentele ontwikkelingen. Deze vallen mij tegen (toename concurrentie en daardoor structureel lagere marges in een groeiende markt) en daarom blijf ik aan de zijlijn staan. Flow Traders maakt simpelweg te vaak de verwachtingen niet waar.

Wilt u meer van dit soort analyses op de dag van cijfers voor de beurs opent?

Klik Hier en neem een abonnement op ProBeleggen. De eerste twee weken voor slechts EUR 1.

De Aandeelhouder TV

februari 17, 2020

EUR/USD op laagste niveau in 3 jaar

februari 17, 2020

AEX 17 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 17, 2020

De impact van coronavirus op wereldeconomie

februari 17, 2020

Importtarieven terug op de agenda | 17 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
17 feb 09:31 Rob Stuiver

4×4 deel IV: Hefboom via callopties

14 feb 13:16 Nico Bakker

Stieren aan de leiding bij Randstad

12 feb 19:03 Jim Tehupuring

Beleggen: gewoon omdat het moet

11 feb 16:47 Edward Loef

LOEF Technische Surveillance Week 7/2020

05 feb 11:33 Rob Stuiver

4×4 deel III: Turbo’s

Het laatste beursnieuws