Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Fantasie van Zandvoort op hol geslagen

Fantasie van Zandvoort op hol geslagen
12 mrt 2019 om 13:57

Sport is big business. Zo kon het beursgenoteerde Ajax afgelopen week €10 miljoen bijschrijven nadat de club Real Madrid onttroonde. Maar je hebt baas boven baas: Max Verstappen zal komend F1-seizoen zeker het dubbele verdienen. In zijn eentje. Waar ik 20 jaar geleden nog naar Frankrijk tufte om samen met wat enkele Hollanders vader Jos in een Arrows te zien rondrijden als veldvulling, brengt Max nu overal ter wereld tienduizenden mensen op de been. En die betalen grof.  11 Ajacieden bekijk je voor twee tientjes, maar  een tribuneplek bij een F1-race kost al gauw €300. Dat deed de fantasie van Circuitpark Zandvoort op hol slaan. Wat is  er mooier dan een Grand Prix met Max op Nederlandse bodem. Gemakshalve stapten de iniatiefnemers over alle (financiële) uitdagingen heen. Daar komt de belegger in mij boven. Het idee achter een investering is dat deze rendement oplevert. Kijk je naar de getallen, dan is het onmogelijk om hier een sluitende begroting te krijgen.

Dit komt voort uit 3 grote logistieke problemen. Het circuit is nagenoeg onbereikbaar. Je komt er enkel via een N-weggetje. Op zomerdagen is die standaard gevuld met file. Parkeren? Forget it! Het circuit zelf is prachtig, maar ongeschikt voor de huidige F1-auto en zal dus moeten worden aangepast. Zandvoort heeft 1 tribune met 2700 zitplaatsen. Andere bezoekers zijn aangewezen op de duinen. Alle aanpassingen en de organisatie moeten gefinancierd worden. Daar ligt de echte  crux. Er is zeker €40 miljoen nodig. Stel dat je 125.000 tickets verkoopt voor gemiddeld €200 dan ben je net halverwege…Eigenlijk is het enige argument dat voor Zandvoort pleit ‘historie’.

‘Geef ons maar realiteit’, zal TT Circuit Assen hebben gedacht. En zo gebeurde het dat er de afgelopen weken een mediagevecht tussen Zandvoort en Assen ontstond. Ik heb me kostelijk vermaakt. Maar toen ik de cijfers er op nasloeg schrok ik. Direct aan de A28, 65.000 tribuneplekken, 65.000 staanplaatsen en 35000 parkeerplaatsen. Het circuit behoeft nauwelijks aanpassingen. De F1 vereist een bijdrage van €20 miljoen om een race te mogen organiseren. Die financiering uit kaartverkoop is voor Assen geen probleem. Voor Zandvoort lijkt het een onmogelijke horde. Of je nu sporter bent of meer van de cijfers, volgens mij kun je inderdaad beter reëel zijn, dan blijven hangen in historie. Je doet mee voor de winst.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.