Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ETF v/d Week: E-cars

ETF v/d Week: E-cars
2 jun 2023 om 10:58

Iedere week kijken we naar een actueel thema of een bepaalde gebeurtenis op de beurs om daar een ETF van de Week aan te koppelen.

Deze week bekijken we de iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF. Deze geeft beleggers blootstelling aan de gehele waardeketen van elektrische voertuigen.

Als er een structurele trend is die beleggers niet mogen missen, is het wel de elektrificatie van het wagenpark. De snelle opmars van elektrische auto’s alsmede de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s bieden niet alleen kansen voor nieuwe autoproducenten zoals Tesla, maar ook voor tal van toeleveranciers.

Het gaat dan onder meer om fabrikanten van batterijen en apparatuur voor oplaadstations, en toeleveranciers van allerlei cruciale onderdelen. Zo maakt elektronica meer dan de helft uit van de totale materiaalkosten van een elektrische auto, terwijl dit in een traditionele brandstofauto minder dan 10% is.

Denk aan geavanceerde chips voor rij-ondersteunende systemen (Advanced Driver Assistance Systems, of ADAS) en aandrijflijnen. Naarmate de penetratie van stekkerauto’s toeneemt en autonoom rijden opkomt, mag een exponentiële groei binnen de technologische toeleveringsketens worden verwacht.

Begin 2019 lanceerde marktleider BlackRock een nieuwe ETF die toegang geeft tot de gehele mondiale waardeketen van de elektrische auto. Deze iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF (met de toepasselijke ticker ECAR) staat sindsdien op een mooi totaalrendement van circa 34%.

Voor een thematische ETF is de diversificatie goed, met in totaal 104 holdings en spreiding voor verschillende sectoren. De helft van de onderliggende index bestaat uit autofabrikanten en hun traditionele toeleveranciers, gevolgd door de techsector (35%) en industriële bedrijven (11%).

Hieronder lees je meer over de iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF.  

Holdings

Hieronder een overzicht met de grootste posities van dit fonds. Voor een volledig overzicht kun je via deze link een Excel-sheet downloaden.

Koersverloop

Hieronder het koersverloop van de iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF.   

 

Meer info over deze ETF

  • Volledige naam: iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF       
  • Overzichtspagina: klik hier
  • Factsheet: klik hier
  • Prospectus: klik hier
  • Dividend: Herbelegging
  • Lopende kosten: 0,40%
  • ISIN-code: IE00BGL86Z12
  • Beurs: Euronext Amsterdam

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.