Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

ETF v/d Week: ESG Duitsland

ETF v/d Week: ESG Duitsland
16 sep 2021 om 10:38

De verkiezingen in Duitsland staan voor de deur. Angela Merkel, sinds 2005 bondskanselier van Duitsland, heeft aangegeven om te stoppen in 2021 en de grote vraag is wie haar zal gaan opvolgen. In een ander artikel in het beursmagazine dit weekend een uitgebreide toelichting daarover. De uitslag van de verkiezingen heeft in ieder geval grote gevolgen voor het beleid dat de komende paar jaren door Duitsland zal worden gevoerd.

Voor de grootste economie van Europa is dit ongetwijfeld een belangrijk moment, en zoals het er nu voorstaat gaat de linkse SociaalDemocratische partij (SDP) aan kop. De Pro-Europese partij zet tijdens de campagne stevig in op duurzaamheid en klimaat, en is van plan om de economie van Duitsland duurzaam te gaan herstructureren.

De kans lijkt daarmee aanzienlijk dat Duitsland de komende jaren zal gaan inzetten op duurzaamheid, milieu en klimaat. Voor de ETF van deze week hebben we daarom een fonds uitgekozen waarmee men op deze trend kan inspelen.

ETF vd Week Lyxor ESG

De ETF van deze week is de Lyxor 1 DAX® 50 ESG (DR) UCITS ETF – een ETF die de DAX 50 ESG (TR) index repliceert.

Een Duitse ETF, met enkel Duitse ondernemingen, die zijn gefilterd op de zogeheten ESG-criteria. ESG staat voor Environmental, Social & Governance, en is een manier waarmee beleggers niet-financiële kenmerken van bepaalde beleggingen beoordelen op duurzaamheid. Dat klinkt heel abstract, maar denk aan bijvoorbeeld klimaatverandering, afvalverwerking, arbeidsomstandigheden, privacy, diversiteit en andere onderwerpen.

De index volgt 50 Duitse aandelen, waarbij de zogeheten ESG-score een centrale maatstaf vormt om te bepalen of een aandeel wel of niet in de index wordt opgenomen. Daarbij worden op voorhand beleggingen in controversiele wapens, tabak, militaire contractors en soortgelijke beleggingen uitgesloten. Hieronder ter illustratie:

Behalve de ESG-score spelen het aantal aandelen in vrije omloop en het volume een belangrijke rol. Wat betreft de sectoren, hieronder een historische sectorverdeling in één overzicht:

Klinkt goed, maar levert dat ESG-label nou écht meer rendement op? Qontigo deed een analyse, waaruit blijkt dat dit inderdaad het geval is. Tenminste, sinds de start van de ETF.

De ‘normale’ Duitse DAX zonder ESG label werd vergeleken met de DAX 50 ESG. Hieronder de performance van beide indices:

Holdings

Het draait er natuurlijk om wat er precies in het fonds zit. Hieronder een overzicht met in ieder geval de top 10 holdings. We zien de bekende namen zoals Allianz, SAP, Adidas, Infineon en Deutsche Post.

In totaal zitten er circa 50 verschillende aandelen in de ETF, waarvan de top 15 meer dan 70% van het fonds omvat.

De sectorverdeling is als volgt:

Performance year-to-date

Het verloop van de ETF ziet u hieronder. Op maandag 13 september stond de ETF 13,83% in de plus, terwijl de normale DAX 14,28% in de plus stond. De outperformance gaat dus zeker niet ten alle tijden op, maar met het oog op de toekomst en de huidige polls in Duitsland geniet de ESG variant vooralsnog de voorkeur.

Conclusie

De Duitse verkiezingen zijn nabij, en dat kan er wel eens in gaan resulteren dat er op termijn een behoorlijke herstructurering van de Duitse economie zal gaan plaatsvinden, gericht op duurzaamheid en milieu.

Deze ETF richt zich op 50 diverse Duitse aandelen, gespreid over verschillende sectoren, met het duurzaamheidslabel ESG. Het kan worden gezien als een duurzaam alternatief voor de reguliere DAX, want in dit fonds worden bepaalde niet-ESG beleggingen buiten de deur gehouden. Daarnaast zijn het 50 in plaats van 30 verschillende namen die in de index zijn opgenomen, wat zorgt voor meer spreiding.

Voor wie een belegging in de Duitse economie overweegt een prima ETF, met relatief lage kosten ter hoogte van 0,15%.

Hieronder meer info over de ETF:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.