Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Einde zomertijd?

Einde zomertijd?
18 mrt 2024 om 09:15

In de VS is reeds sinds vorige week zondag 10 maart zomertijd. Maar als ik de linkse Democraat Bennie Sanders op het “Net” tegen kom, dan krijg ik niet het idee dat ze heel vrolijk zijn zo voor de verkiezingen in de VS.

Persoonlijk deel ik zijn mening, want ik denk ook dat als Trump onverhoopt verkozen wordt dat dan hele wereld een probleem krijgt. Trump heeft namelijk aangegeven dat de opwarming van de aarde een Hoax is en dat hij direct na zijn verkiezing wil stoppen met geld uit te geven aan het milieu en reductie van Co2.

Nu zouden we discussie kunnen hebben of hij het echt een Hoax is, maar klimaatverandering lijkt toch echt een feit of dit nu de mens veroorzaakt wordt of niet. En als je dan weet dat wij als Nederland alleen al, miljarden uitgeven om Co2 af te vangen en in de grond te stoppen en een nog veel groter bedrag uitgeven aan reductie van Co2….

Dan mag iedereen voor zichzelf zeggen hoeveel zin deze investering heeft als een van de grootste ‘vervuilers’ niet meedoet en wat dit soort bedragen doen met de concurrentie positie van de BV Nederland. Wat als wij een vliegveld afknijpen en andere niet? Wat als wij bedrijven uit ons land weg jagen en anderen niet?

Dit is slechts een van de vele zaken die een verslechtering voor de wereld gaan opleveren. We hebben het dus nog niet eens over alle despoten die een voorbeeld zien in Trumpie. Overigens heeft hij ook al aangegeven dat als hij niet verkozen wordt dit iets zegt over de Democratie en dat hij dus zal ingrijpen…

Amerika is sowieso lekker bezig. Men wil TikTok verbieden of eigenlijk het bedrijf verplichten zichzelf te verkopen aan de Amerikanen. Als de Chinezen dit zouden doen met Amerikaanse bedrijven in China dan zou de wereld te klein zijn. Aangezien politiek moeilijk te begrijpen is, snel naar iets anders wat ik niet snap namelijk de beurs.

Immers we hadden Inflatie cijfers de afgelopen week die tegen vielen maar, hoewel de rente op de obligatiemarkt snel steeg, gebeurde er op aandelenmarkten bijzonder weinig. In het FD van dit weekend staat een verhaal hoe moeilijk de FED het heeft om de rente te verlagen. Maar volgens mij prijzen we nog steeds pakweg vijf verlagingen in.

T-Bonds 2jaars
T Bonds 2jaars

Inkoop eigen aandelen

Nu ik zomaar het FD een compliment geef, wil ook nog even wijzen op het verhaal in het FD over inkoop eigen aandelen en dividend uitkeringen. De inkoop eigen aandelen heeft grote effecten op de koers.

Gezien het feit dat een groot deel van de aandelen (zelfs de aandelen die tot de vrij verhandelbare behoren) niet vrij verhandeld omdat het in ETF’s zit of bij pensioenfondsen op de plank ligt. Zo kan de inkoop van aandelen grote effecten hebben.

FD grafiek inkoopaandelen
FD grafiek inkoopaandelen

De herwegingen?

Afgelopen vrijdag hadden we de beloofde herwegingen in de diverse indices, maar de veranderingen zitten allemaal achter een betaalmuur en hopelijk weet ik meer als ik weer op kantoor ben want ook in de weekend kranten heb ik er niets over gelezen. Dus ik kom daar (hopelijk) nog op terug.

Dan maar even een kort rondje langs de diverse indices.

AEX
AEX

AEX

Voor de AEX future ligt de Twindicator op 845,18 en voor de index zelf is dat 848,66. Ik zie ook een mogelijke kruising in de gemiddelde van de EB indicator. Voor de duidelijkheid deze draait dan van een koop naar een verkoopsignaal. Voor de Dax Mini futures hebben we voor de bevestiging een niveau onder de 17.739,31 nodig.

Nasdaq
Nasdaq

Het Twindicator niveau voor de Nasdaq Composite is 15.815,59. Pas onder dit niveau op het slot moeten we een draai verwachten.

S&P500
SP500

Voor de S&P500 futures ligt het Twindicator niveau op 5.080,56. In de Candle grafiek zie ik persoonlijk de eerste tekenen van een correctie. Maar op officiële signalen moeten we nog wachten.

Sox
Sox

Sox geeft warme voeten

De voor ons belangrijke Sox index, zijn de Semiconductor index zit heel dichtbij een verkoopsignaal in de Twindicator. De Twindicator ligt op 4.696,29.

The four horse men

Corne van Zeijl deed in zijn column in het FD van afgelopen week de vergelijking tussen de Dot.com hype en de huidige Ai Hype. Nu heb ik deze vergelijking ook meerdere keren gemaakt maar het is altijd leuk als anderen dit ook zien. In 2000 hadden we het niet over magnifieke 7, maar over de 4 horse men.

Men had het dan over de grote overlevers die, zelfs toen het een IT bubble bleek te zijn het overleven. Een van de grote overlevers van het internet tijdperk was toen naar verwachting Cisco.

Immers Cisco leverde de apparatuur waar iedereen gebruik van moest maken om te kunnen internetten. Zonder een router, of Wifi van Cisco was je niks… En nu ben je zonder een chip van Nvidia niks. Natuurlijk is alles veel genuanceerder.

Maar daarom is het ook wel eens leuk om naar de grafiek van Cisco te kijken en wat er is gebeurd nadat ze het inderdaad overleefd hebben en een hoeksteen van het internet werden gezien.

Cisco
Cisco

Ook leuk van Corne was zijn opmerking dat slechts drie van de zeven het overleven in de film de Magnificent Seven. Hij ging ervanuit dat Nvidia zeker een overlever zou zijn.

Maar denk toch nog even aan de vorm/ beweging van de Cisco grafiek in de Hype en na de hype. Nu hoor je mij niet zeggen dat het een directe kopie van elkaar wordt maar ik geloof wel dat historie zich herhaalt.

Dus omdat het te vroeg is de voorspelling over de toekomst te doen, kijken we wel naar de korte termijn en we zien het vorige week benoemde negatieve candle patroon is nog intact. We moeten nu zien wat er met de Twindicator lijn op 836,85 USD gaat gebeuren.

Nvidia
Nvidia

Tesla hulpje

Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat de beste autopilot niet van Tesla was, maar de beste was de Teammate Advanced Drive in de Lexus LS. Ook goed vond men de Super Cruise in de GMC Sierra en de Propilot Assist in de Nissan Arriya. De Full Self Driving in Tesla Model 3 kreeg zelfs een slechte beoordeling van het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS).

Juist de autopilot software is altijd de meerwaarde geweest van het aandeel Tesla althans volgens de analisten… Dus hoe moeten we dit onderzoek duiden inzake de koers van het aandeel? En wat moeten we vinden van de protesten in Duitsland tegen de Tesla Fabriek en de uitbreiding van deze fabriek? We kopen toch juist een Tesla met subsidie omdat hij zo lekker goed voor het milieu is toch?

Tesla
Tesla

Adobe volgt de technische voorspelling

Nu kan het zijn dat iedere hond zijn dag heeft, maar opnieuw volgt Adobe uitstekend de technische voorspelling. De cijfers zijn volgens verwachtingen maar de verwachtingen voor de toekomst zijn minder.  Kortom we hebben technisch gezien, geen haast dit aandeel in de correctie te kopen.

Adobe
Adobe

En weer op zwart

Er worden miljarden uitgegeven in de Bitcoinwereld om klaar te zijn voor de halvering. En die halvering wordt door de “Believers” benoemd als volgend punt waarom de Bitcoin omhoog moet naar extreme hoogtes. Eerder gebruikte men al de introductie van ETF’s als reden van de stijging maar wat nu de kip en het spreekwoordelijke ei is weten we niet.

Wat een ander geluid is en dat zijn de teksten van Jamie Dimon van JP Morgan Chase. Hij is zeer kritische over de Bitcoin en vergeleek deze crypto met roken. Het is volgens hem net zo schadelijk en net zo ongezond. Hij wees ook op het feit dat de Bitcoin totaal geen intrinsieke waarde heeft.

Blijkbaar heeft hij de cursus van Miss Bitcoin niet gehad. Voor de Bitcoin liefhebbers hoop ik dat er ooit een cursus in realiteit komt want met de recente stijgingen kan iedereen “beleggen” en ik spreek te veel mensen die geluk verwarren met ‘skills’. En dat staat natuurlijk van het feit dat ik iedereen veel winst gun.

Bitcoin
Bitcoin

Toch nog even over Trumpie stumpie

In Amerika wil men TikTok verbieden en dat wilde Trumpie tijdens zijn presidentschap ook. Maar Trumpie heeft zelf nog zaken af te rekenen met Facebook en met Tailor Swift. Om ons te beperken tot de eerste, hij wil Facebook verbieden in de VS.

Dit als wraak voor de eeuwige ban (nog geen twee jaar) die hij kreeg op dit platform na zijn rol in de poging tot een staatsgreep. De vraag is natuurlijk wat gaat dit betekenen voor Meta platform? Moet je wel als belegger willen gokken op de verkiezingen? En moet je als bedrijf miljarden investeren in Ai Chips met het risico dat je last krijgt van een president?

Meta Platforms
Meta Platforms

Resume: Hoewel de verkiezingen in Rusland niets uitmaken, zien we wel dat de politiek in de VS de komende maanden steeds belangrijker gaan worden en niet alleen voor de Amerikanen zelf. Ook de verstandhouding van de Amerikanen met de Chinezen wordt voor ons van groot belang. Denk maar aan bedrijven als ASML.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.