Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Dubbele pet zakenbank bij emissie Viacom

Dubbele pet zakenbank bij emissie Viacom
9 apr 2021 om 09:43

In het online beursmagazine De Aandeelhouder op Zaterdag staat dit weekend een uitgebreide analyse over ViacomCBS. Het aandeel is gedaald van $100 naar $42. Wilt u dat lezen? Abonneer u dan hier en u krijgt het magazine (en toegang tot alle vorige magazines) al morgen in uw mailbox.


ViacomCBS vormde de druppel die de emmer deed overlopen bij het wilde hedge fund Archegos. U kent het verhaal: Archegos had enorme hefboomposities opgezet in een aantal aandelen, Chinese aandelen en Amerikaanse media-aandelen maar kon door de dalende koersen niet langer voldoen aan haar marginverplichtingen.

De banken die de swaps met Archegos hadden afgesloten (een soort cfd’s) namen het heft in eigen handen. Na initieel overleg tussen de banken op de donderdagavond besloten een aantal ervan meteen over te gaan tot verkoop van de activa.

Een aantal andere banken kwamen later door waardoor Credit Suisse (€4 miljard) en Nomura (€2 miljard) veel grotere verliezen leden dan de Amerikaanse banken Goldman en Morgan Stanley.

Aandelenemissie

De aanleiding vormde de aandelenemissie die ViacomCBS deed. Het aandeel was al sterk opgelopen sinds eind vorig jaar en het management dacht op $85 voor $3 miljard aan aandelen en obligaties te plaatsen, om zo de groei een verdere impuls te geven.

Hoewel Viacom best wat cash had ($3 miljard eind 2020) is er veel geld nodig om nieuwe content te maken en stonden er ook nogal wat aflossingen op het programma de komende jaren. Uiteraard zat er ook een zeer opportunistische kant aan: gewoon omdat het kon.

Die aandelenemissie had bizarre gevolgen voor de gehele markt en in het bijzonder voor een zeer speculatief ingesteld hedge fund/family office, genaamd Archegos. Die had namelijk een enorme hefboompositie opgebouwd in ViacomCBS, waardoor het aandeel de afgelopen periode fors was opgelopen.

ViacomCBS wilde dus aandelen en obligaties uitgeven en maakte dan op 22 maart bekend. Op 24 maart werd de pricing bekend. Dat werd $85 dollar voor de 20 miljoen aandelen en $100 voor de 10 miljoen obligaties.

De begeleidende banken krijgen dan elk een deel van die aandelen in hun mik en moeten dan doorplaatsen. Ze krijgen daarvoor een fee, die vooraf al vastgesteld is. Hun risico is natuurlijk dat ze die aandelen niet kunnen plaatsen.

In het officiele prospectus, dat ViacomCBS moest deponeren bij de SEC, zien we wie de begeleidende banken zijn en hoeveel aandelen ze elk mogen verkopen aan hun klanten.

Doordat het hedge fund van Bill Hwang opeens aangaf niet mee te willen (kunnen) doen aan de emissie, raakten de banken enigszins in paniek. Er viel een grote koper weg. En Morgan Stanley, de hoofdaannemer voor deze plaatsing, had ook grote belangen bij Archegos.

Green shoe wordt meteen geplaatst

Nu is er bij een plaatsing van aandelen altijd een green shoe. Dat zijn 15% aandelen die bij grote vraag extra geplaatst kunnen worden. Alleen wordt die green shoe tegenwoordig anders gebruikt: de extra 15% wordt meteen meegeplaatst.

Dus in plaats van de 20 miljoen aandelen die Viacom wilde plaatsen, plaatsen de banken er 23 miljoen, 15% extra. Die 3 miljoen extra gaan ze short. Vervolgens ontstaan er drie scenario’s:

  1. De koers gaat omhoog vanaf IPO: de banken vragen de 15% op bij het bedrijf. Het bedrijf plaatst dus 15% extra, in dit geval 23 miljoen
  2. De koers blijft hetzelfde: de banken gebruiken de 3 miljoen geshorte aandelen om de koers te stabiliseren. Wat ze niet nodig hebben, halen ze terug bij het uitgevende bedrijf
  3. De koers gaat omlaag: de banken kopen de 3 miljoen stukken terug in de markt en maken een mooie winst hierop

Scenario 3 gebeurde bij Deliveroo, maar Deliveroo was zo slim om met de banken af te spreken dat een eventuele winst hierop terug zou vloeien naar het bedrijf.

Archegos en ViacomCBS

Gaan we terug naar de situatie bij Archegos. Bill Hwang zat al tot zijn nek in ViacomCBS met een sterke hefboom, naar alle waarschijnlijkheid cfd’s. Een aantal banken had deze uitgegeven aan Hwang.

Morgan Stanley, als grootste uitgever van de nieuwe ViacomCBS-aandelen, was ook één van de grootste zakenpartners van Hwang. De situatie ontstond dus dat Morgan Stanley een dubbele pet op had.

  • Het wist dat Archegos in moeilijkheden zat en heel veel stukken ViacomCBS kwijt moest
  • Het had net de stukken ViacomCBS bij klanten geplaatst a $85
  • Het had 15% extra geplaatst
  • MS had nog buying power om die 15% terug te kopen
  • Maar moest ook het deel dat ze van Archegos had gekregen nog lozen

Een van de redenen dat Morgan Stanley dus niet veel geld verloren had aan de Archegos-zaak, was dat ze eigenlijk 15% van 8,9 miljoen  (hun portie) = 1,33 miljoen stukken ViacomCBS short zaten op $85.

Wat er die week precies gebeurd is, zal altijd wel geheim blijven, al lijkt het erop dat de Amerikaanse politiek toch een poging wil wagen om wat meer openheid te verkrijgen van in ieder geval Bill Hwang. Komt tijd, komt raad.

Hard opgelopen koers

Dat ViacomCBS graag een emissie wilde doen, is begrijpelijk. De koers was namelijk in korte tijd, zonder reden, enorm opgelopen en met in het achterhoofd de short squeezes bij Gamestop enzovoorts, lijkt het vrij logisch om gebruik te maken van die hoge koers.

Achteraf kunnen we stellen dat met grote waarschijnlijkheid onze vriend Bill Hwang hierachter zat door met enorme hefbomen in dit soort aandelen te investeren.

Mind you: op 31 december 2020 kostte het aandeel nog $37,25. Op 15 maart van dit jaar werd een hoogste koers van $101,95 betaald.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.