Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jaap Koelewijn - vrijdag, 6 april 2018 13:19

Drie bronnen van onrust

Beleggers hebben zo hun eigen jargon. Vroeger zeiden de beurshandelaren 'aan jou' en 'van mij'. Daarmee zeiden ze dat ze iets kochten of verkochten. Of andersom, dat zou ik niet meer weten.

Een betrekkelijk nieuw begrip is de VIX, ofwel de volatility index. Vooral voor beleggers die veel met derivaten doen, is dat de heilige graal. De VIX is immers een van de maatstaven die indiceren hoe beweeglijk een markt is en dat werkt uiteraard weer door in de prijstelling van bijvoorbeeld opties.

De afgelopen weken waren de markten nogal volatiel. Dat is vaak een eufemisme voor dalingen. Dat is nu niet helemaal waar, want we zien wel degelijk dat er ook wel dagen zijn dat de beurs fors omhoog gaat. Toch is er sprake van hardnekkige onrust.

Wat is er aan de hand? Ik denk dat er drie thema’s relevant zijn.

In de eerste plaats is er onzekerheid rondom de rente. Een ding is duidelijk, de rente zal niet meer dalen. Integendeel, hij gaat weer omhoog. De vraag alleen is hoeveel. In de VS geeft de Fed aan te willen verhogen. De markten hebben de boodschap begrepen en laten de rentestappen van Powell over zich heen komen. De vraag is nu of de Fed nog gaat verrassen. Daar zie ik weinig aanleiding voor. Mede door de hoge uitgaven van Trump blijft de arbeidsmarkt goed draaien, maar de lonen willen maar niet stijgen. De inflatie is laag en dat zal zo blijven. Ik denk niet dat de rente het feest gaat bederven. Er dreigt op de wat langere termijn wel een conflict tussen de Fed en Trump als laatstgenoemde teveel blijft uitgeven.

Over Trump gesproken, dat is de tweede ontwikkeling. Het is dat hij de president van de VS is, maar er zijn veel redenen om hem niet serieus te nemen. Hij kondigde zeer impulsief dat dat hij importheffingen voor staal zou invoeren. Dat was niet alleen heel slecht nieuws, het was ook erg dom. Handelsbeperkingen zijn bijna altijd slecht voor de economie. In het geval van staal is het misschien voor een deel van de Amerikaanse industrie een goed plan, maar andere sectoren hebben er last van. Duurder staal raakt bijvoorbeeld ook de auto-industrie. De maatregelen zijn inmiddels afgezwakt, maar niet uit de lucht. Het geeft maar weer eens aan hoe gevaarlijk Trump is.

De derde ontwikkeling is zeer zorgelijk. Het was voorzienbaar dat rondom bedrijven als Facebook, Google en Microsoft issues zouden ontstaan met betrekking tot veiligheid en privacy. Vooral bij Facebook is de vlam in de pan geslagen. De consumenten krijgen door dat als je iets op Facebook doet, het allerminst zeker is dat je data veilig zijn.

Dat vertrouwelijke gegevens in handen van dubieuze partijen vallen is erg. Dat ze vervolgens worden gebruikt bij verkiezingscampagnes is nog erger. Linksom of rechtsom, de autoriteiten zullen hierop reageren met maatregelen. Dat tast het verdienmodel van met name Facebook aan en dat straalt uit op de hele Tech sector. Wat bepaald niet helpt is dat Facebook niet echt bereid is aan een oplossong mee te werken.

Al deze factoren pakken negatief uit. Het is niet dat de bodem onder de markt uitvalt, maar het is allemaal geen goed nieuws. Aan een lange periode van goed nieuws komt een einde, maar dat hoort bij beleggen.

De Aandeelhouder TV

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken

24 sep 09:37 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse versnelling

24 sep 08:31 Shaun Stevens

Angst voor de stad? Stedelijk leven en COVID-19

Het laatste beursnieuws