Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Diesel stuwt ruwe olie op

Diesel stuwt ruwe olie op
31 okt 2022 om 12:02

De grondstoffenhandel was de afgelopen week gemengd, waarbij de kracht in de energiesector werd tenietgedaan door zwakte in de landbouw – vooral de zachte sector, die daalde naar een historisch dieptepunt onder aanhoudende zwakte in koffie en katoen. De industriële metaalindex boekte een kleine winst, met aandacht voor de ontwikkelingen in China na afloop van het 20ste Nationaal Congres van de Chinese Communistische Partij, en de dollar – die deze week zwakker handelde. Ondertussen vonden edele metalen enige steun na een verandering in het sentiment bij obligaties en de dollar, door speculatie dat we misschien de piek van de Amerikaanse Federal Reserve naderen. Dat schrijft Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie, in zijn wekelijkse grondstoffenoverzicht.

Het jongste herstel van het goud volgde op de toegenomen speculatie dat de Fed zich voorbereidt op een lager tempo van renteverhogingen begin volgend jaar. Het idee is dat de FOMC tijd wil bieden om het economische effect van het snelle tempo van de renteverhogingen en de kwantitatieve verstrakking die al is waargenomen, te evalueren. Een deel van de aanvankelijke winst verdween echter tegen het einde van de week, nadat de dollar opnieuw aan kracht won, vooral ten opzichte van de euro, nadat de ECB naar de gematigde kant verraste, evenals de Japanse yen, nadat de Bank of Japan haar yield cap handhaafde en de regering massale fiscale stimuleringsmaatregelen aankondigde. Nu de Bank of Japan niet toestaat dat de rente op staatsobligaties wordt aangepast, kan dit de zwakte van de yen vergroten zolang andere belangrijke centrale banken zich niet in een versoepelingsmodus bevinden.

Ruwe olie gesteund door krappe vooruitzichten voor brandstofvoorziening

Ruwe olie blijft op koers voor een tweede week van stijgingen, maar vooralsnog zonder uitdagende weerstand, wat wijst op een markt die nog steeds worstelt met de richting, zonder dat een overheersend thema sterk genoeg is om de agenda te bepalen. De kracht van deze week werd aangedreven door een zich verder ontwikkelende krapte op de markt voor brandstofproducten, de Amerikaanse export van ruwe olie en brandstoffen die een wekelijks record bereikte, de zwakkere dollar en sterke aankopen vanuit China, nu raffinaderijen daar van plan zijn om de export van brandstof tot het einde van het jaar te verhogen.

Terwijl ruwe olie sinds juli meestal binnen een bandbreedte blijft, blijft de markt voor brandstofproducten krap omdat het aanbod in Europa en de VS steeds schaarser wordt, waardoor de raffinagemarges voor benzine en destillaatproducten zoals diesel, stookolie en vliegtuigbrandstof stijgen. Het zwaartepunt van de krapte blijft de productmarkt op het noordelijk halfrond, waar de lage voorraden diesel en stookolie zorgen blijven baren. De markt is ontwricht door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland, een belangrijke leverancier van geraffineerde producten aan Europa. Bovendien hebben de hoge kosten voor gas de overstap van gas naar andere brandstoffen, met name diesel en stookolie, bevorderd.

Deze krappe marktsituatie werd onlangs nog verergerd door het besluit van OPEC+ om de productie vanaf volgende maand te verlagen. Terwijl de verdere vrijgave van Amerikaanse (lichtzoete) ruwe olie uit zijn strategische reserves de productie van benzine zal ondersteunen, zullen de OPEC+ productieverlagingen voornamelijk worden geleverd door Saudi-Arabië, Koeweit en de VAE – allemaal producenten van de middelzware/zware ruwe olie die de grootste hoeveelheid distillaat oplevert.

Bron: Saxo Group

Zolang de productmarkt zo krap blijft, lijkt het risico van lagere prijzen voor ruwe olie – ondanks de huidige bezorgdheid over een recessie – gering. Daarom handhaven wij onze prognose voor een prijsrange in Brent voor dit kwartaal tussen $85 en $100, waarbij de verkrappende productmarkt het risico in toenemende mate naar boven bijstelt.

Een moeilijke periode voor koffie, katoen en suiker

De Bloomberg Commodity Softs index daalde deze week met 5%, aangevoerd door een daling van 6% voor Arabica koffie tot 175 cent per pond. Dit is een dieptepunt in 14 maanden voor de grondstof, nu geldbeheerders hun lang aangehouden bullish-inzetten blijven opgeven, die nu steeds zuurder worden door de vrees dat een wereldwijde economische vertraging de vraag zal schaden, terwijl de vooruitzichten voor de oogst van 2023/24 in Brazilië tekenen van verbetering vertonen. De combinatie van de bewaakte voorraden die nog steeds in de buurt liggen van het laagste punt in 23 jaar en het technische beeld dat een zeer oververkochte markt laat zien, zou echter kunnen betekenen dat de markt binnenkort enige steun vindt – mogelijk rond 173 cent per pond. Dit niveau zou een correctie van 50% betekenen van de rally van 2019 tot 2022 van 86 tot 260 cent.

Suiker werd getroffen door een zwakkere Braziliaanse real, die de export stimuleerde en zo het aanbod verhoogde, terwijl recente speculatieve longs gedwongen werden om uit te stappen. Katoen, met 53% gedaald ten opzichte van de piek in mei, daalde tot bijna het laagste punt in twee jaar door de zwakke vraag naar voorraden nu consumenten overal ter wereld hun uitgaven beperken. De wekelijkse exportverkoop van de grootste verlader, de VS, kelderde ten opzichte van een jaar eerder en de totale verkoop voor het huidige seizoen ligt ver achter op die van vorig jaar en op het langetermijngemiddelde. De belangrijkste oorzaak van de dalende verkoop is de annulering van orders bij de belangrijkste afnemer China, omdat de vraag naar textiel te lijden heeft onder de huidige economische vertraging. Een ontwikkeling die tot uiting komt in de zwakte van de MSCI World Textiles Apparel & Luxury Goods index, die met 35% daalde op jaarbasis, vergeleken met een daling van 22% in de brede MSCI World index.

Source: Saxo Group

Goud wacht nerveus op de FOMC-vergadering van 2 november
Bij Saxo handhaven wij onze opwaartse vooruitzichten voor goud op de middellange maar voorzichtige korte termijn. In onze laatste update benadrukten wij hoe de laatste opleving werd ondersteund door speculaties dat het FOMC binnenkort een pauze zal inlassen om de economische impact van de huidige renteverhogingscyclus te evalueren, die momenteel uitgaat van een piek van de Fed funds rate net onder de 5% ten opzichte van de huidige 3,25%. Bovendien blijven wij van mening dat de langetermijninflatie ergens in de buurt van 4 tot 5% zal uitkomen, ruim boven de huidige marktverwachtingen voor minder dan 3%. Als dat juist blijkt, zou dat een belangrijke aanpassing van de break-even- en inflatieswap-prijzen teweegbrengen – ontwikkelingen die goud kunnen ondersteunen via lagere reële rendementen.

Speculanten en beleggers zullen zich waarschijnlijk grotendeels afzijdig houden tot we een duidelijker beeld krijgen van het denken binnen de Federal Reserve, vandaar het belang van de FOMC-vergadering van volgende week. Volgens de wekelijkse Commitment of Traders-rapporten hebben speculanten op de futuresmarkt de afgelopen weken de wind van voren gekregen, waardoor de bereidheid om agressief in de markt te stappen afneemt totdat er een duidelijker beeld ontstaat. Hetzelfde geldt voor beleggers in door goud gedekte ETF’s, die sinds juni bijna voortdurend nettoverkopers zijn geweest. Het totale bezit is gedaald tot 2965 ton, een dieptepunt in 30 maanden, een daling van 11% ten opzichte van de piek van april.

Na opnieuw te zijn afgewezen op de belangrijke steunzone van $1615, moet goud minimaal boven $1735 breken en daarmee een opeenvolging van lagere hoogtepunten omkeren, voordat een einde kan worden gemaakt aan de maandlange neerwaartse trend. Het pad naar dat niveau blijft echter bezaaid met verschillende kleinere weerstandsniveaus, vooral $1687 en $1700. Voorlopig en tot het momentum kan worden hersteld, kijken we naar yields, geopolitieke ontwikkelingen en de dollar voor richtinggevende inspiratie. Die laatste handelde hoger na de ECB- en BOJ-vergaderingen, waardoor de steun voor grondstoffen afnam – vooral voor goud, waar de afgelopen weken een sterke negatieve correlatie is ontstaan.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.