Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

DEAD CROSS goud

DEAD CROSS goud
17 feb 2021 om 10:21

Het verkoopsignaal voor goud in US dollar is een feit. Vanaf eind november begonnen wij de eerste signalen te zien van een verzwakking van de trend. In euro’s gemeten daalde de goudprijs toen al onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn), wat vervolgens ook werd gevolgd door dead crosses in de goudmijnaandelen etfs. In US dollar gemeten duurde de trend verzwakking allemaal wat langer, maar is nu toch ook een feit. Het dead cross-signaal betekent dat de kans aanmerkelijk is toegenomen dat de daling verder doorzet. Volgens de regels van onze risico-indicator noteert goud nu ook in dollars officieel in een dalende trend. Dit terwijl veel doorgewinterde goudbeleggers maar blijven hameren dat een verdere stijging er zeker gaat komen. Fundamenteel gezien achten wij die kans ook zeker aanwezig. Echter met een minder sterke overtuiging omdat wij andere conclusies trekken vanuit de geschiedenis. Ik hoop hier aanstaande zaterdag in een nieuwe podcast van ‘Romany vraagt’ verder op in te gaan. Het gaat namelijk om de belangrijke vraag: wat is geld? En wat is de beste vorm? Thuis heb ik veel boeken van Michael Maloney, Jim Rickards en Willem Middelkoop. Echte edelmetaalspecialisten die alle vertrouwen hebben in een verdere opmars van het edelmetaal. Mede dankzij hun boeken zijn mijn ogen geopend. Maar worden de goede conclusies getrokken?

Nu gaat Golden Crosses zeker niet roepen dat zij de toekomst kan voorspellen. Maar wij beschikken inmiddels over voldoende kennis om een leuke discussie aan te gaan met alle partijen. Want het is belangrijk dat u uw ogen niet op de stand “eyes wide shut” heeft staan. De golden cross van 16 januari 2019 is in ieder geval officieel voorbij. Toen sloot de goudprijs op USD 1293,90, gisteren op een koers van USD 1794,54. De stijging was dus in US dollar 38,69%. Niet slecht voor een wisselkoers in het fysieke ‘oude’ geld.

Wanneer wij onze risico-indicator op weekbasis afbeelden, dan is de huidige golden cross-fase nog prima intact. De correctie zou volgens de regels zelfs naar het 200-weeks voortschrijdend gemiddelde kunnen gaan. Deze bevindt zich nu op USD 1.455,42 maar stijgt uiteraard iedere dag verder. Misschien is de huidige fase vergelijkbaar met 2008? Ook toen gingen de geldpersen in de wereld vol aan, maar goud daalde zelfs. Destijds tot ongeveer het 200-weeks voortschrijdend gemiddelde. Pas daarna begon de echte koersexplosie.

Wanneer wij inzoomen op de grafiek van goud in US dollar, in combinatie met de omvang van de balans van de FED vanaf de datum waarop goud de hoogste prijs heeft neergezet (dit was op 7 augustus 2020), dan is te zien dat er sprake is van divergentie. Hoe meer de centrale bank geld bijdrukt, des te lager wordt de goudprijs. Dit terwijl goudbeleggers juist wijzen op het slechte hocus pocus werk van centrale bankiers. Zij lappen de regels van een betrouwbaar geldsysteem totaal aan hun laars. Dit zou juist de vlucht naar goud moeten rechtvaardigen.

Hetzelfde gebeurde in 2008 tijdens de bezwering van de kredietcrisis. De centrale bankiers begonnen met QE1, gevolgd door QE2 en zelfs QE3. En deze massale geldcreatie werd ook nog eens gecombineerd met ander ruim monetair beleid, maar al snel begon de goudprijs te dalen. De goudprijs noteerde begin 2008 nog boven de USD 1.000, maar daalde uiteindelijk naar USD 700. Een daling van 30%! Pas daarna begon het herstel met uiteindelijk een zeer sterke uptrend. Maar uiteindelijk ging de goudprijs na zijn top in 2011 opnieuw in een stevige correctie modus, terwijl de centrale bank vrolijk verder ging met stimuleren. De balans van de centrale bank in de VS stond boven de USD 2,8 biljoen toen goud zijn hoogste koers van de cyclus neerzette. Inmiddels heeft de balans een omvang bereikt van bijna USD 7,4 biljoen. Dus meer dan 2,5x zoveel. Echter, de goudprijs noteert inmiddels weer onder de top van 2011. Er moet nog een hele inhaalslag komen. Krijgt goud opnieuw een rol binnen het nieuw te vormen financiële systeem? Of wordt het eerder de bitcoin die wel als een gek stijgt? De toekomst is niet te voorspellen. Maar wij hebben wel degelijk een visie en die wordt aanstaande zaterdag verheldert in de podcast ‘Romany vraagt‘. Deze podcast zullen wij op verschillende manieren onder de aandacht brengen. Uiteraard via het Golden Crosses YouTube kanaal, via Twitter, LinkedIn en DeAandeelhouder.nl. Hoe wij e.e.a. zelf vertalen in een afgewogen beleggingsportefeuille die rekening houdt met alle verschillende scenario’s is alleen voorbehouden aan abonnees van Golden Crosses.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.