Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

De voordelen van de genomicarevolutie

De voordelen van de genomicarevolutie
23 nov 2022 om 09:07
 Dit artikel verscheen eerder in de nieuwsbrief van VanEck.

Wanneer de geschiedenis van de geneeskunde en de gezondheidszorg wordt beschreven, kunnen de jaren 2020 worden gezien als het begin van een nieuw tijdperk. Het is de tijd van een enorme verschuiving in de behandeling van ziekten door middel van gentherapie en in de manier waarop de gezondheidszorg wordt vormgegeven.

Dit kan net zo belangrijk blijken als de periode na de Tweede Wereldoorlog, toen de Amerikaanse farmaceutische industrie een hoge vlucht nam en veel nieuwe geneesmiddelen verkocht. Tegelijkertijd ontstonden er destijds nieuwe sociale zorgstelsels, zoals de National Health Service in het Verenigd Koninkrijk, waardoor er een gestructureerder beheer van de gezondheidsdiensten ontstond.

De kern van de huidige veranderingen wordt gevormd door zowel de geavanceerde wetenschap als reeds lang bestaande digitale technologieën. Enerzijds zou een kostenrevolutie in de genomica ervoor kunnen zorgen dat behandelingen op maat betaalbaar worden. Anderzijds leidt de toepassing van de technologie op de digitale gezondheidszorg, wat werd versneld door de Covid-19-pandemie, tot nieuwe efficiëntieniveaus. Samen zouden deze twee verschijnselen het meest opmerkelijke tijdperk in de medische geschiedenis, in meer dan 50 jaar kunnen inluiden.

Waarom zouden beleggers daar nu in geïnteresseerd zijn? Niet alleen lijken deze veranderingen een aanzienlijke groei in de hand te werken van de inkomsten van de pionierende bedrijven in de gezondheidszorg, ook de mogelijkheden om te investeren zijn nu relatief goedkoper dan een jaar geleden. Naarmate de rente is gestegen, zijn de aandelenwaarderingen gedaald, maar het transformatiepotentieel van genomica en de digitale gezondheidszorg blijft intact.

Genoom-sequencing – de kostenrevolutie

Genoom-sequencing is een proces waarbij de DNA-sequentie van het genoom van een organisme wordt ontcijferd, wat echte doorbraken mogelijk maakt bij de diagnostiek en behandeling van ziekten. De vooruitgang in de genoomtechnologieën biedt nieuwe inzichten over ons lichaam. We kunnen nu genetische factoren identificeren die bijdragen tot veel voorkomende ziekten en genen ontdekken die verantwoordelijk zijn voor zeldzame aandoeningen. Er worden met succes nieuwe technologieën ingezet om de kosten daarvan drastisch te verlagen. Volgens het National Human Genome Research Institute zijn de kosten voor het sequencen van een menselijk genoom in slechts 11 jaar tijd, tussen 2010 en 2021, gedaald van 47.000 dollar naar slechts 600 dollar.

Naarmate de kosten dalen, worden diagnostiek en genoombehandelingen haalbaarder:

  • Alnylam heeft een geneesmiddel ontwikkeld voor de behandeling van een zenuwziekte, die wordt veroorzaakt doordat verkeerd gevouwen eiwitten zich ophopen in bepaalde weefsels. Een ooit zeldzame aandoening, die nu naar schatting meer dan 200.000 mensen treft.1
  • NIPT van Illumina maakt prenatale screening mogelijk op afwijkingen aan geslachtschromosomen en veel voorkomende chromosomale aandoeningen, waaronder trisomie 21 (syndroom van Down), trisomie 18 en trisomie 13.2
  • Imlygic van Amgen is een geneesmiddel op basis van gentherapie dat wordt gebruikt voor de behandeling van inoperabele melanomen. Uit de klinische studies van Imlygic bleek dat de kans op overleven veel hoger was bij patiënten die al eerder een metastatische ziekte hadden en bij patiënten die nog geen eerdere systemische behandeling voor melanomen hadden ondergaan.
  • Op boodschapper-RNA (mRNA) gebaseerde toedieningsoplossingen vormden de basis voor de zeer doeltreffende CoVID-19-vaccins van Moderna en BioNTech.

Toepassingen die voorheen onmogelijk werden geacht, zoals gepersonaliseerde geneeskunde en genbewerking, lijken in de nabije toekomst haalbaarder te worden.


Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Van Eck: klik hier om u in te schrijven


DNA-sequencing – Kosten per genoom, $

DNA-sequencing - Kosten per genoom, $

Bron: Human Genome Research Institute, 2022.

Digitale gezondheidszorg – toenemende vraag

De toepassing van digitale technologie in de gezondheidszorg is technologisch gezien nog iets minder geavanceerd, maar waarschijnlijk niet minder revolutionair. Dit is ontstaan tijdens de pandemie, toen de gezondheidszorgstelsels werden gedwongen om digitale technologieën in te zetten, zodat er toch patiëntenzorg kon worden verleend op een moment dat artsen en verpleegkundigen dat niet persoonlijk konden doen.

Het aantal digitale consulten is tijdens de pandemie naar schatting 50 tot 175 keer zo groot geworden. Tijdens de pandemie ondervonden zowel gezondheidswerkers als patiënten de efficiëntie van de digitale gezondheidszorg, waardoor de weg werd vrijgemaakt om deze technologie ook in te zetten in afgelegen gemeenschappen en voor overbelaste gezondheidsdiensten. Zo werden de voorspellingen van een snelle groei bewaarheid (zie illustratie).

Global eHealth Market Size, $ mld

Global eHealth Market Size, $ mld

Bron: Grand View Research, 2022. “*” vertegenwoordigt een schatting.

Blootstelling aan de innovators

Om beleggers te laten profiteren van de innovators die vooruitgang boeken op het gebied van genomica en de digitale gezondheidszorg, hebben wij de VanEck Genomics and Healthcare Innovators UCITS ETF samengesteld. Deze ETF belegt in bedrijven die de gezondheidszorg hervormen en de kwaliteit van leven verbeteren.

Om u een idee te geven van de onderliggende index van deze ETF: deze omvat de pioniers op het gebied van het wijzigen van de genetische samenstelling van cellen en van baanbrekende mRNA-technologieën, evenals technologieplatforms die de ontwikkeling van op genetica gebaseerde gezondheidsbehandelingen ondersteunen. Binnen de digitale gezondheidszorg omvat het leveranciers van medische software, bedrijven in digitale geneeskunde, digitale apotheken en producenten van apparatuur voor monitoring op afstand.

Dit zijn allemaal bedrijven die het potentieel hebben om goede resultaten te behalen. Ze doen niets minder dan onze gezondheidszorg hervormen en echte vooruitgang stimuleren.

1 Bron: Bloomberg.

2 Bron: Illumina.

VanEck Asset Management B.V., de beheermaatschappij van VanEck Genomics and Healthcare Innovators UCITS ETF (de ‘ETF’), een subfonds van VanEck UCITS ETFs plc, is een UCITS-beheermaatschappij onder Nederlands recht en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). De ETF is geregistreerd bij de Central Bank of Ireland en volgt een aandelenindex. De waarde van de ETF-assets kan fluctueren. Dit is grotendeels het gevolg van de gehanteerde beleggingsstrategie. Als de waarde van een onderliggende index daalt, daalt ook de waarde van de ETF.

Beleggers moeten het prospectus en de essentiële beleggersinformatie raadplegen voordat ze in een fonds gaan beleggen. Deze documenten zijn kosteloos in het Engels verkrijgbaar via www.vaneck.com, bij de beheermaatschappij of bij de kantoren van onderstaande lokale informatieverstrekkers. De essentiële beleggersinformatie is in voorkomende gevallen ook verkrijgbaar in enkele andere talen.

VK – Facilitair kantoor: Computershare Investor Services PLC

Oostenrijk – Facilitair kantoor: Erste Bank der österreichischen Sparkassen AG

Duitsland – Facilitair kantoor: VanEck (Europe) GmbH

Spanje – Aangewezen distributeur: Allfunds Bank S.A.

Zweden – Betaalkantoor: Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ)

Portugal: Paying Agent — BEST – Banco Eletrónico de Serviço Total, S.A.

Luxemburg – Facilitair kantoor: VanEck (Europe) GmbH


VOOR BELEGGERS IN ZWITSERLAND: Het nieuwste prospectus, de artikelen, de essentiële beleggersinformatie, het jaarverslag en het halfjaarverslag zijn te raadplegen op onze website www.vaneck.com of kunnen kosteloos worden opgevraagd bij de vertegenwoordiger in Zwitserland: First Independent Fund Services Ltd, Klausstrasse 33, CH-8008 Zürich, Zwitserland. Zwitsers betaalkantoor: Helvetische Bank AG, Seefeldstrasse 215, CH-8008 Zürich.

BELANGRIJKE KENNISGEVING

Uitsluitend voor informatie- en advertentiedoeleinden.

Deze informatie is afkomstig van VanEck (Europe) GmbH. VanEck (Europe) GmbH is aangesteld als distributeur van VanEck-producten in Europa door VanEck Asset Management B.V., een beheermaatschappij onder Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). VanEck (Europe) GmbH, met als vestigingsadres Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Duitsland, is een financiële dienstverlener die onder toezicht staat van BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten. De informatie is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck (Europe) GmbH en de aan VanEck (Europe) GmbH verbonden en gelieerde bedrijven (samen “VanEck”) wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De visies en meningen die hier worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van VanEck. De meningen zijn actueel op de datum van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in deze bijdrage kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomst gerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Wij achten de informatie die afkomstig is van derden, betrouwbaar. Deze informatie is echter niet onafhankelijk gecontroleerd. De nauwkeurigheid en volledigheid ervan kunnen daarom niet worden gegarandeerd. Alle indices die worden vermeld, zijn maatstaven voor het vergelijken van algemene marktsectoren en rendementen. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen.

Alle rendementsgegevens hebben betrekking op het verleden en bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Beleggen brengt risico’s met zich mee, waaronder mogelijk verlies van de hoofdsom. Lees het prospectus en de essentiële beleggersinformatie voordat u gaat beleggen.

Niets in dit materiaal mag in welke vorm dan ook worden verveelvoudigd en er mag ook niet naar worden verwezen in andere publicaties zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van VanEck.

© VanEck (Europe) GmbH

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.