Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

De Russen zijn aan de winnende hand

De Russen zijn aan de winnende hand
11 jun 2021 om 11:08

Al jaren beschrijven wij de geopolitieke strijd tussen de grootmachten. De VS wordt daarbij gesteund door o.a. de EU, Groot-Brittannië, Japan, Australië en Canada. Wij noemen deze groep landen ook wel het G7 machtsblok of het Westerse Rijk. De tegenstander is China met bondgenoot Rusland. Zij winnen steeds meer aan invloed bij veel opkomende landen zoals bijvoorbeeld Brazilië en Zuid-Afrika. Wij noemen deze groep ook wel de BRICS of het Oosterse Rijk. De handelsoorlog tussen de verschillende grootmachten resulteert in steeds meer zichtbare economische gevolgen. Cyber attacks resulteren in verstoringen in belangrijke supply chains waardoor er problemen ontstaan in het leveren van goederen en diensten. Hierdoor treden er tekorten op en prijsverhogingen worden zichtbaar. De Amerikanen zijn opnieuw aan het onderzoeken of het ontstaan van het Covid-virus wel daadwerkelijk van mens op dier is overgesprongen. Theorieën gaan steeds meer richting het ontsnappen van het virus uit het biolab in Wuhan/China. Bewust of onbewust, is dan onze logische vervolgvraag. Een biowapen zoals een virus past toevalligerwijs heel goed in de huidige tijdsgeest waarbij partijen tot op het bot verdeeld zijn.

“Fairer outcomes” en “more equality” zijn woorden die ook steeds weer terugkomen. De verhoudingen in de wereld moeten eerlijker worden en dus ook de inkomens- en vermogensverdeling. De gemiddelde levensstandaard in het Westerse Rijk ligt beduidend hoger dan dat in het Oosterse Rijk. Om meer naar elkaar toe te groeien dienen dus vooral de burgers in het Oosterse Rijk een inhaalslag te maken ten opzichte van de betere levensstandaard in het Westerse Rijk. Of dient de doorgeslagen welvaart in het Westerse Rijk afgeremd te worden? De grote verschillen zijn mede ontstaan doordat veel van de landen uit het Oosterse Rijk vroeger een kolonie waren van een land uit het Westerse Rijk. Grondstoffen zijn mede daardoor in verhouding tegen te lage prijzen verkregen. De arme landen kregen tevens leningen via supranationale instellingen zoals het IMF en de Wereldbank. Dit is niets anders dan een lening van de Westerse landen aan de Oosterse landen. Daardoor gaan veel opkomende landen vaak gebukt onder enorme leningen in valuta uit het Westerse Rijk. Wanneer dan de valuta van de Westerse landen sterker worden in vergelijking tot de lokale valuta van het arme land, dan wordt de last nog zwaarder. De rentepercentages waartegen de arme landen moeten lenen liggen ook hoger. Veel opkomende landen zijn tevens grondstoffenlanden. Daarnaast is de factor arbeid goedkoop. Van veel Westerse producten begint de supply chain in het Oosterse Rijk. De grondstoffen en weinig hoogstaande eerste technologische bewerkingen vinden daar plaats. De landen uit het Westerse Rijk betalen relatief gezien weinig voor hun importen. De Westerse landen met hun superieure kennis maken verderop in de supply chains steeds mooiere, innovatievere maar ook steeds duurdere producten. Omdat deze marges hoger liggen dan die aan het begin van de productieketen, raken opkomende landen steeds verder achterop. Zo blijft het een negatieve vicieuze cirkel.

Maar het lijkt erop dat onder leiding van China, met hun Belt Road Initiative, de opkomende landen zich hebben gegroepeerd. Zij vormen een steeds machtiger blok tegenover de Westerse suprematie. Een logisch gevolg na de jarenlange onderdrukking en de consequenties voor hun volk. Er is de laatste maanden iets belangrijks aan het veranderen op de mondiale markten. De strijd om de wereldmacht lijkt zich te keren op de grondstoffen- en valutamarkten, in het voordeel van de opkomende landen! Nu staat ook de Russische roebel aan de vooravond van een nieuw golden cross-signaal. De EUR/RUB wisselkoers, afgebeeld in bovenstaande grafiek, noteert langer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder haar 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode) lijn. Een signaal dat de roebel sterker wordt. De Russen hebben de afgelopen jaren hun dollarbelangen sterk afgebouwd. Het lijkt erop dat de belangrijke, geopolitiek beladen, oliepijpleiding Nordstream2 toch klaar is dit jaar. Russisch gas gaat dan nog meer direct richting Duitsland. De grondstoffenprijzen stijgen sterk in de wereld wat voor een grondstoffenrijk land zoals Rusland positief is.

Het is niet alleen de roebel die ten opzichte van de belangrijkste (dollar, euro en yen) Westerse valuta stijgt. Maar ook de Chinese yuan, Zuid-Afrikaanse rand, Braziliaanse real en Mexicaanse peso liggen heel sterk. Van de BRICS is enkel de “I” een uitzondering. Uitgerekend India die als enige BRICS land zich op het geopolitieke terrein meer de Westerse agenda volgt, heeft met de Indische roepie een zwakke valuta die in een dalende trend noteert ten opzichte van de euro. Waarschijnlijk komt dat vooral door hun Britse koloniale verleden en de sappige worst die ze voorgespiegeld krijgen door het Westen om in het gat van China te springen. Nu China op ramkoers ligt met het Westen, kan India zich van agrarische economie omvormen naar een meer industriële grootmacht.

Door de stijging van de “Oosterse” valuta worden hun schulden in “Westerse” valuta op zich makkelijker aflosbaar. Door de stijgende grondstoffenprijzen krijgen zij meer inkomsten die zij vervolgens kunnen distribueren onder het volk. Natuurlijk moet het Westen de producten dan niet met dezelfde procentuele prijsstijging verhogen, want dan blijft de relatieve afstand tussen inkomen en vermogen gelijk. De wereldwijde vennootschapsbelastingen waar nu over wordt gesproken binnen de G7 landen is ook nodig voor herdistributie. Maar wat heeft dit voor gevolgen? Gaan Westerse bedrijven de verhoogde belastingdruk doorberekenen in de verkoopprijs omdat aandeelhouders tevreden gehouden moeten worden? De wereld staat voor één van de lastigste herverdelingsvraagstukken uit de geschiedenis. En als de koek herverdeeld moet worden, dan zijn er altijd winnaars en verliezers. De geopolitieke druk, maar ook de politieke druk binnen landsgrenzen, neemt hierdoor toe. De stijging van de roebel, yuan, peso, real etc. wijst mogelijk in de richting van winst van de Russen, Chinezen en hun bondgenoten. Maar de strijd is nog in volle gang. Hoe de wereld er uiteindelijk uitziet na het wapengekletter is de vraag. Mede via beleggingen in Emerging Markets Bonds spelen wij in op de valutastrijd en de huidige signalen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.