AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Nico Inberg zaterdag, 17 september 2022 08:36

Lagere gasprijs: race tegen de klok

Dit artikel komt uit het Aandeelhouder Beursmagazine. Wil je dat ook zaterdagochtend ontvangen? Plus toegang tot alle Premium artikelen, de webinars en de koersdoelenpagina's? Sluit je dan aan bij onze club. Lid worden doe je hier.


September maakt zijn naam weer waar. Het is nooit een goede beursmaand geweest en dat geldt ook nu weer. Er is momenteel weinig bedrijfsnieuws, zodat de macro-agenda overheerst. Inflatiecijfers die aantonen dat het nog niet gebeurd is met de prijsstijgingen, domineren het beurssentiment.

De centrale banken zijn inmiddels klaarwakker en overtoepen elkaar nu met renteverhogingen. En nadat de markten eerst dachten dat we er met een klein beetje pijn wel van af zouden komen, lijkt het nu toch anders te zijn.

De korte rente in de VS is al opgelopen naar 3,5% en met nog een paar renteverhogingen voor de boeg zou dat zo maar naar 4,5-5% kunnen doorstijgen. Ongekend, zeker afgezet tegen de afgelopen periode van soms nulrentes of zelfs lager.

Dat weegt op verschillende manieren op de beurzen. Ten eerste wordt door de hogere rente de economie zelf afgeremd. Dat is de bedoeling van de centrale banken, de sterke vraag indammen zodat het prijspeil vanzelf daalt. Minder vraag, meer aanbod.

Aan de andere kant geldt een hogere rente ook als katalysator voor een dalende beurs omdat rente ineens een alternatief voor aandelen wordt.

Toen de beurzen vanaf 2013 min of meer continu stegen was het antwoord: TINA. There Is No Alternative.

Maar een rente van 4,5% op staatsobligaties en een rente van 7% op bedrijfsobligaties zijn opeens wel een alternatief.

En dan heb je nog het verhaal van waarderingen op basis van discounted cashflows. Het idee hierachter is dat de waarde van een bedrijf kunt berekenen door de toekomstige cashflows contant te maken.

Hoe hoger de rente, hoe lager de contante waarde. Dat zie je dus nu ook en vooral bij technologiebedrijven, wiens winsten vooral (hopelijk) in de toekomst liggen.

Energie moet omlaag

De energie-component van het inflatiecijfers is wel degelijk al aan het dalen maar nog niet genoeg. Olie wordt weliswaar goedkoper en ook vele grondstoffen zijn al een belangrijk deel van hun stijging kwijt, maar gas en elektriciteit zijn een groot probleem in Europa.

Vandaar dat iedereen de gasprijs met argusogen in de gaten houdt. Deze is deze week gedaald tot onder de €200 (€190 op vrijdagmiddag) maar blijft erg volatiel. De reserves zijn goed aangevuld in de Europese landen, maar een koude winter zal de vraag extra doen toenemen.

Al naar gelang de omwisselcapaciteit van gas (vloeibaar naar gasvorm en vice versa) meer toeneemt, zal het verschil tussen de Amerikaanse gasprijs en de Europese verder afnemen. Op het hoogtepunt eind augustus zat er een factor tien tussen.

Europees gas 7 keer zo duur

Momenteel is dat een factor 7. Wie dat zelf in de gaten wil houden kan dat op deze manier doen:

De Amerikaanse gasfuture vind je hier: Henry Hub: momenteel $7,60

De Europese TTF-Future vind je hier: www.theice.com: momenteel €186

De Amerikanen meten in mmbtu (miljoen British Thermal Unit) , in Europa is dat in MWH (megawattuur). De omwisselfactor is 3,412. Je moet dus de Amerikaanse prijs vermenigvuldigen met 3,412 om op de Europese eenheid te komen.

Nutteloos weetje: De definitie van een BTU is:

de hoeveelheid warmte die nodig is om de temperatuur van een pond avoirdupoids aan water met één graad Fahrenheit te verhogen.

Sommetje:

$7,60 * 3,421 = 25,94

Daarna nog even corrigeren voor de eurodollar maar die staat ongeveer op 1. Dan is de factor 186/26 = 7,15. Europees gas is dus 7 keer zo duur als Amerikaans gas.

Bottleneck is capaciteit

Het goede hieraan is dat er voldoende arbitrage mogelijkheden zijn voor energiebedrijven qua prijsstelling. De bottleneck is met name capaciteit. In Europa wordt nu met man en macht gewerkt aan meer hervergassingscapaciteit.

In de Eemshaven liggen inmiddels twee platformen, waaronder die van Exmar en deze zijn nu in gebruik.


Men verwacht tot einde dit jaar 18 schepen met LNG te kunnen verwerken. Nederland heeft al een grote terminal in Rotterdam staan.

Ook de Duitsers zijn volop bezig, net als andere Europese landen. Daar ligt het niet aan.

Exportfaciliteiten kritieke factor

De echte bottleneck zit bij de export nu vanuit Amerika. Eén van de uitgaande terminals had last van een brand en kreeg te maken met milieuvergunningen van de Amerikaanse overheid. Toen dit gebeurde zag je iets raars in de gasmarkt.

De Europese gasprijs schoot omhoog, omdat er minder gas naar Europa kwam. De Amerikaanse gasprijs dook echter in elkaar, omdat er geen exportcapaciteit was. Wie dit het goedkoopst aanbood, ging voor. Marktwerking in optima forma.

De komende jaren zal er zowel aan export- als importzijde flink geinvesteerd worden in infrastructuur. Als de Russen niet oppassen, ligt over twee jaar alles klaar en hebben we het Russische gas helemaal niet meer nodig. Poetin, als hij er dan nog is, zal dan onder de Amerikaanse prijzen moeten duiken.

Dat is allemaal nog ver weg, voorlopig moeten we het hier mee doen. Weet echter wel dat er met man en macht aan uitbreiding van de capaciteit gewerkt wordt en dat aan de import van Amerikaans gas ( en ook uit andere landen) nu heel veel geld verdiend wordt.

In die zin is het dus letterlijk een kwestie van tijd voordat de gasprijs verder wegzakt.

Drie aandelen getroffen door gasprijs

In dit magazine vind je drie aandelen die daar rechtstreeks of indirect mee te maken hebben. Degelijke bedrijven die desondanks hard gedaald zijn door enerzijds vrees voor erger en anderzijds inderdaad tijdelijke tegenvallers.

Voor beleggers met een wat langere tijdshorizon kan dit interessant zijn omdat waarderingen uiteindelijk wel weer zullen herstellen eens de situatie op de energiemarkten stabiliseert dan wel normaliseert.

Dat kan even duren, maar zei Buffett niet altijd: de aandelenmarkt is een plaats waar ongeduldige mensen geld overmaken naar geduldige mensen?

PS In de podcast deze week praat ik met Jordy Beuving onder andere over de chipmarkt, over inflatie en over Ethereum. Aandelen die langskomen zijn Shell, OCI, Just Eat en Pharming.

PS nog geen lid van De Aandeelhouder? Als lid krijg je elke zaterdagochtend een uitgebreid online beursmagazine, krijg je toegang tot al onze Premium artikelen en kun je vragen stellen en kijken naar de tweewekelijkse Q&A-webinars.

Ook vind je op De Aandeelhouder dan een koersdoelenpagina waar van meer dan 100 Nederlandse en Belgische aandelen de analistenadviezen en koersdoelen bijgehouden worden.

Join the club, lid worden doe je hier.

De Aandeelhouder TV

december 4, 2022

2023 wordt positief jaar voor beleggers

december 2, 2022

Positieve week 48 – 02dec22

december 2, 2022

ASML, BESI, Adyen, Prosus, Meta, Alphabet, Amazon & Apple | DeAandeelhouder Podcast Afl. 100

december 2, 2022

Chinese testen en inflatiecijfers VS | 2 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
03 dec 08:50 Redactie

De Aandeelhouder Magazine via website

02 dec 14:09 Redactie

Macro: Lang leve Jerome Powell!

02 dec 09:42 Bas Heijink

Eurodollar: is de bodem gezet?

01 dec 09:29 Nico Inberg

Euforie bij techfondsen: Powell haalt voet van gaspedaal

30 nov 12:03 Redactie

Adyen via Rendement Certificaat: Zo werkt het

Het laatste beursnieuws