Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jaap Koelewijn - dinsdag, 30 april 2019 14:04

De markt verslaan?

We willen handelen

Er zijn onderzoeken waar je de vraag bij kunt stellen hoe betrouwbaar ze zijn. Deze week publiceerde het bedrijf S&P een onderzoek naar de prestaties van actief beheerde Nederlandse beleggingsfondsen. Ik kan de samenvatting kort houden. Op jaarbasis slaagt ruim 80% van de fondsen er niet in om – na kosten – de relevante benchmark te verslaan. Nu produceert S&P zelf indexen en indexfondsen, dus je zou kunnen zeggen dat de uitkomst al bij voorbaat vaststaat. https://www.dexxi.nl/blog/niet-een-aandelenfonds-verslaat-de-index/

Dat is niet helemaal waar. Bijna wekelijks verschijnen er serieuze academische studies waaruit keer op keer hetzelfde blijkt. Het lukt je  niet om de markt te verslaan. De belegger maakt kosten, neemt foute beslissingen en vaak neemt hij teveel risico. Wat daarbij komt, is dat als je eenmaal een foute beslissing hebt genomen, je eerst het verlies moet compenseren en dat je daarna pas toekomt aan het behalen van extra winst.

Waarom blijven mensen hun geld dan in actief beheerde fondsen steken? Ik denk dat daar twee verklaringen voor zijn. De eerste is dat mensen altijd de hoop hebben dat zij het bij het rechte einde hebben. Underperformen is iets wat die andere sukkels doen. Nee, wij hebben een algoritme dat de markt wel kan verslaan. Kijk maar, de backtest bewijst dat.  Noem het hebberigheid, noem het over optimisme, maar aanvaarden dat je een sterveling bent die fouten maakt, is een  ondraaglijke gedachte.

De tweede verklaring is dat we graag verhalen willen horen en graag met ons geld bezig willen zijn. Elke dag naar de site van eg FD en IEX. Kijken of er nog nieuws is en nadenken over wat je zou willen doen. Ik spreek nu voor mijzelf. Niets doen is zo saai en het kan toch niet zo zijn dan je door heel weinig te doen het beter doet dan de actieve beleggers. En toch is dat zo.

Geen mooie verhalen, geen stoere praat aan de bar. Nee, gewoon passief achteroverleunen.

De Aandeelhouder TV

augustus 14, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

augustus 14, 2020

Flow Traders profiteert van onrust | 14 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 13, 2020

AEX 13 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 13, 2020

Geen fijne tijd voor financials | 13 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
13 aug 08:34 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: EU-taxonomie – Een gids voor duurzaam herstel

12 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk

11 aug 14:35 Marco Knulst

GOLDEN CROSS euro inflation linked bonds

11 aug 09:04 Van Eck

Goudprijs bepaald door financiële markten

10 aug 11:10 Nico Bakker

RANDSTAD bulls aan het roer

Het laatste beursnieuws