Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

De Insta wereld

De Insta wereld
27 sep 2021 om 16:27

We zagen een stelletje (Brain en Gabrielle Petito) op het RTL nieuws dat op Intragram een lange ‘gelukkige’ tijd deelde met de rest van de wereld, waarbij ze Amerika rondreisde en overal leuke gelukkige foto’s plaatste met mooi achtergronden. Maar helaas bleek het stel in de echte wereld niet echt gelukkig te zijn, want de vrouw (Gabrielle) werd ineens dood gevonden en was door een misdrijf om het leven gekomen en haar partner (Brain) is ineens spoorloos en voortvluchtig en heeft een prijs op zijn hoofd van 30K.

Dit is helaas ook een beetje het beeld, dat ik persoonlijk krijg van de beurs. Vanbuiten ziet het er allemaal fanatisch en gelukkig uit, maar in realiteit is het minder mooi. Want als iedereen zo gelukkig is in de huidige economische situatie, waarom hebben we dan meer dan ooit mensen met mentale problemen, die aankloppen voor geestelijke hulp? En als de economie zo enorm groeit en iedereen een baan kan hebben, waarom moeten we dan de rente op historisch lage niveaus houden? We gaan een paar willekeurige probleempjes langs en iedereen moet maar zijn eigen conclusies trekken.

China

InstaChina

In hetzelfde Instawereldje zien we al tijden dat China mega woningprojecten en hele steden uit de grond stampt, dat is in vergelijking tot onze stroperigheid, vele procedures, Co2 eisen, milieuregels en enorme woningtekorten een fantastisch iets. Echter toen we jaren geleden voor het eerst berichten kregen over dat er spooksteden waren waar niemand woonde en dat 20 procent van alle Chinese woningen leeg stond negeerden we dit en hoorden wij niets meer door een mega groei van de economie en de lage rente. Alles ging helemaal toppie totdat het nieuws uitkwam over vastgoedreus Evergrande.

Deze Chinese mega projectontwikkelaar komt iedere dag weer een stapje dichterbij een faillissement. Vorige week maandag gaf dat verhaal een kortstondige daling, maar ondanks dat dit bedrijf een schuld heeft van 260 miljard euro en de problemen alleen maar groter worden zijn we op de beurs na 1 dag alle problemen vergeten. In mijn idee zou het failliet van dit bedrijf een enorme impact moeten hebben op de wereldeconomie (zie NRC). Bouw is een enorme motor van de Chinese economie (de vastgoedsector in China is verantwoordelijk voor zo’n 25-30 procent van het bruto binnenlands product). En het bedrijf heeft ook nog dochters in andere sectoren, die in de problemen kunnen raken (zoals elektrische autoproducten), er is een enorme gevolgschade op de rest van de vastgoedmarkt en de bouwsector (bouwbedrijven, makelaars, verhuurders, andere vastgoedreuzen) en ook andere bedrijven met grote schulden zullen anders bekeken gaan worden. En vergeet dan niet dat China de motor van de wereldeconomie was.

Nogmaals grote wereldwijde gevolgen

Grote aantallen Chinese werknemers zijn al vanaf april niet betaald en veel Chinese particulieren zitten met geld in dit bedrijf. Maar ook internationale beleggers zitten in dit bedrijf belegd. De topman is ook ‘zielig’ want die was volgens Forbes in 2017 nog goed voor 45,3 miljard dollar en daar is nu nog maar 13,4 miljard dollar van over. Met de topman hoeven we dus geen medelijden te hebben, maar met de gewone Chinees en de rest van de beleggers wel. Hoe dit gaat eindigen weten we niet, maar enige vorm van voorzichtigheid rond all time high’s zou op zijn plaats zijn. Zie bijv. SeekingAlpha.

China verbood de Bitcoin

Los van het Evergrande-verhaal is China al een tijd bezig met het meer in het gareel krijgen van de economie. Gokbedrijven worden aangepakt en online games mogen maar een paar uur in de week gespeeld worden. Daarbij kwam vorige week dat alle transacties in Crypto valuta in de toekomst illegaal worden. Dit had ook direct grote gevolgen voor de Bitcoin en andere Crypto’s. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel Bitcoins er (geoogst) gemijnd worden in China. Maar mogelijk zijn we dit ook zo weer vergeten en gaan we door naar de volgende fantasie of toch niet?

Bitcoin

Onze Semi’s zijn beter?

Om nog even in het Instagramfantasieverhaal te blijven, het valt het me op, dat klaarblijkelijk onze  Nederlandse semi-conductor bedrijven veel beter zijn dan alle andere op de rest van de wereld. Want ook al gaan andere Chip bedrijven in correctie, wij doen in Amsterdam niet of nauwelijks mee omlaag. Nu denk ik dat de realiteit ook weer anders is. Helemaal als we bijvoorbeeld beseffen, dat energieprijzen enorm stijgen en bedrijven zoals ASML enorm energie intensieve bedrijven zijn….

 

TSM

Kwaliteit

Maar even een ander voorbeeld, Taiwan Semiconductor (TSM C). Dat aandeel handelt rond de 115,64 USD en heeft een koerswinstverhouding van nog geen 30. De koers van dit bedrijf is al langer in een correctiefase en staat onder de Twindicator, dus op een verkoop. De Twindicator staat namelijk op 117,61 USD.

 

Intel corp

Intel Inside

Ook Intel doorloopt min of meer dezelfde beweging. Maar INTC (Intel) staat wel weer boven de Twindicator! Een koop dus nadat ze van 70 dollar teruggevallen zijn tot ruwweg 52,50 dollar en slechts 12 keer de verwachte winst handelen.

ASML handelt met een koerswinst verhouding van 65,4 keer de verwachte winst en is in de periode dat andere aandelen tijdelijk daalden alleen maar verder gestegen. Natuurlijk kan je met enige fantasie negatieve patronen herkennen in de Candles van ASML, maar harde verkoopsignalen zijn er nog steeds niet.

ASML

Soxx geven warmte

Nu moet ik wel bekennen dat ASML enigszins in lijn beweegt met de Philadelphia Semiconductor Index (SOXX), maar ook in die index hebben we grotere tussentijdse correcties gezien en dat hebben we in ASML niet gezien. Dus hoewel ASML veel duurder is dan de rest deed de koers het wonderlijk wel. Maar aan ieder sprookje komt een einde.

Phil Semiconduct

Nog een Instagram fantasie?

Denken mensen nu echt dat de banken wel verplichtingen krijgen i.z. witwasregels en andere wetgeving en Adyen-achtige betaalbedrijven hebben hier dan geen last van? Sowieso handelt Adyen 222,4 keer de verwachte winst. Reken dan maar uit hoeveel procent groei je de komende tijd moet hebben om dat te rechtvaardigen?!?

Adyen

Een loterij

Als intermezzo kijken we nog even naar de AEX. Die staat ondanks een Evergrande, gewoon boven de Twindicator en dus op een koop. Let wel op want de Twindicator staat op 780,02 en het is net de Staatsloterij; Hij kan zo maar vallen!

AEX

Dan even Amerika.

Na eerdere verkoopsignalen in de Russell2000 werden deze aan het einde van de week ook weer teniet gedaan door een stijging. Ook hier geen effect van China en ook de FED met een nu snel naderende tapering maakte geen indruk. Het Twindicator niveau is 2.228,99 punten.

 

Russell2000

InstaEconomie

Toch nog even over de InstaEconomie. Want we doen alsof er geen inflatie is, dan wel deze heel tijdelijk zal zijn. En dus kijken we dan ook even niet naar de vervoerskosten, voedselprijzen en energieprijzen. Bij de beoordeling van inflatie kijken we steeds naar de inflatiecijfers ex-voedsel en energie. Maar kan iemand bijv. even naar de gasprijs grafiek hieronder kijken en dan de spreekwoordelijke bus pakken naar het Westland waar we onze groente verbouwen en dan even een tuinder vragen waar we de warmte en andere energie vandaan halen? Aardgas? Kijk eens naar de grafiek van de gasprijs in de UK. Dit is geen Brexit-effect, wij hebben hetzelfde verhaal en een soortgelijke grafiek. Geen wonder dat we het weer hebben over Gronings-gas.

Gas prijs UK

Bron: BBC

Rente blijvend laag?

Met deze hoge gasprijs in gedachte gaan we zo naar de beslissingen van de FED en de ECB kijken. Is het normaal om de rente niet te verhogen tijdens inflatie? En laten we ook nog maar even een klein sprongetje terug naar het vastgoed maken met de snel stijgende huizenprijs in Nederland en de rest van Europa. Immers ik zag allerlei huilende Chinese beleggers die al hun spaargeld in Evergrande hadden gestopt en op TV met zelfmoord dreigden als hun geld weg was en de overheid niets zou doen….

Ook in Nederland zitten allerlei privé (kleine) beleggers met aanvullend pensioengeld in commercieel vastgoed. Nu lijkt het allemaal nog goed te gaan, maar wat als de rente toch gaat stijgen, of er toch effecten uit China of de rest van de wereld komen? En wat als je snel moet verkopen? Vastgoed is per definitie illiquide, ook al denken mensen – omdat een huis in het huidige tijdsgewricht zo gemakkelijk verkocht wordt – dat dit altijd zo is… Ik zou zeggen: dan moet je maar even met oudere mensen met een goed geheugen praten, want de huidige situatie is alles behalve normaal. In het verleden was het heel vaak zo dat een huis (of ander vastgoed) niet snel verkocht werd.

De herfst is begonnen en dus de zomer is over

Denk daar ook maar eens aan in het licht van een vakantiehuisje als belegging. Want ja, je kunt tijdelijk geluk met de waarde van je vakantiehuisje hebben, maar dit komt door de lage rente en door het Coronavirus. Want door Covid19 bleven vele in eigen land en dus was er vraag naar huisjes. Echter het virus dat gaat net als de lage rente ook niet eeuwig blijven.

Sprekende over rentestijging

De weekgrafiek van de Duitse Bunds geeft duidelijk een negatieve beweging aan.

Bunds lang

Ook als we even inzoomen en naar de kortere dag grafiek van de Bund kijken dan zien we lagere obligatiekoersen en dus hogere rentes (yields).

Bunds kort

De FED is wet

Een belangrijk event de afgelopen week was weer de FED meeting. De FED kan met een aanpassing (lees aanscherping) van het beleid komen als de economie in een vertraging komt, of met een andere aanpassing als de inflatie alsnog iets minder tijdelijk blijkt.

De markt reageerde positief omdat het FOMC meer “havikachtig” was ten opzichte van de verwachtingen. Wel start men dit jaar komt er een afbouwprogramma van 6-10 maanden. Dit is veel eerder dan eerder verwacht maar de markt reageert hier niet op. De FOMC “DOT’s” (de meningen vna de verschillend Members (leden) impliceerden een grotere kans op renteverhogingen in 2022. Ook dit is eerder dan de markt verwacht maar ook hier werd niet op geregeerd.  De rentecurve vervlakte als reactie op de relatief agressieve beleidskoers. De mogelijk toekomstige aanscherping brengt een verhoogd marktrisico met zich mee. Maar omdat de Federal Reserve het verhaal op een agressieve toon bracht tijdens de beleidsaankondiging en op de persconferentie was de markt gerustgesteld.

In de persconferentie was de voorzitter Powell onvermoeibaar in zijn pogingen om het pad van renteverhogingen te “ontkoppelen” van het pad van het geleidelijk afnemen van de aankoop van activa (het Tapperen). Wat inhoudt dat theoretische de start van de ene geen invloed heeft op de timing van de andere. De FED is er niet in geslaagd de markt te overtuigen van dit verschil in timing, aangezien de korte rente steeg om de agressieve neiging te weerspiegelen…

Zie ook even de commentaren over de FED bijv.  SeekingAlpha

S&P 500

De S&p500 heeft een verkoopsignaal, want staat nog steeds onder de Twindicator.

Geen sluiting ivm het schuldenplafond?

Het lijkt een jaarlijkse show maar ook dit jaar weer bereidt het Witte Huis zich voor op mogelijke sluiting van alle overheidsfuncties nu leiders weer worstelen met deadlines van het schuldenplafond. Ook dit gaan we weer zien.

Bloedbad in zicht

Toen ik de crash van 1987 meemaakte hadden we nog in Amsterdam fysieke handel en weet ik nog goed hoe handelaren van het toilet getrokken werden om door te stellen en liquiditeit te generen. In London hadden we het SEAC? Wat toen de eerste vorm van schermenhandel was, hier werden stekkers uit systemen getrokken en stelde (bijna) niemand meer.

We hadden market orders (Bestens) en dus je wist zeker dat je uitvoering kreeg. Oké de prijs was niet bekend maar dat was dan ook een keuze. Nu worden vele beleggers “beschermd” door hun broker en mogen zij in drukke markten geen Bestens orders opgeven. Dat klinkt goed omdat je voorkomt dat een belegger een gekke prijs krijgt die hij niet wil.

Nu denkt u wellicht limiteren is een oplossing maar nee je heb tegenwoordig regels van de beurs dat als je order te ver buiten de quote (actuele prijs) ligt, de order geweigerd en automatisch gecanceld (geroyeerd) wordt. Daarom heb je tegenwoordig in ‘fast markets’ standaard grote prijsschommelingen en dus zit je zelfs met real time data vaak buiten de quote…. Kortom ik heb mijn grote twijfels over de ordentelijkheid en eerlijkheid van de markten in een stress situatie en vraag me openlijk af of bescherming van beleggers echt voor de beleggers werkt?

Facebook

Als extra bericht omdat we het toch over Instagram hebben… In Facebook hebben we overigens  verkoopsignalen.

Meer doden dan Spaanse griep

Afgelopen week hadden we naast beursrecords ook een ander triest record. Namelijk we hadden meer doden in de VS aan Covid19 dan aan de Spaanse griep. Natuurlijk in 1917 hadden we veel minder inwoners in de VS en dus procentueel hadden we toen veel meer doden dan nu, maar het is in de VS net als de rest van de wereld dus geen normaal griepje zoals sommige beweren.

Ander schokkend nieuws kwam er uit de VS:

kill the poor

De rijkste 400 families van Amerika betalen gemiddeld een veel lager belastingtarief dan de gemiddelde Amerikaanse belastingbetaler. Zie CNBC Je zou juist verwachten dat de rijken gezien hun inkomen en vermogen meer belasting betalen….

Amazon maand

Goedkoop transport?

Dan kijken we nog even een bedrijf dat last heeft van vervoersprijzen en van hogere grondstoffen…

Nike en dit is gewoon een voorbeeld voor de rest van dit soort bedrijven (ook Adidas en andere hebben dit probleem en dit beeld). Maar Nike kwam met mindere cijfers en de koers kan gemakkelijk nog veel lager als we in grafieken geloven.

Nike

Toch nog even inflatie: The Global shipping costs

Omdat we leven in een geglobaliseerde wereld en productie van veel goederen buiten onze landsgrenzen plaats vindt, moet er veel vervoerd worden. Die vervoerskosten komen direct in de prijs van producten of gaan direct ten laste van de winst van de leveranciers. We kijken daarom naar een paar grafieken van energieprijzen.

(year-on-year, percentage changes)

container index

Bron: artikel van de ECB

Maar wie denkt dat de ECB ‘fake news’ is dan ook nog even een andere bron de Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), dit zijn wekelijkse spot prijzen. 18 december 2009 tot 23 juli 2021, op een aantal standaard geselecteerde routes. Let op na juli zijn de prijzen alleen nog maar verder omhoog gegaan.

containers

Bron: UNSTAD

Inflatie bescherming

Kijkende naar de energieprijzen en de containerprijzen zou je haast denken dat we inflatie moeten krijgen. Wellicht moet u zich laten voorlichten door uw adviseur over wat voor u de beste bescherming kan zijn. Er zijn vele producten zoals Inflatielinked bonds, (hoog) dividend aandelen, goed gespreide aandelen portefeuilles, aandelen van bedrijven die grondstoffen omhoog halen (maar daarvoor moet je breed gespreid zitten, want het kan altijd tegen vallen),  Goud en zilver, Vastgoed beleggingen (maar dan ook liever beursgenoteerd en gespreid), etc. wellicht in een aparte column kom ik daarop terug.

Nog even: Duitsland alleen bij het EK belangrijk?

Dit weekend waren de Duitse verkiezingen. Merkel gaat met pensioen en een meer linksere koers wordt verwacht. In mijn tijd (lees vroeger) bleven we met een team traders en analisten daarvoor nachten op, om direct in te spelen op de veranderingen. Maar na zo veel jaren Merkel en een 1 Europa lijkt het nauwelijks van invloed. Toch kunnen energiekeuzen en andere politieke beslissingen van onze buren ons wel degelijk hard raken…

Tot slot

Hoofdredacteur Andre Vos van het blad Pensioen Pro zei iets heel belangrijks in de bijlage van het FD. “we zijn verslaafd geraakt aan goedkoop transport en gratis geld”. En dat is 100 procent een schot in de roos, kijk maar naar de UK waar we altijd goedkope (buitenlandse) truckers binnen haalde en nu na Brexit hebben we lege supermarkten, rijen voor de Benzinepompen (geen brandstof) en geen Milk shake bij McDonalds… en laten we nu net in de rest van de wereld door o.a. container prijzen en Gas prijs met inflatie en ook oplopende transportkosten te maken krijgen … Het kon wel eens een perfect storm worden.

Disclaimer:

Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.

De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.