Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

De drie tips van: Stefaan Casteleyn

De drie tips van: Stefaan Casteleyn
23 dec 2023 om 10:00

Tegen het einde van het jaar is het tijd om slechts kort even terug te blikken, maar vooral: vooruit te kijken.

Dat doen we bij De Aandeelhouder met een aantal beursanalisten die nauw aan ons verbonden zijn. Met vandaag: Stefaan Casteleyn, van 1Vermogensbeheer.

  1. D’Ieteren 

Het beursgenoteerde D’Ieteren is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een holding met 5 belangrijke onderdelen: de oorspronkelijke import van de VW-groep in België (auto), Belron (Carglass), TVH (verdeling van onderdelen voor zware machines), PHE Holding (glasvervanging) en Moleskine (luxe schriftjes en aanverwante artikelen

Het kroonjuweel van D’Ieteren blijft echter Belron (Carglass) waar vorig jaar de vroegere CEO van AB Inbev, Carlos Brito, werd aangesteld als CEO. Carlos Brito brengt uiteraard enorm veel ervaring mee als bedrijfsleider van de enige echter Belgische Blue Chip.

Carlos Brito heeft echter ook heel veel ervaring in fusies en overnames dus het mag wel verwacht worden dat er bij Belron één of ander “liquidity event” staat te gebeuren. Het meest waarschijnlijke scenario is een aparte beursnotering voor Carglass in de V.S. in 2024 of 2025.

Dit zal dan sommige Private Equity spelers de kans geven om uit te stappen aan waarschijnlijk toch wel een duidelijk hogere waardering dan hun instap enkele jaren geleden.  D’Ieteren biedt dus de relatief unieke combinatie van een stabiele inkomstenstroom met een call optie op een aparte notering (of nieuwe PE-deal  ?) voor Carglass.

  1. Sofina 

Er was een tijd toen Sofina “De schone slaapster” van de Brusselse beurs werd genoemd. De reden voor deze weinig flatterende naam was het feit dat Sofina, als holding van de vermaarde familie Boël, extreen weinig communiceerde betreffende de investeringen van de holding en zo de indruk wekte dat er effectief niets gebeurde.

Sinds enige jaren communiceert Sofina echter wel transparant en zo werd de afgelopen jaren duidelijk dat er heel wat succesvolle investeringen in Private Equity, o.a. in India, werden gemaakt.

Sofina werd hiervoor enkele jaren zelfs beloond met een waardering die op het hoogtepunt zelfs een premie van 30 % inhield.

Ondertussen is de waardering echter opnieuw gedaald tot een discount of korting van 25 %.Aan de huidige waardering is Sofina volgens ons de ideale manier om te investeren in Private Equity via hun investering in kwaliteitsvolle gespecialiseerde fondsen die o.a. posities hebben in toekomstgerichte bedrijven zoals Byte-Dance (TikTok) en Graphcore (AI).

  1. X-FAB

X-FAB is de “fabriek” ( concreet 6 productiefaciliteiten: 3 in Duitsland, 1 in Frankrijk, 1 in Maleisië en 1 in de V.S.) waar chips worden geproduceerd die in belangrijke mate door zustermaatschappij Melexis worden uitgetekend. Het betreft in eerste instantie computerchips voor de autosector maar er zijn ook meer en meer toepassingen voor de medische en grafische sector.

Nu is de autosector zelf geen groeisector meer maar het aantal computerchips per auto neemt nog wel potentieel toe. Dit om 3 redenen, vergroening (een elektrische auto bevat een veelvoud aan chips in vergelijking met een conventionele auto), veiligheid (allerlei systemen van automatisch remmen bij gevaar, aanpassing bij afwijking van rijstrook, etc.) en ten derde entertainment (auto’s worden gezegend met allerlei kleurtjes, schermen, etc., etc.).

X-FAB heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in productiecapaciteit en deze is nu helemaal beschikbaar om tegen 2026 de omzet te verhogen naar 1,5 miljard USD en hier een marge tussen 30 tot 35 % uit te halen.

Deze productiecapaciteit past perfect in de doelstelling van zowel Europa en de V.S. tot “onshoring” wat dus betekent dat men de productie van computerchips terug wil brengen naar Europa en de V.S. om niet te veel afhankelijk te zijn van Azië.

X-FAB is dus op het juiste moment correct gepositioneerd voor deze evolutie. De economische conjunctuur zit op korte termijn wat tegen en dit zal de totale autoverkopen drukken maar de basistrends zoals hierboven beschreven zullen zich onvermijdelijk realiseren.

Als X-FAB in 2026 effectief een EBITDA van 500 miljoen behaald (dit is het laagste punt van de range) dan lijkt een waardering EV/EBITDA van 6 toch wel realistisch. X-FAB komt dan aan een waarde van 3 miljard € of iets meer dan het dubbele van de huidige koers.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.