Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

De drie tips van: Jordy Beuving

De drie tips van: Jordy Beuving
29 dec 2023 om 09:49

Tegen het einde van het jaar is het tijd om slechts kort even terug te blikken, maar vooral: vooruit te kijken.

Dat doen we bij De Aandeelhouder met een aantal beursanalisten die nauw aan ons verbonden zijn. Met vandaag: Jordy Beuving, van Team De Aandeelhouder.

Beleggingstip 1

De beste beleggingstip die ik kan verzinnen is geen aandelentip maar een boekentip. Gegarandeerd rendement in de vorm van unieke inzichten en kennis over de meest interessante techsector die er bestaat: de chipindustrie.

Zeker gelet op de enorme koersstijgingen het afgelopen jaar voor aandelen in deze industrie een must-read voor een ieder die reeds belegt of overweegt te beleggen in bedrijven zoals NVIDIA, ASML, ASM, BESI, AMD, TSMC of Intel. Een absolute aanrader.

Maar ook om alle ontwikkelingen omtrent kunstmatige intelligentie (AI) beter te kunnen begrijpen en duiden – iets wat als belegger de komende jaren cruciaal zal zijn – biedt dit boek een berg aan kennis.

Het boek betreft Chip War van auteur Chris Miller:

Beleggingstip 2

Afgelopen jaar stond volledig in het teken van kunstmatige intelligentie (AI). Heel simpel beredeneerd is AI niets anders dan data gecombineerd met rekenkracht.

Data is daarom goud waard en zal de komende jaren voor zowel de grote als de kleinere bedrijven steeds belangrijker worden.

Het gebruiken en verwerken van data gebeurd steeds vaker middels de cloud. Denk daarbij aan Amazon Web Services, Microsoft Azure en het Google Cloud Platform.

Bedrijven gebruiken vaak meerdere, verschillende clouddiensten en -applicaties. De digitale infrastructuur van bedrijven wordt daardoor steeds groter. Dit resulteert in een complexe IT-infrastructuur.

Het probleem dat daardoor ontstaat is een gebrek aan overzicht. Inzage verkrijgen in de status, veiligheid en eventuele problemen van deze complexe digitale infrastructuur is dan ook noodzakelijk.

Dat is precies het probleem waar het Amerikaanse softwarebedrijf DataDog zich op richt. Het monitoren en analyseren van de complexe digitale infrastructuur van organisaties.

Dat de behoefte bestaat aan dergelijke oplossingen moge duidelijk zijn. In 2017 rapporteerde DataDog nog slechts een omzet van circa $100 miljoen. Tegen 2020 verzesvoudigde de omzet en lag de omzet op $600 miljoen. Over de afgelopen 12 maanden rapporteerde de onderneming een omzet van $2 miljard.

De softwaregigant heeft inmiddels een marktkapitalisatie van ruim $40 miljard en heeft daarmee ongeveer dezelfde omvang als Adyen.

Hoewel de omzetgroei inmiddels wat afzwakt zijn de toekomstige groeivooruitzichten, mede vanwege de opkomst van AI, nog steeds erg positief.

Toegegeven: de waardering van de aandelen is stevig. Maar met een business-model gericht op wederkerende inkomsten, hoge marges, een sterke balans, positieve groeivooruitzichten en een duidelijke focus op het verbeteren van de winstgevendheid is dit wat mij betreft zeker een aandeel om het komende jaar in de gaten te houden.

Onlangs voor DeAandeelhouder.nl een korte video opgenomen met wat meer uitleg over Datadog. Hieronder kun je die bekijken:

Beleggingstip 3

Dit bedrijf biedt een manier om op een degelijke manier te profiteren van een aantal groeitrends die de komende jaren verder zullen doorzetten. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie, de overgang naar elektrisch en uiteindelijk autonoom rijden en in mindere mate de groei van het aantal datacenters.

In plaats van speculatieve ‘gokaandelen’ zoals bijvoorbeeld PlugPower (-65% YTD) of Tritium (-86% YTD) kijk ik persoonlijk liever naar wat meer gevestigde namen die zullen gaan profiteren van deze groeitrends.

De Duitse chipproducent Infineon Technologies kan ondanks de competitieve en cyclische(!) markt waarin het opereert weleens gaan verrassen de komende jaren.

Infineon ontwikkelt en produceert microchips gericht op elektriciteit/vermogen. Een totaal andere markt dan bijvoorbeeld microchips gericht op rekenkracht of geheugenopslag.

Alhoewel een vraagexplosie zoals we dat bijvoorbeeld bij NVIDIA zagen niet zal gebeuren zijn er een aantal interessante groeidrijvers waarvan de onderneming de komende jaren van zal profiteren.

De energietransitie bijvoorbeeld zorgt ervoor dat er meer elektriciteit zal worden gebruikt en daarmee neemt de vraag naar deze power semiconductors toe. Denk aan zonne- en windenergie, elektrische auto’s en laadpalen.

Maar ook andere ontwikkelingen zoals de groei van het aantal datacenters zal ervoor zorgen dat de toepassingen en dus vraag naar deze microchips zal gaan stijgen.

Niet voor niets dat partijen zoals Infineon massaal inzetten op capaciteitsuitbreiding.

Een ietwat technisch verhaal, maar van belang om mee te nemen, zijn de groeikansen die de markt voor zogeheten Silicon Carbide (SiC) chips biedt. Dit is een ander materiaal dan voorheen werd gebruikt en biedt meerdere voordelen. De geleidbaarheid van dit materiaal is bijvoorbeeld veel hoger, en dat biedt uiteraard voordelen voor wat betreft energie-efficiëntie.

Infineon zet reeds stevig in om te gaan profiteren van deze ontwikkeling en ziet haar kans schoon om marktaandeel te winnen in deze nieuwe markt. In Kulim (Maleisië) bouwt men een nieuwe fabriek gericht op de productie van deze SiC microchips. Die productiefaciliteit moet tegen 2030 goed zijn voor 7 miljard EUR omzet.

Het afgelopen jaar behaalde Infineon een recordomzet en winstgevendheid, en dat terwijl een aantal belangrijke markten (consumentenelektronica, PC-markt) nog niet volledig zijn hersteld. Die markten beginnen inmiddels ook aan te trekken.

Over de afgelopen 5 jaar lag de omzetgroei gemiddeld op 17% en de winstgroei op 20%. De onderneming is financieel gezond en doet regelmatig strategisch interessante overnames. Door de cyclus heen mikt de onderneming op een omzetgroei van 10% met inzet op het verbeteren van de marges en winst.

Infineon is prima gepositioneerd om de komende jaren te gaan profiteren van meerdere groeitrends. Voor beleggers met een horizon van een aantal jaar wat mij betreft een interessant bedrijf om op een alternatieve manier in te spelen op de energietransitie.

Tot slot

Iedereen die lid is van onze club, die onze wekelijkse podcast luistert, onze video’s op YouTube bekijkt, onze artikelen leest of ons actief volgt op social media: we zullen ons ook volgend jaar weer 100% – Nico ongetwijfeld zelfs 1000% – inzetten om er weer een mooi jaar van te maken en jullie van kwaliteitscontent te voorzien.

Alvast een hele prettige jaarwisseling toegewenst en op naar een succesvol beursjaar in 2024!

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.