Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

De bitcoin: doe het niet

De bitcoin: doe het niet
28 dec 2017 om 12:24

Grillworst met kaas…

Het zijn van die momenten die ik liever snel wil vergeten. Onderweg naar de grillworst met kaas bij de lokale Albert Heijn werd ik aangesproken door een voormalige lezer van deze website. ‘Ik ben short gegaan in de bitcoin en dat leverde veel op’ deelde hij volstrekt ongevraagd aan mij mee.  Ik geef dan altijd een kort antwoord. Deze keer was dat ‘meneer ik ben blij voor u’. Ik denk dan in dit soort gevallen aan iets wat mijn oma altijd zei. ‘De domste boeren hebben de grootste aardappels’.

Helaas was mijn antwoord niet afdoende, want hij wilde mijn visie op deze cryptomunt horen. Eigenlijk is dat een gekke vraag. Hij had immers al met succes belegd en waarom zou je dan mijn visie willen weten. Ik heb wel een vermoeden. Als ik zeg dat ik het niets vind, dan kan hij een dag later kraaien dat hij het lekker beter wist. Als de bitcoin stijgt, dan kan hij beweren dat ik hem onvoldoende gewaarschuwd heb.

Ik koos voor de frontale aanval. Geen nuances, geen subtiele beschouwingen, maar een duidelijk oordeel en advies.

Even terug naar de basisbegrippen van beleggen. Je steekt je geld in iets – een bedrijf, obligaties, huizen of landerijen – waarvan je verwacht dat het een bepaalde winststroom zal opleveren.  Die winst hoef je niet nu te realiseren, maar dan op zijn minst op enig moment in de toekomst. Beleggen is ook het aanvaarden van risico’s. Als Unilever minder voor zijn margarinedivisie krijgt dan verwacht, zal de koers van het aandeel dalen. Als de olieprijs stijgt, dan zal het aandeel Koninklijke Olie meer waard worden.  Hoeveel die waardeverandering is, weet je niet vooraf. Waar het om gaat is dat je bij een goede spreiding van je geld over verschillende beleggingen vroeg of laat een beloning krijgt. Alleen als de wereld vergaat, wordt dat anders.

Wat koop je nu als je in de bitcoin – of aan andere cryptomunt – belegt. Je koopt weinig anders dan een pakketje wiskundige formules, ook wel aangeduid als blockchain. Met die blockchain zou je een hoop kunnen doen. Met mooie van de Blockchain is dat de formule ( met de kennis van nu…) niet te kraken is. Alleen de ontvanger van een blockchain kan de code met zijn eigen sleutel ontcijferen. Verder is een blockchain code onderdeel van een veel groter systeem, waarbinnen alle andere gebruikers ook toestemming moeten geven voor een transacties.

De techniek is in potentie veelbelovend, maar het is tot op heden volkomen onduidelijk hoe er geld  er verdiend gaat worden. Het lijkt sterk op de begintijd van het internet. Het was allemaal heel interessant en er zaten zeker goede ideeën tussen, maar hoe er geld verdiend ging worden en wie dat zou gaan doen, daar hadden we geen idee van. Vele honderden miljarden dollars verder weten we wie er aan kunnen verdienen.

Zoals ik er nu tegenaan kijk is de bitcoin een klassieke hype. Mensen hebben geen idee wat ze kopen. Ze stappen in met de verwachting dat er nog iemand is die dommer is dan zij zelf zijn. Er komt een moment dat ze er achter komen dat ze zelf de domste zijn.

Zolang het onduidelijk is welk verdienmodel er achter de Bitcoin zou kunnen zitten moet je er niet aan beginnen. Het lijkt me een recept voor heel veel ellende. Voor alle duidelijkheid : zelfs briljante wetenschapper kunnen  heel veel verliezen. Ik citeer Newton: “Long ago, Sir Isaac Newton gave us three laws of motion, which were the work of genius. But Sir Isaac’s talents didn’t extend to investing: He lost a bundle in the South Sea Bubble, explaining later, ‘I can calculate the movement of the stars, but not the madness of men.’

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.