Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

De beurs is net Portugal

De beurs is net Portugal
8 jul 2024 om 10:50

Nu kan je fan zijn van een paar topspelers, maar deze kunnen ook gewoon verliezen tijdens de penalty’s. Inderdaad ik heb het over mijn tweede favoriet Portugal. Zo kunnen ook de toppers (Magnificent 5?) op de beurs, nadat ze het ook jarenlang fantastisch deden met enorm succes, zomaar ineens het ‘geluk’ verliezen (al dan niet tijdelijk) en gaat het succes naar anderen.

Begin nieuw kwartaal

We zitten in het begin van het derde kwartaal en zoals ik vorige week al zei, zijn er grote verschillen in performance in de eerste helft van het jaar. Je kunt na een paar keer bescherming en een paar spreekwoordelijk ‘verkeerde’ keuzes, een negatief resultaat hebben.

De positieve verschillen zorgen er ook voor dat analisten voordat het cijferseizoen echt begint, hun verwachtingen moeten updaten (naar boven aanpassen) aangezien de koers ver boven het eerdere afgegeven koersdoel is.

Gek genoeg zorgden die aanpassingen omhoog dat begin van de week, de koersen van de winnaars verder opliepen. Ook het begin van het kwartaal zorgde voor oplopende koersen in de toch al opgelopen aandelen omdat er index producten gekocht werden. Even terug naar de vergelijking met het EK.

De Ronaldo van de beurs?

Al jaren lang is Nvidia een sterspeler en zij is bij vlagen nog steeds briljant. Maar helaas draai ik te lang mee en heb vaak meegemaakt dat een succes aandeel ook een einde kent. Sowieso heb je normaal correcties waarin zaken normaliseren.

In Nvidia heb ik al tijden geen correctie van enige betekenis gezien. We hadden vorige week zelfs even een verkoopsignaal in de Twindicator maar die draaide de volgende dag al weer. Persoonlijk zou ik niet verbaasd zijn als we eindelijk een correctie gaan zien. Let op het Twindicator niveau van 123,09 USD.

Nvidia
Nvidia

Micron Technologies (MU) mooie signalen

Onze Twindicator deed het weer top in Micron Technology. Het is er 1 uit het boekje. Eerst een val dan een herstel tot aan de Twindicator en dan weer een daling vanaf die lijn.

MicroTech
MicroTech

Mijn lieveling is en blijft Intel

Volgens sommige analisten is Intel een beetje een Marco van Basten van de Chip industrie (het was super en daarna ging het mede door blessures berg afwaarts. Intel was de topper tijdens de PC revolutie maar deed niet mee met mobiele telefonie (wat tegenwoordig krachtige mini computers zijn).

Echter terug naar de voetbal vergelijking: Persoonlijk zie ik er meer een Frenkie de Jong in, een huidige topper die onvoldoende opgesteld wordt en onvoldoende aandacht krijgt. Sowieso leuk te melden: we hebben eindelijk weer een koopsignaal in de Twindicator in Intel.

Intel
Intel

Jaar na jaar?

Sommige beleggers en analisten zien wat ze willen zien. Tesla is volgens sommige analisten überhaupt geen autoproducent maar een software producent, robotbouwer en leverancier zelf rijdende auto’s. Als autoproducent zouden ze veel te weinig voorstellen en veel te hoog gewaardeerd zijn.

Echter ondanks die visie dat het geen autoproducent is reageerde de beurs afgelopen week heel heftig op de leveringscijfers die positief uitgelegd werden. Maar ik zal het wel niet begrijpen maar even de feiten:

Over heel 2023 bleef Tesla nog wel het grootste EV-merk met 1.808.581 verkochte EV’s wereldwijd. Best een indrukwekkend aantal, maar helaas haalde Tesla niet het ambitieuze doel dat topman Elon Musk eerder gesteld had. Hij had namelijk gemikt op 2 miljoen verkochte EV’s in 2023…. Even leuk een vergelijking met een concurrent (BYD)

EV-verkopen 2023 Tesla vs. BYD (bron: Autoview.nl)

       Q1        Q2        Q3        Q4        Totaal
Tesla        422.875        466.114        435.059        484.507        1.808.581
BYD        264.647        352.145        431.603        526.409        1.574.804

Verkopen 2024

Q1 van 2024: 433.376 geproduceerd echter slechts 386.810 stuks afgeleverd en dus minder dan 2023 (bron Autoweek)

Q2 van 2024: 443.956 stuks afgeleverd dat is dus pakweg 5 procent minder dan 2023 (bron Autoview.nl). Je denkt dus waarom die koerssprong? Wellicht omdat hij begin augustus weer met nieuws over de Robo-taxi komt?

Nee het was puur een verhaal dat de analisten eerder hun verwachtingen omlaag hadden gezet, waarop het niet echt gedaald was. Maar nu wel een sprong na “meevallende” leveringen.

Over de concurrenten zoals BYD heb ik het even niet meer, zeker niet gezien de complexe situatie rond alle EV’s uit China met importheffingen. Maar wat is Chinees en dus wat moet een import heffing krijgen?

Ook de BYD EV’s uit Thailand, de Volvo’s van Zhejiang Geely Holding (Geely Holding)? De Polestar (afsplitsing Volvo)? De EV BMW’s uit China? De Lotus? De Mini Cooper EV? Etc. Immers veel merken zijn al dan niet stiekem ook Chinees.

Wat betreft Tesla zien we weer eens duidelijk hoe belangrijk marketing van een bedrijf op de beurs is, Want je verteld (lees influisteren) eerst tegen analisten dat het aantal geleverde EV’s lager wordt en die passen hun cijfer aan en dan valt het ineens mee als je dat cijfer verbeterd.

Maar dat brengt wel opnieuw naar de actualiteit de vraag: is iemand met tegenvallende groei een bonus waard van 52 miljard dollar? En moeten we blij zijn dat hij 10 procent van zijn personeel ontslaat, terwijl die zelf 52 miljard pakt?

Wereldwijd verminderde EV-vraag

Hoewel de beleggers het niet willen horen; Natuurlijk voelt Tesla als EV-producent de gevolgen van de verminderde vraag naar elektrische auto’s en dat is niet alleen in Nederland en niet alleen in de VS, maar ook in China en Europa kelderen de verkopen van EV’s.

En omdat Tesla alleen EV’s verkoopt en heeft het geen alternatieven leveringen en dat is nu juist waar de vraag heen gaat namelijk naar hybride auto’s.

Tesla
Tesla

De andere autobouwers

Persoonlijk heb ik dan ook liever Stellantis dat ook Electrische bestelbusjes produceert. Of VW dat recent een belang nam in het Amerikaanse Rivian en daarmee Software-matig een grote stap voorwaarts kan zetten. Of koop Mercedes dat heel goed is in de plug in hybride modellen.

Even leuk in de vergelijking: Stellantis staat 2,9 maal de verwachte winst (Tesla 64,3 maal de verwachte winst), echter Stellantis is gewoon uit zijn opgaande trend gevallen, waarschijnlijk hebben we liever dure dan goedkope aandelen of geloven we liever in sprookjes.

Stellantis
Stellantis

Bitcoin wat doet u nu?

De Bitcoin USD staat YTD nog steeds rond de 30 procent in de plus. Maar is vanaf zijn top behoorlijk terug gevallen zo rond de 57.530 USD.

Overheden zouden eerder in beslag genomen crimineel geld dumpen en ook werd er gestart met de afwikkeling van een oud failliet platform. Technisch is het koersdoel onder de 40.000.

Bitcoin
Bitcoin

En dus Micro strategie?

Er zijn meerdere bedrijven die hun toekomst verbonden hebben aan de Bitcoin en dus als de Bitcoin daalt gaan zij mee.

De bekendste is natuurlijk MicroStrategy, in mijn ogen doet dit bedrijf nog onvoldoende mee met de daling van de Bitcoin maar we gaan het zien. We hebben in de Twindicator duidelijke signalen.

MicroStrategie
MicroStrategie

Nederland staat er nog prima voor

Omdat het weer een weekend was met volop sport (voetbal en F1) houden we het kort en kijken we alleen nog even naar een paar Europese indices. We beginnen met de AEX. Hoewel we vrijdag een eerste dreiging in de candle grafiek zagen is het overal plaatje nog steeds positief. In de AEX future staat de Twindicator op 915,95 en in de AEX index is dat 913,88.

AEX
AEX

Het was te voorspellen?

Vrijdag was in de future op de Duitse Dax al te zien dan de Duitsers uitgeschakeld zouden worden. De omgekeerde hamer en een slot rond de Twindicator waren duidelijke signalen dat er iets negatiefs aan zat te komen. Twindicator Dax future staat op 18.629,64

Dax Future
Dax Future

De Index

Voor de Dax index staat de Twindicator op 18.587,15 en ook hier een omgekeerde hamer bovenin een opgaande trend en dus mogelijk een negatief beeld na even een botsing met de Twindicator lijn.

Dax Index
Dax Index

De Franse verkiezingen

Nu reageerde de beurs in de UK zelfs positief op een overwinning van Labour. Maar hoe reageert de beurs op een overwinning van rechts of van links in Frankrijk komende maandag? (het werd uiteindelijk zondagavond laat links).

En heeft de Franse overwinning op Portugal nog effect op de stemming? We zitten precies tegen de Twindicator aan dus het kan een pull back uit het boekje worden en dus meer drama. Twindicator 7.741,42.

Cac40
Cac40

Resume: hoewel we (nog) in een overwinningsroes zitten moeten we iets met de mogelijk donkere wolken aan de horizon. Maar een eenvoudige put spread op de AEX zou ons al heel veel bescherming kunnen geven als er echt spreekwoordelijk regen uit de donkere wolken gaat vallen.

Disclaimer

Deze column is volledig op persoonlijke titel en is mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV). Maar deze publicatie is de professionele mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt als gedachte (visie) gedeeld door en aan ervaren beurshandelaren. Deze mening wordt ook als strategie toegepast in de Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille). Geschreven in het weekend (6-7 juli). (publicatiedatum maandag 8 juli 2024)

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.