Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX 2019: wat u vooral (niet) moest bezitten

AEX 2019: wat u vooral (niet) moest bezitten
5 nov 2019 om 12:23

De AEX staat voor het jaar op 20% rendement. Na de correctie die aan het einde van vorig jaar plaats vond ging de AEX hard van start met een stijging van 10% in de eerste 1.5 maand. Vervolgens klom het voorzichtig richting de 580, een niveau dat niet meer aangetikt is sinds de tech bubbel van 2000. Dit werd gevolgd door een correctie van 10% in eind juli en begin augustus. Sindsdien is dat verloren terrein weer goed gemaakt. Zo kon dit een fantastisch beleggingsjaar zijn voor de belegger als je goed zat met je beleggingen.

Meeste aandelen in de index laten een plus zien met een paar uitschieters naar beneden. Bijvoorbeeld ArcelorMittal dat dit jaar de niet gewenste titel van het slechts presenterende aandeel heeft met een rendement van – 23%. Aan de andere kant zijn er drie aandelen die kop en schouders boven de rest uitsteken; Galapagos, ASML en DSM.

 

Stijgers

Dalers

Galapagos +109%
ArcelorMittal -23%
ASML +75%
ABN AMRO -18%
DSM +52%
ASR -4%

Desondanks de grote stijging van de AEX zijn er ook aandelen die een zwaar jaar achter de rug hebben. ArcelorMittal presteert het slechtste. Door de lagere staalprijs ligt de omzet onder druk. Ook heeft het last van zwakke marktvraag en hoge importniveaus in Europa. Bij ABN AMRO is een onderzoek door het OM gaande in verband met de verplichtingen om klanten te controleren op witwassen en terrorismefinanciering. Daardoor kreeg ABN AMRO een grote daling te verduren omdat een potentiële boete boven het hoofd hangt. Hetzelfde overkwam ING, die volgens het OM onvoldoende aan controles had gedaan. ASR daalde omdat de solvabiliteit van het bedrijf daalde waardoor beleggers geen extra dividend zouden ontvangen.

Galapagos beleeft dit jaar een fantastisch jaar. In juli werd bekend dat de samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Gilead Sciences flink werd uitgebreid. Gilead neemt een groter belang in Galapagos maar van een overname in geen sprake. Samen gaan de bedrijven een 10-jarige wereldwijde R&D samenwerking aan. Galapagos ontving bijna 4 miljard van Gilead dat ook nog een 1,1 miljard in aandelen zou investeren. ASML, het bedrijf dat nu de zwaarste weging heeft in de AEX door de geweldige koersontwikkeling. ASML blijft keer op keer positief verassen en heeft met haar EUV (extreme ultraviolet) systemen iets waar haar onderscheidt van de concurrenten. De enige vraag is of ASML deze systemen weet te verkopen. In oktober ging het gerucht dat Samsung een koper was. De ontwikkeling van dit product zullen beleggers nauwlettend in de gaten moeten houden. En tot laatst, DSM met een stijging van 52%. Analisten blijven enthousiast over de Nutrition tak en Materials. Voor de rest blijft DSM elke kwartaalupdate positief nieuws naar buiten te brengen.

Dus met dit in gedachte welke aandelen uit de AEX moet je nu kopen en welke aandelen kun je beter mijden? Kijk ik naar de analistenverwachtingen dan verwachten de analisten gemiddeld 7% winstgroei in 2019. Een reflectie van de goede economische vooruitzichten. Nu lopen beurzen vaak vooruit op de economische realiteit. Op 25x de winst voor 2019 handelen de aandelen in de AEX in historisch perspectief niet goedkoop. De hoge koerswinstverhouding zou toegeschreven kunnen worden aan de lage rente waardoor beleggers veel meer in aandelen handelen en de prijzen van aandelen omhoog sturen. Analisten zijn wel wat voorzichtiger geworden met hun taxaties vergeleken met vorig jaar. Het aantal koopadviezen ligt lager en het aantal hold-adviezen is gestegen.

Zie hieronder een overzicht van alle AEX aandelen en de taxaties van analisten voor 2019 en 2020.


(Bron: Reuters)
Legenda:
Buy, Hold Sell: het aantal koop-, houd en verkoopadviezen van analisten van banken
Koersdoel: het gemiddelde koersdoel van de analisten van banken
Upside/downside: hoe ver wijkt de huidige koers af van het gemiddelde koersdoel van de analisten
K/W 19: koers-winstverhouding voor het jaar 2019
K/W 20: koers-winstverhouding voor het jaar 2020
DY: het verwachte dividendrendement voor de komende 12 maanden
WPA 19: de gemiddeld verwachte winst per aandeel voor het jaar 2019
WPA 20: de gemiddeld verwachte winst per aandeel voor het jaar 2020

Top 5 aandelen met meeste opwaarts potentieel in de AEX volgens de analisten:

 1. Takeaway.com +18.8%
 2. ASR +16.3%
 3. ArcelorMittal +14.3%
 4. ABN AMRO +14.1%
 5. ING Groep +13.6%

Top 5 aandelen met minste potentieel in de AEX volgens de analisten:

 1. Aalberts -14.5%
 2. Randstad -4.7%
 3. RELX -4.0%
 4. ASML -3.6%
 5. Wolters Kluwer -1.4%

Meeste zullen meteen denken ik moet al mijn geld inleggen op het eerste lijstje. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling van dit artikel. Als belegger is het belangrijk zelf je huiswerk en conclusies te trekken ipv lijstjes te volgen. Wat deze lijstjes je wel geven is een goed startpunt om verdere analyse te doen.

Bovenaan staat Takeaway dat in de laatste maand veel verkoopdruk heeft ontvangen door de verkoop van aandelen door Delivery Hero. Er wordt door veel analisten gedacht dat dit is om de koers te bedrukken en die deal met Just Eat in de kiem te smoren. Voor meer uitleg kunt u terecht bij Albert Jelemma op ProBeleggen die het aandeel in zijn portefeuille heeft en nadrukkelijk volgt. Neem een abonnement op ProBeleggen en dan krijgt u direct toegang tot meer analyses van wel 7 pro’s! Klik hier voor meer informatie.

Veel succes met uw beleggingen!


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

 • AMD (Advanced Micro Devices)
  * *
 • Microsoft Corp
  * *
 • Oracle
  * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.