Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Crypto: DAO is de toekomst

Crypto: DAO is de toekomst
12 mrt 2022 om 16:03

Decentrale autonome organisaties, the next big thing?

Online communities, gemeenschappen met een gemeenschappelijk belang op internet, kunnen variëren van sociale netwerken, basis organisaties tot klant gemeenschappen. Wij, als samenleving, zijn van nature gemeenschappelijk, dus het is logisch om online ideeën en interesses met anderen aan te gaan.

Of we nu direct of indirect relaties met mensen opbouwen, er worden gemeenschappen gebouwd. Hoe we dat doen, verschilt echter. 2021 kenmerkt zich voor het feit dat we hebben kunnen zien wat de kracht is van een dergelijke gemeenschap.

Denk hierbij aan de Gamestop hype bij u op de aandelenmarkt maar zeker ook de Shiba Inu op de cryptomarkt. Hieruit kan men opmaken dat gemeenschappen met een gemeenschappelijk belang invloed kunnen uitoefenen op de prijs, heel veel invloed.

De vraag rijst of we de kracht van gemeenschappen ook op een andere manier kunnen terugzien? Wat als men al de gemeenschappelijke krachten kan bundelen om zelf iets te doen?

Decentrale autonome organisatie

Hier komt het fenomeen de ‘decentrale autonome organisatie’ in het spel (DAO). DAO staat voor Decentrale Autonome Organisatie en is een bedrijf dat zelfstandig werkt, zonder personeel.

De hele operatie wordt in programmeercode uitgeschreven en door middel van smart contracts (wordt nog een artikel over toegewijd)weet het bedrijf precies wat het moet doen.

Als gedecentraliseerde autonome organisatie zijn er geen leiders, werknemers of operaties buiten de gepubliceerde regels die zijn gecodeerd in de slimme contracten, alles openbaar en controleerbaar dus.

Deze regels bepalen hoe het bedrijf wordt geleid, dat collectief eigendom is van en wordt beheerd door zijn leden, met een schatkist waartoe niemand toegang heeft zonder consensus van de groep. Beslissingen worden bepaald door te stemmen over voorstellen.

Men heeft net als met aandelen, iets te zeggen in de onderneming als het aandelen van dat bedrijf houdt. Met een decentrale autonome organisatie is dit niet anders, echter moet er in het geval van een DAO gebruikt worden gemaakt van een governance token. Hoe meer tokens, hoe meer stemkracht.

De bekendste DAO die er momenteel is!

Veel DAO’s zijn er al. Laten we voor het gemak even de meest belangrijkste/bekendste bekijken. Hierbij zal ik u een nieuwe bron introduceren genaamd DeepDAO. DeepDAO is voor DAO’s wat CoinMarketCap is voor tokens: een plek om ranglijsten, financiële en governance analyses op elke DAO te controleren.

Volgens DeepDAO zijn er vandaag meer dan 186 DAO’s met toegang tot $ 15 miljard in hun schatkist. Een van de meest bekende DAO in de cryptowereld is Uniswap.In het kort is Uniswap een plek waar Handelaren hun Ethereum-tokens op Uniswap omwisselen zonder iemand hun geld te hoeven vertrouwen.

Ondertussen kan iedereen zijn crypto uitlenen aan speciale reserves die liquiditeitspools worden genoemd. In ruil voor het verstrekken van geld aan deze pools, verdienen ze vergoedingen. Zoals je kan zien op de afbeelding bevindt het wekelijkse volume van Uniswap zich op een all time high!

Het is dus een gedecentraliseerde exchange, het doet het begrip tekort om zo snel te behandelen dus zal ik er nog een ander artikel aan toewijden.

Van NFT naar DAOs

De laatste jaren ziet men veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van blockchain.Denk hierbij bijvoorbeeld aan een NFT, in mijn vorige artikel besprak ik of een NFT de toekomst is. Bovendien hebben we een nieuwe soort van financiering kunnen introduceren, namelijk gedecentraliseerd (DEFI).

Iedereen uit je familie spreekt nu over de METAVERSE, de virtuele wereld. Dit zijn allemaal ontwikkelingen die vrij recent zijn. Echter bestaan DAOs al heel erg lang.Deze nieuwe ontwikkelingen zorgde ervoor dat andere zaken wat ondersneeuwde: namelijk de dood van het vroege momentum van DAO’s.

Hoewel je waarschijnlijk op zijn minst bekend bent met de termen Bitcoin, Ethereum, DEFI, Metaverse en NFT (als u deaandeelhouder gelezen heeft), is de kans groot dat je niet weet wat een DAO is.

Maar DAO’s duiken opnieuw op met een diverse reeks gebruiksscenario’s. Nu je een beter idee hebt van wat DAO’s zijn, is het belangrijk om meer te weten over hun achtergrond en kenmerken om het hele plaatje te waarderen. Naar mijn mening kunnen DAO’s the next big thing na NFT zijn. U bent in ieder geval al ingelicht.

Hoe komt het dat DAOs ondergesneeuwd zijn?

Om het heden te begrijpen, moeten we ook het verleden begrijpen.Het feit dat DAOs ondergesneeuwd zijn is eigenlijk vrij duidelijk en simpel uit te leggen. Zoals ik al zei hebben we de laatste jaren óok andere ontwikkelingen gezien, die misschien net wat makkelijker op te pikken waren.

DAO’s zitten een niveau boven NFT’s — DAO’s kunnen NFT’s bezitten en NFT’s maken, plus een heleboel andere niet-NFT-dingen doen — en hebben meer potentieel dan NFT’s. Kort en makkelijk gezegd: een NFT is een stukje digitale media; een DAO kan een heel mediabedrijf zijn.

Omdat ze complexer zijn, zijn ze lang niet zo gemakkelijk te vangen in een kop, zoals bij NFT’s. Maar daarvoor zijn we hier en leest u mijn artikel 🙂

In de praktijk?

Een DAO lijkt natuurlijk een ver van je bed show, alleen niets is minder waar! Uit een recent nieuwsbericht blijkt namelijk dat BlockbusterDAO loert op een overname van het beursgenoteerde bedrijf Blockbusters.

Ze doen dit door middel van het uitbrengen van NFT. De groep stelt namelijk voor om $ 5 miljoen of meer in te zamelen door BlockbusterDAO non-fungible tokens, voor 0.13ETH om zo de deal te kunnen bekostigen.

Al deze beslissingen worden genomen door middel van het accepteren of verwerpen van voorstellen, gemaakt door de mensen zelf. Je ziet dus dat de theorie hier in de praktijk komt, er is namelijk een voorstel geaccepteerd tot uitgave van NFT waarbij de opbrengst in de schatkist komt en daarna wordt gebruikt voor een overname van Blockbusters.

Dit is dus het schoolvoorbeeld van een uitkomst van theorie in de praktijk!Hieruit kan men concluderen dat dit fenomeen toch wel degelijk veld aan het winnen is, ook in de ‘echte’ wereld.

Voor- en nadelen van een DAO

Tot slot zal ik nog de voor- en nadelen van decentrale autonome organisaties nog een keer opsommen. De voordelen:

  • Efficiëntie: Een DAO zal meteen fondsen op de juiste manier verdelen en evenredig met het aandeel. Nieuwe projecten vinden op deze efficiënte manier onmiddellijk fondsen.
  • Toegankelijk voor iedereen: Iedereen kan meewerken en lid worden van een DAO. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en een aandeel in de DAO.
  • Stemmingsrecht: Een DAO zal investeerders belonen aan de hand van governance tokens. Dit lijkt op de dividenden die aandeelhouders ontvangen bij hun aandeel in een bedrijf.

Nadelen:

  • Kwetsbaarheden: Doordat DAO’s gebouwd worden op smart contracts kan het zijn dat menselijke nalatigheid of bugs voor problemen zorgen. Een protocol met veel fondsen kan in het vizier komen van cybercriminelen. Een DAO is immers een verzameling van code. Wanneer deze code gebroken kan worden kunnen er dingen gebeuren die niet wenselijk zijn.
  • Partijdige Governance: Een stemming zal doorgaan wanneer de meerderheid bereikt wordt. Het kan zijn dat personen met veel invloed in eigen voordeel zullen stemmen.
  • Onduidelijk qua wetgeving: Als rechtenstudent kijk ik natuurlijk ook naar het juridische kader De DAO is een bestuursvorm die toegankelijk is over heel het internet. Dit kan ervoor zorgen dat in bepaalde landen wetgevingen en regels worden overschreden. De DAO’s bevinden zich in grijs gebied omtrent wettelijke kaders over effectenwetgevingen en vennootschapsrechten.
  • Moeilijk te veranderen code: Doordat elke verandering in code pas kan worden toegevoegd na consensus, zullen sommige veranderingen traag plaatsvinden. Dit onvermogen om code snel en vlot aan te passen maakt de DAO kwetsbaar.

Toekomst?

Eenvoudiger om te begrijpen is dat DAO’s een nieuwe manier zijn om projecten te financieren, gemeenschappen te besturen en waarde te delen. In plaats van een hiërarchische structuur van bovenaf, gebruiken ze Web3-technologie en snel evoluerende governance- en stimuleringssystemen om beslissingsbevoegdheid en financiële beloningen te verdelen.

Meestal doen ze dat door tokens uit te geven op basis van deelname, bijdrage en investering. Tokenhouders hebben dan de mogelijkheid om voorstellen in te dienen, te stemmen en mee te delen. Als blockchains, NFT’s, slimme contracten, DeFi-protocollen en DApps hulpmiddelen zijn, zijn DAOs de groepen die ze gebruiken om nieuwe dingen te creëren.

Als ze het wat zijn, zijn DAOs het hoe. Ze zijn de Web3-versie van een bedrijf of gemeenschap. En terwijl mensen experimenteren met nieuwe bouwstenen en structuren, zullen DAOs opkomende eigenschappen hebben die we vandaag niet kunnen voorspellen. Vandaar dat ik van mening ben dat we deze ‘hype’ nog voor kunnen zijn.

Conclusie

DAO’s zullen een revolutie teweegbrengen in de manier waarop toekomstige bedrijven zullen werken, met startups die bestaan als een DAO met een blockchain en leden over de hele wereld, in plaats van als een bedrijf met een hoofdkantoor.

Deze startups hebben verantwoordelijke, proactieve leden van de DAO aan het roer, terwijl ze een lage toetredingsdrempel hebben wanneer de startup extra middelen nodig heeft of bijvoorbeeld een nieuw teamlid aan boord moet hebben.

DAO’s zullen een efficiënte manier zijn om een coöperatie op wereldwijde schaal te creëren en een efficiëntere en veiligere manier te bieden om een bedrijf te beheren.

Dit artikel is geschreven door Vince van Hoesel

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.