Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Comeback voor industriële en edele metalen

Comeback voor industriële en edele metalen
23 mei 2022 om 07:20

De grondstoffensector bleef de afgelopen week steun vinden, ondanks de orkaan die over de wereldwijde aandelenmarkten raasde. Amerikaanse aandelen boekten woensdag hun grootste dagelijkse daling in bijna twee jaar, gedreven door een stijgende inflatie, zwakke winsten en het vooruitzicht dat een agressieve verstrakking van het monetaire beleid de economische groei zal schaden. 

Toch slaagde de Bloomberg Commodity Spot index erin om met 1,6% te stijgen.

Nu het aanbod van veel belangrijke grondstoffen – van granen en koffie tot brandstofproducten en sommige industriële metalen – op de proef wordt gesteld, zal de sector ondanks de zwakkere groei waarschijnlijk steun blijven ondervinden, vooral gezien het vooruitzicht van een door de overheid gesteunde stimulans in China. De groei in het land wordt steeds meer op de proef gesteld door het hardnekkig vasthouden aan het zero-Covidbeleid, ondanks de toenemende economische en sociale kosten.

De winsten van de afgelopen week waren geconcentreerd in de industriële sector en de edelmetalen – sectoren die in de afgelopen twee maanden tegenslagen hebben gekend. Bovendien blijft het risico van een wereldwijde voedselcrisis toenemen. De Russische agressie in Oekraïne en slechte weersomstandigheden zijn hierbij de belangrijkste boosdoeners zijn voor de verstoring van het aanbod van belangrijke voedselgrondstoffen.

De graansector bereikte een nieuwe recordhoogte. De Bloomberg Grains Spot Index sprintte naar een winst van +30% op jaarbasis. Sojabonen leidden de rally, gevolgd door tarwe. De wereldwijde bezorgdheid over een voedselcrisis houdt aan, met een verstoorde aanvoer vanuit Oekraïne, een van ’s werelds belangrijkste leveranciers van tarwe en zonnebloemolie, die over de hele wereld rimpelingen veroorzaakt. De Oekraïense boeren hebben het inzaaien van zomertarwe voor de oogst van 2022 bijna voltooid. Het totale inzaaipercentage voor de lenteoogst van dit jaar ligt 25% lager dan op dezelfde datum in 2021.

Een paar positieve berichten over de bevoorrading hielpen de bezorgdheid over een wereldwijde voedselcrisis te verminderen, maar zeker niet weg te nemen. Palmolie daalde nadat Indonesië zijn kortstondige exportverbod beëindigde. Tarwe, dat eerder in de week in Europa en de VS naar nieuwe recordhoogtes steeg door bezorgdheid over de aanvoer uit India, zag de prijzen dalen door de voorspelling van een recordoogstjaar in Rusland. Het commentaar van het landbouwanalysebedrijf Gro Intelligence dat de wereld slechts voor tien weken tarweconsumptie in reserve heeft, zal de prijzen echter ondersteunen. Tenminste, tot we meer duidelijkheid krijgen over de productieniveaus in Europa en Noord-Amerika, die beide een uitdagende start van het groeiseizoen hebben gekend door de weersomstandigheden.

In onze laatste update over industriële metalen schreven we dat de edelmetalensector naar China keek voor een opleving. De afgelopen  week zagen we inderdaad enkele signalen dat China meer ondersteunend begint te worden. Tot dan toe had de Bloomberg Industrial Metal Index sinds de piek begin maart 25% verloren, met als belangrijkste katalysatoren – afgezien van de bezorgdheid over de wereldwijde groei – China en zijn strenge zero-Covidbeleid. De uitbraken in Sjanghai en Beijing werden beantwoord met een langdurige periode van lockdown, wat de economische groei schaadt en grote knelpunten in de wereldwijde toeleveringsketens creëert.

De afgelopen week zijn in China de detailhandelsverkopen met 11% gedaald, heeft de jeugdwerkloosheid een recordhoogte van 18,2% bereikt en hebben economen het bbp naar beneden bijgesteld. In reactie op deze ontwikkelingen verlaagden de Chinese banken vrijdag hun rente op vijfjaarsleningen met een record van 0,15 basispunten. Vergeet niet dat dit gebeurt terwijl de rest van de wereld in de tegenovergestelde richting gaat. Het benadrukt de bereidheid van de Chinese regering om de economie te ondersteunen. Meer steun zal waarschijnlijk volgen wanneer de regering infrastructuur- en vastgoedprojecten probeert te steunen, die beide van cruciaal belang zijn voor de vraag naar industriële metalen.

High-grade koper: Ondanks de correctie die al een maand duurt, blijft HG-koper range-gebonden en heeft het tot nu toe gefaald om de belangrijkste steun in de buurt van $4 per pond uit te dagen. Het herstel van afgelopen week heeft HG-koper teruggebracht naar haar 21-daags voortschrijdend gemiddelde, waarbij een doorbraak hierboven een signaal is voor een verlies van negatief prijsmomentum. 

Bron: Saxo Groep

Goud, bevindt zich sinds midden april in een neerwaartse trend. De afgelopen maand had goud te lijden onder de dubbele klap van een sterkere dollar en het FOMC dat een agressief tempo van toekomstige renteverhogingen aangaf om de hoge inflatie te bestrijden. Dit is prima als de economie niet te veel tegenslag ondervindt, waardoor het risico van een recessie toeneemt. Wat deze week veranderde, was het sombere winstnieuws van grote Amerikaanse detailhandelaars, Hierdoor nam het risico van een dieper dan verwachte economische inzinking toe.

Wij blijven optimistisch over goud, gezien de behoefte aan diversificatie te midden van een onrustige aandelenmarkt. Goud moet nog veel werk verzetten om de schade van de afgelopen maand te herstellen. Het eerste teken van verbetering is echter de doorbraak boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde op $1839 – met als volgende grote uitdaging $1868.

Zilver, gesteund door de opleving van de industriële metalen, lijkt haar houvast te hebben gevonden na een correctie van 22%, die – op een bepaald moment – reikte tot onder een eerdere steun rond $21.50. Nu speculanten hun posities hebben teruggebracht tot neutraal, zal elk hernieuwd opwaartse momentum waarschijnlijk nieuwe aankopen aantrekken van onderbelichte fondsen.

Bron: Saxo Groep

Ruwe olie bleef het grootste deel van de week aan de bovenkant van de trading range. De relatief kalme marktactie gedurende deze periode verbergt echter een markt in voortdurende beroering, waar belangrijke tegengestelde krachten erin zijn geslaagd om de markt range-gebonden te houden. Gedurende deze periode heeft de Amerikaanse regering miljoenen vaten geïnjecteerd in een mislukte poging om de prijs te onderdrukken, terwijl de Chinese vraag te lijden heeft gehad onder haar zero-Covid strategie.

Het feit dat de markt niet onder de $100 is gezakt, benadrukt de onderliggende kracht met een krap aanbod van belangrijke brandstoffen, sancties tegen Russische ruwe olie, de OPEC die worstelt om de productie te verhogen en onrust in Libië. Nu China mogelijk de lockdowns begint te versoepelen en de onrust in Libië nog steeds toeneemt, blijft het prijsrisico op korte termijn sterk gericht op hogere prijzen.

Wij houden vast aan onze ruime verwachting van een bandbreedte van $90 tot $120 voor Brent in het lopende kwartaal. Ook houden wij rekening met structurele problemen (vooral het aanhoudende niveau van onderinvesteringen en de strijd van de OPEC om de productie te verhogen), die de prijzen in de komende kwartalen blijven ondersteunen.

Ole Hansen, hoofd Grondstoffenstrategie Saxo Bank

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.